MTBroutes.nl Overzicht van alle Nederlandse mountainbike routes

Bescherm je tegen teken!

  • zondag 1 mei 2022

Van een tekenbeet kun je ziek worden. Controleer jezelf en anderen op tekenbeten nadat je er op je mountainbike op uit bent geweest. Ben je gebeten door een teek, dan is het belangrijk dat je hem snel weghaalt. 

Deze week is de nationale Week van de Teek. De bijbehorende website weekvandeteek.nl geeft volop informatie over de teek en hoe je jezelf tegen beten kunt beschermen. 

Bescherm je tegen teken!

Waar komen teken voor?
Teken komen in het hele land voor, in bos, park, hei, duinen of in de tuin. Ze zitten in de buurt van bomen of struiken in hoog gras of tussen dode bladeren. Teken kunnen zich vastbijten in de huid van mensen. Van een tekenbeet kun je ziek worden. In Nederland kunnen teken de ziekte van Lyme overbrengen en in zeldzame gevallen tekenencefalitis (TBEtick-borne encephalitis). Zie ook: Tekenradar.nl

 

Controleren is belangrijk
Controleer je lichaam en je kleding op tekenbeten. Teken kunnen zich overal vastbijten, maar hebben voorkeur voor liezen, knieholtes, oksels, bilspleet, randen van het ondergoed, achter de oren en rond de haargrens in de nek. 

 

 

Wat moet ik doen als ik een tekenbeet heb?

  • Haal een teek  zo snel mogelijk weg! Hoe langer de teek in je huid zit, hoe groter de kans dat hij ziekteverwekkers overdraagt.
  • Gebruik geen alcohol, jodium, olie of andere middelen vóórdat je de teek verwijdert.
  • Pak de teek met een puntig pincet zo dicht mogelijk op de huid bij de kop vast en trek hem er rustig uit. Als een stukje van de kop in de huid achterblijft is dat ongevaarlijk. Dat komt er vanzelf weer uit, net als bij een splinter. Ontsmet hierna het beetwondje. 
  • Noteer wanneer en waar op de huid je gebeten bent. Houd tot drie maanden na de tekenbeet de huid rond de beet in de gaten. Let op het ontstaan van een verkleuring van de huid of klachten die passen bij de ziekte van Lyme.

 

Naar de huisarts?
Ga naar de huisarts als je één van de volgende klachten hebt na een tekenbeet:

  • Een verkleuring van de huid op de plek van de tekenbeet, die groter wordt. Deze kan tot drie maanden na een tekenbeet verschijnen.
  • Koorts en eventueel spier- en gewrichtspijn, in de eerste weken na een tekenbeet.
  • Soms kunnen gewrichtsklachten, huidklachten, zenuwklachten of hartklachten ontstaan. Dat kan gebeuren als de vroege klachten van de ziekte van Lyme niet behandeld zijn met antibiotica. Maar deze klachten zijn soms ook een eerste uiting van de ziekte.