MTBroutes.nl Overzicht van alle Nederlandse mountainbike routes

Achterhoek als het mountainbike-mekka van Nederland

  • maandag 26 juli 2021

WINTERSWIJK/ LOCHEM - Mountainbikers moeten zich binnen afzienbare tijd in de Achterhoek kunnen uitleven op een aaneengesloten route van 300 kilometer. Het aantal routes wordt daarvoor binnen een paar jaar uitgebreid van de huidige negen naar twintig.


De stichting MTB Achterhoek, Achterhoek Toerisme en lokale wielerverenigingen willen dat samen voor elkaar krijgen. ,,Met een grote afwisseling tussen de verschillende routes. Die in Lochem en Montferland vol spanning, voor de gevorderde fietsers. Terwijl bijvoorbeeld ‘Vorden’ en ‘Zutphen’ makkelijkere routes zijn, die iedereen kan fietsen”, zegt Marcel Boereboom van MTB Achterhoek.

Achterhoek als het mountainbike-mekka van Nederland

 


Mede onder aanvoering van deze club zijn de mtb-routes in de Achterhoek afgelopen jaren gemoderniseerd én zijn er een paar nieuwe bij gekomen. Zo is onlangs nog de route in Winterswijk in gebruik genomen, ruim 38 kilometer fietsen door het coulissenlandschap rondom het dorp. Ook in Ruurlo en Borculo zijn nieuwe routes geopend.

 

De huidige mtb-routes in de Achterhoek.
Kan de mtb’er in de regio nu al terecht op negen routes, dat moeten er twintig worden. De eerste twee zijn er binnen afzienbare tijd. ,,In Aalten en Oost Gelre zijn we een eind op weg met het realiseren van de routes”, zegt Harry van den Broek van Achterhoek Toerisme. Als alles meezit, kunnen daar volgend voorjaar gefietst worden.

 

Doetinchem en Oude IJsselstreek voor langere termijn
Voor de langere termijn staan ook routes in Doetinchem en Oude IJsselstreek op de planning. In elke Achterhoekse gemeente ligt dan minstens één mountainbikeroute. ,,En doordat ze allemaal met elkaar worden verbonden, telt deze regio straks een netwerk van ruim 300 kilometer”, zegt Boereboom.

Het is nog geen vijf jaar geleden dat het allemaal in gang is gezet. De mtb-routes die er toen lagen, waren gedateerd en slecht onderhouden. Sommige routebordjes waren kapot, verdwenen of amper nog leesbaar door verwering. Braamstruiken groeiden over de paden en sommige stukken waren wel erg rechttoe rechtaan.

 

Boereboom: ,,In 2017 stapte Robert van Aalderen, die nu ook bij de MTB Achterhoek zit, bij de VVV in Lochem binnen met de mededeling dat de mtb-route een stuk mooier kon. Hij had letterlijk nog de modder aan zijn schoenen.”

Sindsdien zijn forse stappen gezet en zijn behalve de Lochemse route ook die in het Montferland, rond Vorden en de routes rond Zutphen aangepakt. De meeste routes zijn nu al met elkaar verknoopt, waardoor er ruim 120 kilometer aaneengesloten pad ligt.

‘Winterswijk’ en ‘Montferland’ zijn nu nog zelfstandige routes, maar worden ook aangesloten, als er routes bij komen.

Lees HIER het gehele artikel...

Bron: De Gelderlander.nl