MTBroutes.nl Overzicht van alle Nederlandse mountainbike routes

Parkstad-Landgraaf (Strijthagen)

  • Provincie Limburg
  • 24 kilometer
  • 503 hoogtemeters
  • 3.94 sterren
Hoogteprofiel:
Routevideo:
Lengte van de route
De route heeft een lengte van 19 kilometer.
De totale lengte van de 4 Parkstad routes is 76 kilometer.
Markering

De route is gemarkeerd met bordjes met in het zwart het internationale MTB-teken (driehoek met daaronder 2 rondjes).

Startlocatie

Je kunt de route starten bij:
- Sporthal Strijthagen / VV Schaesberg, Hofstraat 5, 6372 XC in Landgraaf

GPS track
Download GPX

Er is een GPS-track bestand beschikbaar.

De startcoordinaten zijn: N 50.907536, E 6.009334.

Omgeving

De routes zijn gelegen in het oostelijke gedeelte van Zuid-Limburg en heten officieel MTBroutes Parkstad. Mountainbikeclub Discovery beheert, in samenwerking met de Gemeentes van Parkstad Limburg, Vereniging Natuurmonumenten en terreineigenaren, de permanente mountainbikeroutes om de Brunssummerheide, door Strijthagen, langs de Rode Beek en door Heerlen.

Aard van de route

De routes zijn zo aangelegd, dat zoveel mogelijk op een eigen pad wordt gereden. Het is niet op alle punten mogelijk een speciaal pad voor mountainbikers aan te leggen. Op verschillende plaatsen moet u daarom rekening houden met andere recreanten. Let hiervoor op de waarschuwingsborden langs de routes.
De mountainbikeroutes bevatten veel singletrails, technische beklimmingen en (steile) afdalingen. Punten die extra aandacht behoeven zijn met waarschuwingsbordjes onder de routeaanduiding aangegeven.

De route bestaat uit vier lussen die onderling verbonden zijn, zodat men elke route apart kan rijden, of de vier lussen samen. De splitsingen zijn met borden met daarop de nummers van de routes aangegeven. De totale lengte van de routes is 76 kilometer met een hoogteverschil van 1100 meter. De lussen lopen rechtsom (dus met de klok mee). Route 4 (Heerlen) is, via de verbindingsroute tussen de routes Nuth-Voerendaal en Mechelen, verbonden met het MTB Routenetwerk Zuid Limburg.

Route 2: Parkstad Landgraaf (Strijthagen), 23 kilometer, 450 hoogtemeters

Deze route verbindt de Wilhelminaberg met de Brunssummerheide. Met name de beklimmingen en afdalingen van de Wilhelminaberg zijn zeker voor Nederlandse begrippen bijzonder en vragen conditioneel en technisch het uiterste van iedere MTB’er.

De Wilhelminaberg is ontstaan door het storten van opgegraven afvalsteen uit de toenmalige Staatsmijn Wilhelmina. De beklimmingen en afdalingen van deze berg zijn zeker voor Nederlandse begrippen niet mals. Bijzonder zijn de wortel- en halfpipe afdaling aan de achterzijde van Snowworld. Het laatste deel van de route bevat rondom Park Strijthagen enkele technical trail features. Dit maakt tevens deel uit van het openbaar toegangkelijke trainingsrondje voor MTB’ers en cyclocrossers op Bikepark Strijthagen.


Route 1: Parkstad Brunssum (Brunssumerheide), 19 kilometer, 200 hoogtemeters
Route 3: Parkstad Brunssum (Roode Beek), 13 kilometer, 150 hoogtemeters
Route 4: Parkstad Heerlen, 21 kilometer, 300 hoogtemeters.

Info

Sporthal Strijthagen/VV Schaesberg, Hofstraat 5, 6372 XC in Landgraaf (startpunt). Geopend van maandag t/m vrijdag vanaf 16:00 uur, zaterdag en zondag vanaf 08:00 uur. 

Extra

MOZL heeft de opdracht om samen met de MTB-verenigingen in Zuid-Limburg de singletracks, paden en wegen te onderhouden, te vernieuwen en uit te breiden.

Jij kunt het werk van MOZL en de clubs steunen door de aanschaf van de MTB-Card Zuid-Limburg. De opbrengst van de card, die voor 10 euro te koop is , komt ten goede aan het onderhoud, vernieuwing en uitbreiding van het MTB-routenetwerk in Zuid-Limburg. Via deze link kun je de MTB-Card Zuid-Limburg aanschaffen.

 

Voor opmerkingen, suggesties over de bewegwijzering of de tracks, kun je bellen of mailen met het Routepunt Zuid-Limburg (043-609 8500). 
Extra info over deze route via Facebook

Reacties

Beoordeel route
Remco Ploem
28 oktober 2018
Droog

Altijd weer mooi!!!

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Marc
17 oktober 2018
Zonnig

Gereden icm Wilhelmina NK parcours, erg leuk rondje. Soms wat stadse passages om in weer een prachtig stukje natuur terecht te komen, waar dan soms fantastische singletrails lopen. Route komt door een bikeparkje/pumptrackje, skillsparkje met wat North Shore en dropje, en de Wilhelminaberg, NK tracks, zijn natuurlijk top!
Routebordjes kunnen, moeten, wat beter. Soms te lang geen bordje, en ergens ook echt iets onvindbaar, wat gedwaald.
Omgeving is on-Heuvellands, prachtige natuur met de bewoonde wereld altijd in de buurt.
Rating is inclusief NK stukje Wilhelminaberg.

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Bart
14 augustus 2018
Regen

Mooie route met voldoende uitdaging! Verwarring met bordjes valt reuze mee. Inderdaad erg afhankelijk van het weer: vandaag was het droog (dan prima!) tot de beklimming van de wilhelmina berg. Op de top was het echt nat en de afdalingen werden enorm verradelijk: kijk goed uit!

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Ron Schluter
25 juli 2018
Zonnig

Deze route is heel erg afhangkelijk van het weer. Bij droog weer kan een ervaren biker goed uit de voeten. Dit veranderd op het moment dat het parkour er nat bij ligt, vooral het gebied om de wilhelmina berg ( skihal ) dit wordt dan spekglad en gevaarlijk en je moet je vooral niet overschatten. Ook deze route kan weer goed gecombineerd worden.

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Laurens
16 juni 2018
Zonnig

Alle 4 gereden vandaag, deze is toch ver weg de mooiste en meest technische. Prachtige stukken door bos, rondom snowworld echt afzien en de afdalingen soms echt gevaarlijk gelukkig droge wortels. Vraag me af bij regen hoe t dan moet met afdalen en sommige andere stukken want zelfs nu nog sommige stukken kleiig.

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Ang
21 mei 2018
Zonnig

Fantastische route, ook voor de gemiddelde fietser goed te doen maar pittig. Vooral de halfpipe is nog iets te uitdagend maar wat een mooie afwisselende route, met mooie klims, singletrails en technische afdalingen. volgende week weer!!!!

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Mike Kl.
21 mei 2018
Zonnig

2e Pinksterdag alle vier de routes in één keer gereden, zeker de moeite waard. Afwisselend, vraagt wel om onderhoud (voorbeeld: Utrechtse Heuvelrug). Hier en daar bordjes/sticker afwezig (of slecht zichtbaar). Overigens zonder route ondersteuning rond gereden (is dus wel mogelijk). Weet uit ervaring dat routes in een minder droge periode een stuk zwaarder zijn. Afgewisseld met mooie delen door bos, landschap en verharde stukken. En natuurlijke technische singel tracks (ook klim) en gave afdelingen. Dank MTB club-discovery (tip: kijk ook op de site voor de laatste ontwikkelingen).

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Guillaume
25 maart 2018
Zonnig

Een geweldig mooi parcour. Goed onderhouden en loopt lekker. De halfpipe op de steenberg is lastig en je moet bedacht zijn maar het is goed te doen. een parcour voor de geoefende MTB'er!

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Billy Biker
25 maart 2018
Zonnig

Geweldige route met veel afwisseling: Hoogteverschil, single track, technische stukken, vette afdalingen, enz. Het lijkt er allemaal in te zitten.
Grote minpunten waren dat veel routemarkeringen ontbreken (op cruciale punten) & dat er stukken veel omgewaaide bomen op het parcours liggen.

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Enrico
23 december 2017
Druilerig

Hele vette route maar wel echt voor de gevorderde MTB'r. Hele route was zeer modderdig dat was wel echt zwaar met fietsen soms. Die halfpipe is echt gevaarlijk als je met een modderige grond fietst. Voor de rest zeker naast Epen en Meerssen een vette route in Zuid-Limburg!

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling