MTBroutes.nl Overzicht van alle Nederlandse mountainbike routes

Parkstad - Landgraaf (Strijthagen)

  • Provincie Limburg
  • 23,1 kilometer
  • 503 hoogtemeters
  • 3,83 sterren
Lengte van de route
De route heeft een lengte van 23,1 kilometer.
De rijrichting is rechtsom (CW).
Markering

De route is gemarkeerd met bordjes met in het rood op een gele achtergrond het internationale MTB-teken (driehoek met daaronder 2 rondjes).

De moeilijkheidsgraad van deze route is rood (moeilijk).

Startlocatie

Je kunt de route starten bij:

  • Sporthal Strijthagen / VV Schaesberg, Hofstraat 5, 6372 XC in Landgraaf Plan route
GPS track
Download GPX

Er is een GPS-track bestand beschikbaar.

De startcoördinaten zijn: N 50.907536, E 6.009334.

Omgeving

De routes zijn gelegen in het oostelijke gedeelte van Zuid-Limburg en heten officieel MTBroutes Parkstad. Mountainbikeclub Discovery beheert, in samenwerking met de Gemeentes van Parkstad Limburg, Vereniging Natuurmonumenten en terreineigenaren, de permanente mountainbikeroutes om de Brunssummerheide, door Strijthagen, langs de Rode Beek en door Heerlen.

Aard van de route

De routes zijn zo aangelegd, dat zoveel mogelijk op een eigen pad wordt gereden. Het is niet op alle punten mogelijk een speciaal pad voor mountainbikers aan te leggen. Op verschillende plaatsen moet u daarom rekening houden met andere recreanten. Let hiervoor op de waarschuwingsborden langs de routes.
De mountainbikeroutes bevatten veel singletrails, technische beklimmingen en (steile) afdalingen. Punten die extra aandacht behoeven zijn met waarschuwingsbordjes onder de routeaanduiding aangegeven.

De route bestaat uit vier lussen die onderling verbonden zijn, zodat men elke route apart kan rijden, of de vier lussen samen. De splitsingen zijn met borden met daarop de nummers van de routes aangegeven. De totale lengte van de routes is 76 kilometer met een hoogteverschil van 1100 meter. De lussen lopen rechtsom (dus met de klok mee). Route 4 (Heerlen) is, via de verbindingsroute tussen de routes Nuth-Voerendaal en Mechelen, verbonden met het MTB Routenetwerk Zuid Limburg.

Route 2: Parkstad Landgraaf (Strijthagen), 23 kilometer, 450 hoogtemeters

Deze route verbindt de Wilhelminaberg met de Brunssummerheide. Met name de beklimmingen en afdalingen van de Wilhelminaberg zijn zeker voor Nederlandse begrippen bijzonder en vragen conditioneel en technisch het uiterste van iedere MTB’er.

De Wilhelminaberg is ontstaan door het storten van opgegraven afvalsteen uit de toenmalige Staatsmijn Wilhelmina. De beklimmingen en afdalingen van deze berg zijn zeker voor Nederlandse begrippen niet mals. Bijzonder zijn de wortel- en halfpipe afdaling aan de achterzijde van Snowworld. Het laatste deel van de route bevat rondom Park Strijthagen enkele technical trail features. Dit maakt tevens deel uit van het openbaar toegangkelijke trainingsrondje voor MTB’ers en cyclocrossers op Bikepark Strijthagen.


Route 1: Parkstad Brunssum (Brunssumerheide), 19 kilometer, 200 hoogtemeters
Route 3: Parkstad Brunssum (Roode Beek), 13 kilometer, 150 hoogtemeters
Route 4: Parkstad Heerlen, 21 kilometer, 300 hoogtemeters.

Info

Sporthal Strijthagen/VV Schaesberg, Hofstraat 5, 6372 XC in Landgraaf (startpunt). Geopend van maandag t/m vrijdag vanaf 16:00 uur, zaterdag en zondag vanaf 08:00 uur. 

Extra

Voor opmerkingen, suggesties over de bewegwijzering of de tracks, kun je bellen of mailen met het Routepunt Zuid-Limburg (043-609 8500). 
Extra info over deze route via Facebook

Donatie

Voor deze route is geen vignet verplicht, echter wordt een (jaarlijkse) vrijwillige bijdrage zeer op prijs gesteld. Van de opbrengst kan de route onderhouden worden. De onderhoudsgroep(en) bestaan volledig uit vrijwilligers, rijders zoals jij. Wil je ook af en toe meehelpen? Meld je dan aan.

 

Klik op het vignet en je wordt door gelinkt naar de donatiepagina.

Reacties

Beoordeel route
Timo mtb4fun
4 maart 2023
Bewolkt

Een leuke route met ruwe single trails . Mooie beklimmingen en toffe afdalingen . Met het stuk nk trail als kers op de taart jammer dat er veel modder op de route lag op het nk parkour en veel is stuk gereden . Ook vind ik dat je te veel door woonwijken rijd veel mensen met loslopende honden tegen komt .. Maar des ondanks was het de moeite waard om de route te rijden . Zeker een aanrader . Ik ga in de zomer nog een keertje terug als het lang droog is geweest .

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Sandor
9 november 2022
Droog

De gecombineerde Parkstadroutes gereden, maar bij dit stuk is het rijden door woonwijken wel een beetje een afknapper.

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Bryan
30 september 2022
Zonnig

Enkele pittige klimmen, maar eigenlijk op de Wilhelminaberg na niet heel technisch. Wel heel leuk. Veel singletrack, maar ook wel behoorlijk wat asfalt. Bewegwijzering is goed, op de Wilhelminaberg na. Ik vond het een erg leuke rit.

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Jérôme
24 september 2022
Droog

Een van de mooiste routes die ik gereden heb. Er zit alles in. Bos en zandpaden. Single tracks. Kuitenbijters en snelle afdalingen. Even een uitstapje gemaakt naar de top van de ski berg voor het uitzicht.

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Thijs
16 september 2022
Bewolkt

Beetje regen zorgde ervoor dat de route er wat uitdagender bij lag

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Jelle
7 september 2022
Bewolkt

Vandaag de Parkstad routes gereden na de regen van afgelopen nacht. Was extra uitdagend met gladde wortels en stenen. Helaas zijn er door de regen een aantal klimmen weggesleten. Er zijn dunne geulen onstaan waar je met je trappers niet tussen past. Je fietst hier dus letterlijk door de waterafvoer. Het water zou beter naast de paden afgevoerd moeten worden.
Ik ben hier een half jaar geleden geweest. Toen waren de bordjes slecht. Dat is helaas niet verbeterd.
Route is verder lekker uitdagend!

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Jacob Miedema
19 augustus 2022
Droog

Respect voor de Parkstad routes. De routes zijn zeker niet voor beginners. Kan soms best tricky wezen. Deze route is voor mij als Fries best zwaar als je hoogte meters niet gewend bent. Ook de steile afdaling zijn super mooi en leuk.

De bebording zou beter kunnen.

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Johan
18 augustus 2022
Droog

Vandaag voor het eerst gereden.
Erg leuke route vol afwisseling en zelfs de verschillende passages door bebouwde kom worden ruimschoots goedgemaakt elders op de route.
Alleen is ook hier, net als op Brunssummerheide serieus nood aan een update van de bewegwijzering!!
Pijlen ontbreken, route die niet (meer?) overeen komt met de huidige gpx, kortom zonder gps quasi niet te rijden.
Maar de route zelf is top, en als je je skills nog wil verbeteren kan dit in het bikepark aan de start/finish.

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Hansemica
7 augustus 2022
Zonnig

Geweldig. Zuid Limburg zit veel routes met brede paden en soms een uitdaging. Deze route (samen Brunssumerheide gefietst) zit veel single tracks met veel uitdagingen bergop en -af. Een van mijn mooiste ervaringen op de ATB

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Turboke
3 augustus 2022
Zonnig

Wat een hitte vandaag ! Deze route samen met Brunssummerheide ( die ik al een keer gedaan had ) gereden en het is lekker technisch dus super gaaf. ( zeker als je een E-Fully met een dropper onder je kont hebt).Soms een verscholen pijltje maar dat is met het tempo dat het onkruid groeit niet te voorkomen.Ook was er wat los zand maar dat is door de droogte ook niet gek.
Zeker voor herhaling vatbaar !!!!

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling