MTBroutes.nl Overzicht van alle Nederlandse mountainbike routes

Valkenburg (Cauberg)

  • Provincie Limburg
  • 31,4 kilometer
  • 657 hoogtemeters
  • 3,59 sterren
Legenda: Route Verbindingsroute
Hoogteprofiel:
Routevideo:
Lengte van de route
De route heeft een lengte van 31,4 kilometer.
Markering

De route is gemarkeerd met houten palen met in het zwart het internationale MTB-teken (driehoek met daaronder 2 rondjes).

Verbindingsroutes van de ene naar de andere route zijn wit bewegwijzerd.

De moeilijkheidsgraad van deze route is ROOD (gemiddeld).

Startlocatie

Je kunt de route starten bij:

- Parkeerplaats Prinses Beatrixsingel, 6301VK Valkenburg

- Cycle Center Tweewielerverhuur, De Valkenberg 8b, 6301 PM in Valkenburg aan de Geul

- Wielercafé Aan de Kirk, Sibberkerkstraat 46, 6301 AW in Valkenburg

De startplaatsen worden aangeduid met informatiepanelen.

GPS track
Download alle GPX bestanden (zip) Download route GPX

Er is een GPS-track bestand beschikbaar.

De startcoördinaten zijn: N 50.86676, E 5.82672.

Omgeving

Het Limburgs Heuvelland is een streek in het zuiden van Nederland, die gekenmerkt wordt door een heuvelachtig landschap. Het Heuvelland wordt gevormd door uitlopers van de Ardennen en de Eifel. De hoogste toppen reiken net boven de driehonderd meter. De Vaalserberg is met 322,4 m boven NAP het hoogste punt van Nederland. Het natuurlijke landschap in het Heuvelland wordt gekenmerkt door een afwisseling van bossen, heidevelden, akkers, weilanden en boomgaarden.

Het Limburgse Heuvelland is niet alleen bekend vanwege het natuurschoon, maar ook vanwege de rijke cultuurhistorie. Diverse plaatsen hebben een beschermd dorps- of stadsgezicht.

Aard van de route

In het Zuid-Limburgse Heuvelland liggen diverse bewegwijzerde mountainbikeroutes. De routes zijn door verbindingsstukken aan elkaar gekoppeld, zodat een netwerk ontstaat dat het hele Heuvelland bestrijkt. Het is dus mogelijk om het hele Heuvelland per mountainbike te ontdekken.

De routes zijn aantrekkelijk voor zowel beginners als gevorderden en zijn aangelegd door de aantrekkelijkste gebieden van het Heuvelland.

 

De huidige route is gesitueerd rond Valkenburg. Met als gevolg dat er in de route redelijk wat asfalt en bredere veldwegen zitten. Tevens wordt het dal, waarin Valkenburg ligt tweemaal doorkruist.

Met ruim 400 hoogtemeters is deze route zeker niet licht te noemen. Enkele beklimmingen zijn lang en behoorlijk steil. De gevorderde mountainbiker kan hier zijn hart ophalen. Voor de beginnende biker is lopen soms de oplossing. Deze route is niet geschikt voor gravel biking.

Info

Visit Zuid-Limburg, 0900-5559798

Extra

MOZL heeft de opdracht om samen met de MTB-verenigingen in Zuid-Limburg de singletracks, paden en wegen te onderhouden, te vernieuwen en uit te breiden.
Jij kunt het werk van MOZL en de clubs steunen door de aanschaf van de MTB-Card Zuid-Limburg. De opbrengst van de card, die voor 10 euro te koop is , komt ten goede aan het onderhoud, vernieuwing en uitbreiding van het MTB-routenetwerk in Zuid-Limburg. Via deze link kun je de MTB-Card Zuid-Limburg aanschaffen.

Voor opmerkingen, suggesties over de bewegwijzering of de tracks, kun je bellen of mailen met het Routepunt Zuid-Limburg (043-609 8500). 

Reacties

Beoordeel route
Skout
12 juli 2020
Droog

Voor mij nu de derde keer in ongeveer 5 jaar deze route, maar elke keer wordt deze route mooier. Ik kende het deel rond de Cauberg nog niet maar dit is een waardevolle aanvulling op de route. Het maakt de ronde veelzijdiger en nog aantrekkelijker. Ik heb alle bordjes kunnen vinden, maar het is opletten geblazen, zeker als je alleen fietst.

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Berrie
7 juli 2020
Droog

MTB route met (te) veel asfalt en helaas soms ontbrekende wegbewijzering. Pittige klimmetjes en steile afdalingen. Prima route om het heuvelachtige Limburg te leren kennen en ook vanwege de mooie vergezichten. De route gaat veelal over brede onverharde (gravel)paden welke ook gebruikt worden door wandelaars en (loslopende) honden. De aanname is dat er geen (of nauwelijks) onderhoud wordt gepleegd. Op sommige paden heb je dan ook last van gras tot aan je knieën en struiken die te ver oversteken.

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Niburu
3 juli 2020
Bewolkt

Eerste keer valkenburg. Hele mooie route over weg gravel en een klein beetje singletrack op de Cauberg. Gewoon leuk om een keer te doen als je in de buurt bent. Paar onmogelijke klimmen in die je met wat doorzettingsvermogen wel haalt. Afdaling wordt niet altijd beloond door haakse bochten of wegoverstekingen. Maar route is wel leuk. Op de Cauberg miste ik wel afslagen ofzo dus daar is de bewegwijzering niet altijd goed . In de buurt zitten parkstad routes dus zijn meer single en leuker.

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
KSPR
28 juni 2020
Bewolkt

Op de gravel racer in combi met Valkenburg Houthem.
Dit half gravel en half MTB route. Big fun op de gravel racer.
Veel stevige klimmen tov de routes ten zuiden van Valkenburg.
De nieuwe single tracks zijn no aan mij besteed, dan vind ik de single tracks in Drenthe (bv Gieten) veel, veel mooier omdat je daar vol door kunt jagen.

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Brigitte
23 juni 2020
Zonnig

Mooie route in prachtig gebied.
Zeker ook voor dames , goed te doen.
Jammer als er soms een bordje wordt weggenomen , maar deze worden altijd weer zo spoedig mogelijk terug geplaatst.

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Kasper
22 juni 2020
Droog

Heerlijk rondje voor de recreatieve mtb'er. Alles zit in deze ronde. Leuk afwisselend en een aantal stevige beklimmingen. Het stuk op de Cauberg is erg leuk. Er ontbreken enkele bordjes maar dat mag de pret niet drukken.

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Aleximov
19 juni 2020
Zonnig

Mooie route qua uitzichten, paar pittige klimmentjes en een paar snelle afdalingen. 650 htm is mooi en niet onmogelijk. Wel heeft een idioot bordjes verwijderd te weten Steenstraat en T-splitsing Everum in Valkenburg. Snel ochtend romdje toch lekker. 😎

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Johan
19 juni 2020
Droog

Een mooie route, maar door de matige bewegwijzering ben je alleen maar bezig met niet fout rijden. En dat is jammer voor de beleving. Nu snap ik ook wel dat er overal lieden zijn die bordjes weghalen, maar de bordjes stonden ook vaak niet logisch.

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Barry Biker
9 juni 2020
Droog

Weinig uitdagende route, met één woord mbt bewegwijzering: frustratie!
Wat een amateurs die deze route hebben uitgezet! Als je een routepijl plaatst, die je dit dan voor of na de bocht? Als regel heb ik om 1ster aftrek te geven bij het missen van een bocht. Hier kan ik -25 uit 5 sterren geven.
Verder technisch weinig uitdagend. Ik heb de term plattelandsploegen ooit gebruikt bij de MTB route van Weert, dit is eigenlijk hetzelfde maar dan met het verschil dat je op en af gaat.

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Regis
21 mei 2020
Zonnig

In het kort: deze kan je beter overslaan.
Deze route heeft veel aspecten die je liever niet ziet op een parcour zoals:
veel asfalt, asfalt afdalingen, gebrek aan technische uitdagingen, gebrek aan "flow" en haakse bochten na afdalingen waardoor je je snelheid niet kan meenemen.
De route heeft een paar stukken met mooi uitzicht maak niks om de route zelf echt interessant te maken.
Het stuk achter de casino is opzich wel leuk maar is beter mee te pakken vanuit andere routes.

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling