MTBroutes.nl Overzicht van alle Nederlandse mountainbike routes

Parkstad - Landgraaf (Strijthagen)

  • Provincie Limburg
  • 23,1 kilometer
  • 503 hoogtemeters
  • 4,10 sterren
Lengte van de route
De route heeft een lengte van 23,1 kilometer.
Markering

De route is gemarkeerd met bordjes met in het rood op een gele achtergrond het internationale MTB-teken (driehoek met daaronder 2 rondjes).

De moeilijkheidsgraad van deze route is rood (moeilijk).

Startlocatie

Je kunt de route starten bij:
- Sporthal Strijthagen / VV Schaesberg, Hofstraat 5, 6372 XC in Landgraaf

GPS track
Download GPX

Er is een GPS-track bestand beschikbaar.

De startcoördinaten zijn: N 50.907536, E 6.009334.

Omgeving

De routes zijn gelegen in het oostelijke gedeelte van Zuid-Limburg en heten officieel MTBroutes Parkstad. Mountainbikeclub Discovery beheert, in samenwerking met de Gemeentes van Parkstad Limburg, Vereniging Natuurmonumenten en terreineigenaren, de permanente mountainbikeroutes om de Brunssummerheide, door Strijthagen, langs de Rode Beek en door Heerlen.

Aard van de route

De routes zijn zo aangelegd, dat zoveel mogelijk op een eigen pad wordt gereden. Het is niet op alle punten mogelijk een speciaal pad voor mountainbikers aan te leggen. Op verschillende plaatsen moet u daarom rekening houden met andere recreanten. Let hiervoor op de waarschuwingsborden langs de routes.
De mountainbikeroutes bevatten veel singletrails, technische beklimmingen en (steile) afdalingen. Punten die extra aandacht behoeven zijn met waarschuwingsbordjes onder de routeaanduiding aangegeven.

De route bestaat uit vier lussen die onderling verbonden zijn, zodat men elke route apart kan rijden, of de vier lussen samen. De splitsingen zijn met borden met daarop de nummers van de routes aangegeven. De totale lengte van de routes is 76 kilometer met een hoogteverschil van 1100 meter. De lussen lopen rechtsom (dus met de klok mee). Route 4 (Heerlen) is, via de verbindingsroute tussen de routes Nuth-Voerendaal en Mechelen, verbonden met het MTB Routenetwerk Zuid Limburg.

Route 2: Parkstad Landgraaf (Strijthagen), 23 kilometer, 450 hoogtemeters

Deze route verbindt de Wilhelminaberg met de Brunssummerheide. Met name de beklimmingen en afdalingen van de Wilhelminaberg zijn zeker voor Nederlandse begrippen bijzonder en vragen conditioneel en technisch het uiterste van iedere MTB’er.

De Wilhelminaberg is ontstaan door het storten van opgegraven afvalsteen uit de toenmalige Staatsmijn Wilhelmina. De beklimmingen en afdalingen van deze berg zijn zeker voor Nederlandse begrippen niet mals. Bijzonder zijn de wortel- en halfpipe afdaling aan de achterzijde van Snowworld. Het laatste deel van de route bevat rondom Park Strijthagen enkele technical trail features. Dit maakt tevens deel uit van het openbaar toegangkelijke trainingsrondje voor MTB’ers en cyclocrossers op Bikepark Strijthagen.


Route 1: Parkstad Brunssum (Brunssumerheide), 19 kilometer, 200 hoogtemeters
Route 3: Parkstad Brunssum (Roode Beek), 13 kilometer, 150 hoogtemeters
Route 4: Parkstad Heerlen, 21 kilometer, 300 hoogtemeters.

Info

Sporthal Strijthagen/VV Schaesberg, Hofstraat 5, 6372 XC in Landgraaf (startpunt). Geopend van maandag t/m vrijdag vanaf 16:00 uur, zaterdag en zondag vanaf 08:00 uur. 

Extra

MOZL heeft de opdracht om samen met de MTB-verenigingen in Zuid-Limburg de singletracks, paden en wegen te onderhouden, te vernieuwen en uit te breiden.

Jij kunt het werk van MOZL en de clubs steunen door de aanschaf van de MTB-Card Zuid-Limburg. De opbrengst van de card, die voor 10 euro te koop is , komt ten goede aan het onderhoud, vernieuwing en uitbreiding van het MTB-routenetwerk in Zuid-Limburg. Via deze link kun je de MTB-Card Zuid-Limburg aanschaffen.

 

Voor opmerkingen, suggesties over de bewegwijzering of de tracks, kun je bellen of mailen met het Routepunt Zuid-Limburg (043-609 8500). 
Extra info over deze route via Facebook

Reacties

Beoordeel route
Arjan
10 mei 2021
Zonnig

Route Landgraaf gedaan. Erg mooie route en een aanrader voor iedere MTB'er. Goed te combineren met de routes over de Brunssumerheide. In tegenstelling tot route zwart en blauw is de bewegwijzering van de rode route (Landgraaf) soms erg onduidelijk en verwarrend.

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
SuperK
2 mei 2021
Droog

De route is super. Op stukken erg technisch, maar ook heerlijke singletracks!
Echter is de route heel anders geworden door aanpassingen en klopt de GPX niet meer.
Ook is de route echt onduidelijk gevijld. Hele late aanwijzingen, geen bordjes en soms dubbele bordjes die verschillende kanten uitwijzen. Daar zou wat aan mogen gebeuren.
Maar verder is dit een top route!

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Escoba
2 mei 2021
Bewolkt

Een route met een hoog "fun" gehalte. Warming-up in het bikeparkje en rond het voetbalveld is top! De route bevat flinke klimmen met dito afdalingen. De omgeving is afwisselend van bossen met veel boomwortels tot stukken met meer grind en losse stenen, genoeg technische uitdaging én afwisseling! Hoogtepunt is alles rondom Snowworld. Afzien met een glimlach van oor tot oor.
Als je de route voor de eerste keer fietst, snap ik de opmerkingen over de bewegwijzering. Opletten dus!

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Mattijs
29 april 2021
Droog

Mooie pittige route, qua moeilijkheid echt van andere orde dan de routes op de UHR of Hellendoorn/Lochem, erg pittige klimmetjes en dito afdalingen. Wat verder opvalt is dat hier veel minder fietsers zijn, dus lekker rustig op de routes, wel deel je het pad regelmatig met wandelaars....

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Koert Meertens
29 april 2021
Druilerig

Parkstad combi gedaan vandaag!
Heerlen viel daarin tegen(weinig echt mtb route), de anderen (erg) leuk.
NK Landgraaf route flink pittig en vaak ook lastig omdat je niet weet wat er gaat komen.

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Michel
29 april 2021
Bewolkt

Al met al een leuke route, de stukken vol door woonwijken kwamen wat onverwacht (gezien de hoge beoordelingen) maar daar staan de stukken door bos en op de Wilhelminaberg positief tegenover. Wel jammer dat de bordjes in het kisselsbos missen, daar was de kaart echt even nodig. Verder was de bewegwijzering duidelijk. De Wilhelminaberg was wel de kers op de taart. Flink afzien en behoorlijk wat adrenaline in het afdalen. Jammer dat het net wat regende, de stukjes over steen werden toen wel wat eng

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Amanda
28 april 2021
Zonnig

Vonden dit een hele mooie en uitdagende route. Er zitten stukken in die echt voor de wat gevorderde mtber zijn en zeker niet voor de beginner. Bewegwijzering is wel soms een dingetje maar uiteindelijk zijn we nergens echt fout gereden.

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Robert
1 april 2021
Zonnig

Zeer uitdagende route, vooral het gedeelte rond/op de Wilhelminaberg vergt conditioneel en technisch zeer veel. Vanaf daar naar de Brunssummerheide een leuke route (met een leuke drop). Daarna neemt de kwaliteit snel af, vooral de bewijzering laat je dan meermaals in de steek. Zo erg dat het mijn plezier in de rit deed verminderen en dit heb ik dus ook meegenomen in mijn beoordeling.

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
mark
31 maart 2021
Zonnig

De bewegwijzering op deze route is niet best, zoals door anderen in de reviews eveneens wordt aangegeven. Soms lijkt het meer een puzzeltocht. Kom op MOZL, dit kan echt beter! Daarnaast kom je met regelmaat op de meest ongelukkige momenten nietsvermoedende wandelende Limburgers tegen, veelal met loslopende hond. Deze twee zaken zorgen ervoor dat je deze route niet op volle snelheid kan rijden. Jammer, de route is namelijk echt enorm mooi! De andere parkstad-routes zijn beter aangegeven.

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Armand
30 maart 2021
Zonnig

Een leuke route. Veel variatie en speelse elementen tijdens je tocht. Mooie drops en beklimmingen. Af en toe over een verharde weg om de routes te verbinden. Als je start bij het bike-park heb je wel de kuitenbijters op het einde. Flinke steile stukken..De afdaling van de Wilhelminaberg heb ik gekozen voor de half-pipe. Heel gaaf, technisch. Route wel voor de iets gevorderde rijder. Tip: je komt langs of start bij het bike-park. Leuk om je skills te oefenen.

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling