MTBroutes.nl Overzicht van alle Nederlandse mountainbike routes

Windraak

  • Provincie Limburg
  • 36,2 kilometer
  • 561 hoogtemeters
  • 3,27 sterren
Legenda: Route Verbindingsroute
Lengte van de route
De route heeft een lengte van 36,2 kilometer.
Markering

De route is gemarkeerd met bordjes met in het rood op een gele achtergrond het internationale MTB-teken (driehoek met daaronder 2 rondjes).

De moeilijkheidsgraad van deze route is blauw (gemiddeld).

Startlocatie

Je kunt de route starten bij:
- Windraak 7-9, 6153 AA in Windraak
- Restaurant/Brasserie Biesenhof, Biesenweg 1, 6164 RB in Spaubeek
- Station Spaubeek, Op 't Veldje 1, 6176 BL in Spaubeek

GPS track
Download alle GPX bestanden (zip) Download route GPX

Er is een GPS-track bestand beschikbaar.

De startcoördinaten zijn: N 50.97276, E 5.88399.

Omgeving

Het Limburgs Heuvelland is een streek in het zuiden van Nederland, die gekenmerkt wordt door een heuvelachtig landschap. Het Heuvelland wordt gevormd door uitlopers van de Ardennen en de Eifel. De hoogste toppen reiken net boven de driehonderd meter. De Vaalserberg is met 322,4 m boven NAP het hoogste punt van Nederland. Het natuurlijke landschap in het Heuvelland wordt gekenmerkt door een afwisseling van bossen, heidevelden, akkers, weilanden en boomgaarden.

Het Limburgse Heuvelland is niet alleen bekend vanwege het natuurschoon, maar ook vanwege de rijke cultuurhistorie. Vanwege de hoge landschappelijke waarde van het gebied is het Heuvelland in 2005 door de overheid aangewezen als Nationaal Landschap. Diverse plaatsen hebben een beschermd dorps- of stadsgezicht.

Aard van de route

In het Zuid-Limburgse Heuvelland liggen 18 bewegwijzerde mountainbikeroutes met een totale lengte van 450 kilometer. De routes zijn door verbindingsstukken aan elkaar gekoppeld, zodat een netwerk ontstaat dat het hele Heuvelland bestrijkt. Het is dus mogelijk om het hele Heuvelland per mountainbike te ontdekken. De routes zijn aantrekkelijk voor zowel beginners als gevorderden en zijn aangelegd door de aantrekkelijkste gebieden van het Heuvelland. Deze netwerkstructuur is uniek in Nederland.

 

De 39 kilometer lange mountainbikeroute loopt door diverse plaatsten waaronder Windraak, Puth, Munstergeleen, Geleen, Spaubeek en Neerbeek.

De linksom gemarkeerde route is een route voor de wat meer gevorderde mountainbiker. De route kent veel korte en enkele zware hellingen. In totaal moeten er 540 hoogtemeters bedwongen worden. De route is aangelegd over reeds bestaande paden en kent enkele leuke, technische singletracks.

De route is voor 70% onverhard.

Info

Visit Zuid-Limburg, 0900-5559798

Extra

MOZL heeft de opdracht om samen met de MTB-verenigingen in Zuid-Limburg de singletracks, paden en wegen te onderhouden, te vernieuwen en uit te breiden.

Jij kunt het werk van MOZL en de clubs steunen door de aanschaf van de MTB-Card Zuid-Limburg. De opbrengst van de card, die voor 10 euro te koop is , komt ten goede aan het onderhoud, vernieuwing en uitbreiding van het MTB-routenetwerk in Zuid-Limburg. Via deze link kun je de MTB-Card Zuid-Limburg aanschaffen.

 

Voor opmerkingen, suggesties over de bewegwijzering of de tracks, kun je bellen of mailen met het Routepunt Zuid-Limburg (043-609 8500). 

Reacties

Beoordeel route
Armand
13 mei 2021
Zonnig

Heerlijk weer om deze route te rijden. Vandaag bijzonder veel wandelaars, maar iedereen ging netjes aan de kant als je ze vriendelijk benaderd. Route lag er erg goed bij. Aanrader.

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Bas
8 mei 2021
Zonnig

Eindelijk eens hier gereden. Vroeger woonde ik in Spaubeek, dat langs de route ligt. De dag ervoor had ik 125km gereden en die voelde ik wel zitten tijdens de klimmetjes. Leuke route door mooie gebieden en iedere klim wordt beloond met een leuke afdaling.

Genoeg stukken op de plateaus waar je even op adem kunt komen.

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Dave en Rudie
13 april 2021
Zonnig

In het zonnetje hebben wij vandaag deze route gereden. Veel open stukken dus met goed weer is deze route extra aan te bevelen. Enkele pittige stukken klimmen was hard werken. De mooie vergezichten zijn extra genieten. Af en toe was de bewegwijzering lastig te zien.
Kortom we komen echt wel weer terug!

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Danny
29 maart 2021
Zonnig

Vandaag deze route compleet overnieuw gedaan met mijn nieuwe e-mtb. In het verleden deze ook al eens gedaan met mijn oude mtb. Het viel me op dat de route toch iets anders was dan in het verleden maar dat doet de pret niet drukken. Onderweg veel wandelaars moeten aanbellen om voorbij te kunnen stuiven. In Danikerbos een extra rondje moeten fietsen om de bordjes weer terug te vinden. Al met al een mooie route voor een beginner die iets meer uitdaging zoekt en voor training is deze uitstekend.

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Anton Lenders
12 maart 2021
Druilerig

Door de harde wind, kou en regen lekker pittig gereden. De modder maakte de afdalingen extra lastig maar zeker ook uitdagend. De laatste klimmetjes waren pittig en bijna onhaalbaar door de modder en inspannigen voorafgaand aan de route. Door de harde wind waren de lange stukken door de weilanden extra zwaar en ook wel vervelend, in de zomer denk ik een heel andere beleving. Sommige bordjes stonden in een bocht vlak voor een klim, niet handig....een bordje vlak voor de afslag was fijner geweest.

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Michiel Breuer
5 februari 2021
Bewolkt

Familie route, doet de route geen recht. Toch blijft dat gevoel hangen.
Leuke route vooral veldwegen en asfalt. Maar af en toe een stukje echt mountainbiken.
Afdaling in/langs een "beekje" was heel tof. Klimmen in valleitjes waren pittig door de vele hoeveelheid modder.
Inderdaad heeeel veel wandelaars met een hond en dat op vrijdag.
Overal leuk, maar Gulpen of Vijlen scoren beter wat mij betreft.

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Wesley
16 januari 2021
Droog

Route is zwaar door de modder, de echte pittige klimmetjes zijn nauwelijks te doen ivm modderspoor.

Blijft jammer dat langs sommige stukken nog prikkeldraad vast langs het pad loopt..., niet erg veilig

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Tim
3 januari 2021
Droog

Na alle regen van de afgelopen weken viel me de blubber nog best mee op de route. Lekker gereden, best wel wat nieuwe paadjes leren kennen. Goed uitgepeild, ik heb nergens hoeven zoeken.

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Robin
30 december 2020
Bewolkt

Vandaag voor de 2e keer deze route gefiets! Door de afgelopen dagen was op sommige stukken erg zwaar! Voor de rest goed te doen!

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
J J
27 december 2020
Regen

Vandaag voor de eerste keer Windraak route gereden met stormachtig, nat weer. Het is een prachtige route, met een aantal pittige klimmetjes en afdalingen waardoor flink wat hoogtemeters gemaakt worden. Vanwege het natte weer was het opletten vanwege de gladde ondergrond. Bewegwijzering is redelijk, kan beter op een aantal plaatsen. Zeer mooie, licht glooiende omgeving. Ik kom zeker nog eens terug, bij beter weer, om dan nog meer te genieten van de omgeving.

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling