MTBroutes.nl Overzicht van alle Nederlandse mountainbike routes

15.000 wielersporters op weg geholpen met Start2Bike

  • woensdag 14 februari 2024

In het weekend van 23 en 24 maart start de tiende editie van Start2Bike. In vier trainingen verbeteren beginnende wielrenners, mountainbikers en gravelbikers hun fietstechnieken. Meer dan 15.000 sportieve fietsers hebben Start2Bike al gevolgd en zitten daarmee met meer plezier en veiliger op de fiets. Dit jaar kun je op zo'n vijftig locaties in Nederland meedoen met Start2Bike.

15.000 wielersporters op weg geholpen met Start2Bike

📸 © NTFU - Start2Bike 2024

 

Het gaat goed met de wielersport in Nederland. Het aantal mensen dat wielrent, mountainbiket of gravelbiket neemt al jaren toe. Er zijn nu 900.000 wielersporters. Vooral de grotere populariteit bij (jonge) vrouwen valt op. Dat wordt duidelijk uit de Wielersportmonitor 2023, een onderzoek van de NTFU in samenwerking met Ipsos.

 

Om te zorgen dat beginnende wielrenners, mountainbikers en gravelbikers veilig en met een zelfverzekerd gevoel op de fiets stappen, organiseren zo'n vijftig locaties door heel Nederland de Start2Bike-trainingen. Aan bod komen: remmen, schakelen, klimmen, dalen, fietsen in een groep en bochten nemen. Ook is er volop aandacht voor veilig fietsen. 

Populariteit groeit, vooral onder vrouwen
Vooral veel (jonge) vrouwen doen mee met Start2Bike: ruim zestig procent van de deelnemers. En dat is ook terug te zien in de populariteit van de sport. De helft van de vrouwen in de wielersport is jonger dan 35 jaar. Bij de mannen is dit 23 procent. Het gaat om 113.000 vrouwen jonger dan 35 jaar die wielrennen, mountainbiken of gravelbiken. Steeds meer vrouwen vinden hun weg dus naar de sportieve fiets. Was in 2014 de verhouding nog 80 procent mannen tegenover 20 procent vrouwen, is dat inmiddels 70/30. 


Voordelen van fietsen

Beginnen met wielrennen, mountainbiken of gravelbiken is dus eenvoudiger dan het lijkt en spannend is het al helemaal niet. Wél is het ontzettend leuk, je conditie gaat met sprongen vooruit, je geniet van de natuur én maakt snel veel nieuwe fietsvriend(inn)en, zeker als je samen fietst zoals bij Start2Bike.

De vier trainingen van Start2Bike kosten slechts veertig euro. Goed om te weten: tijdens de trainingen is je fiets verzekerd tot een bedrag van 750 euro (met de NTFU-fietsschadeverzekering).

 

Over Start2Bike

Start2Bike is een initiatief van wielersportbond NTFU. Zoek op start2bike.nl een locatie bij jou in de buurt en schrijf je in. De trainingen starten in het weekend van 23 en 24 maart.