MTBroutes.nl Overzicht van alle Nederlandse mountainbike routes

Parkstad - Brunssum (Roode Beek)

  • Provincie Limburg
  • 10,9 kilometer
  • 212 hoogtemeters
  • 4,06 sterren
Lengte van de route
De route heeft een lengte van 10,9 kilometer.
Markering

De route is gemarkeerd met bordjes met in het blauw op een gele achtergrond het internationale MTB-teken (driehoek met daaronder 2 rondjes).

De moeilijkheidsgraad van deze route is rood (moeilijk).

Startlocatie

Je kunt de route starten bij:
- Parkeerplaats Park het Plateau, Ganzepool 17, 6443 WZ in Brunssum Plan route

GPS track
Download GPX

Er is een GPS-track bestand beschikbaar.

De startcoördinaten zijn: N 50.930847, E 6.006018.

Omgeving

De routes zijn gelegen in het oostelijke gedeelte van Zuid-Limburg en heten officieel MTBroutes Parkstad. Mountainbikeclub Discovery beheert, in samenwerking met de Gemeentes van Parkstad Limburg, Vereniging Natuurmonumenten en terreineigenaren, de permanente mountainbikeroutes om de Brunssummerheide, door Strijthagen, langs de Rode Beek en door Heerlen.

Aard van de route

De routes zijn zo aangelegd, dat zoveel mogelijk op een eigen pad wordt gereden. Het is niet op alle punten mogelijk een speciaal pad voor mountainbikers aan te leggen. Op verschillende plaatsen moet u daarom rekening houden met andere recreanten. Let hiervoor op de waarschuwingsborden langs de routes.
De mountainbikeroutes bevatten veel singletrails, technische beklimmingen en (steile) afdalingen. Punten die extra aandacht behoeven zijn met waarschuwingsbordjes onder de routeaanduiding aangegeven.

De route bestaat uit vier lussen die onderling verbonden zijn, zodat men elke route apart kan rijden, of de vier lussen samen. De splitsingen zijn met borden met daarop de nummers van de routes aangegeven. De totale lengte van de routes is 76 kilometer met een hoogteverschil van 1100 meter. De lussen lopen rechtsom (dus met de klok mee). Route 4 (Heerlen) is, via de verbindingsroute tussen de routes Nuth-Voerendaal en Mechelen, verbonden met het MTB Routenetwerk Zuid Limburg.

Route 3: Rode Beek, 10,9 kilometer, 150 hoogtemeters

Deze route loopt door het stroomgebied van de Roode Beek, het Schutterspark en de Schinveldse bossen.

Deze route is een samenspel van enkele langere technisch uitdagende beklimmingen, lange afdalingen en heerlijke flowtrails.

De route bevat twee stevige switchback beklimmingen, één over de mijnsteenberg van de Hendrik en één op het terrein van Park het Plateau. In deze route daal je twee keer de Hendrik mijnsteenberg af: 1 keer met veel snelheid en flow, de andere afdaling is technischer en worden je technische vaardigheden aangesproken op een trail met verraderlijke hobbels en een hele mooie kombocht.

Verder bevat deze route ook lange flowtrails die speciaal voor mountainbikers zijn aangelegd. Op het terrein van Park het Plateau bevindt zich tevens de MOZL Trailhub Parkstad voor kleien reparaties, parkeren en horeca.


Route 1: Parkstad Brunssum (Brunssumerheide), 19 kilometer, 200 hoogtemeters
Route 2: Parkstad Landgraaf (Strijthagen), 23 kilometer, 450 hoogtemeters
Route 4: Parkstad Heerlen, 21 kilometer, 300 hoogtemeters.

Extra

Voor opmerkingen, suggesties over de bewegwijzering of de tracks, kun je bellen of mailen met het Routepunt Zuid-Limburg (043-609 8500). 
Extra info over deze route via Facebook

Donatie

Voor deze route is geen vignet verplicht, echter wordt een (jaarlijkse) vrijwillige bijdrage zeer op prijs gesteld. Van de opbrengst kan de route onderhouden worden. De onderhoudsgroep(en) bestaan volledig uit vrijwilligers, rijders zoals jij. Wil je ook af en toe meehelpen? Meld je dan aan.

 

Klik op het vignet en je wordt door gelinkt naar de donatiepagina.

Reacties

Beoordeel route
Danny
26 september 2021
Droog

Vandaag gekozen voor combi Roode Beek/Brunssumerheide. Prachtige routes die technisch en toch vrij zwaar was. Door de vele wortels was het vaak glibberen,glijden en ontwijken. Het bikepark leg ik de volgende keer liever links. Da’s niets voor mij. Al met al mooie routes

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
ArnoG
20 september 2021
Droog

Afwisselende trail met allerlei soorten ondergrond. Lekker technisch met een aantal stevige klim momenten. Bij het klim bos werd aangegeven mbv de pijlen dat je over het terrein moest maar dat was afgesloten. Daarom maar in een streep naar beneden gerold richting de vijver en via het fietspad weer naar de trail. Het bikepark was leuk ingericht alleen overwoekerd door brandnetels en onkruid wat de lol er een beetje af haalde. De downhill single track daarna was top!

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Jaap
7 september 2021
Zonnig

Leuke afwisselende route waar alles in zit. (incl. stukken die nog wat te hoog gegrepen zijn voor mij) Ik heb hem gereden in combinatie met de heide (35km totaal)
Paar keer verkeerd gereden door het missen van een paaltje.

Ik reed hem op dinsdag om 13:00 uur en heb maar 1 andere MTB-er gezien.

Erg leuk route, goed onderhouden en zeker een aanrader.

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Stefan & Sem
28 augustus 2021
Druilerig

Leuke uitdagende route. Van alles wat. We komen zeker terug.

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Bryan
28 augustus 2021
Regen

Het noordelijke deel zitten wat saaie stukken in maar de Hendrik-beklimmingen en -afdalingen en het bikepark maken dat meer dan goed. Zitten erg pittige stukken in, zeker als het ineens met bakken uit de lucht komt! Ook leuke uitzichtpunten en een leuk terras bij het klimpark.

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
drpaul
14 augustus 2021
Zonnig

Zwaar: Paar erg steile beklimmingen, vlakke stukken tussendoor waren welkom.
Technisch: Stukjes met geulen, intensiever dan onder de A79.
Hoogteverschil: 2 erg pittige beklimmingen (voor Klimpark).
Bewegwijzering: goed te doen.
Algemeen: Leuke route, met paar saaie stukken maar Bikepark Hendrik leuk, afdaling erna echt top, Klimmen waren uitdagend. Aanrader (in combi met Brunsummerheide)!!

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Bob
28 juli 2021
Bewolkt

Gezien de hoge score op deze site had ik er veel meer van verwacht, maar dat lijkt gebaseerd op slechts een klein stuk van de route met veel spielerei en hoogteverschil (en wat wel echt gaaf is).
Voor de rest hele stukken saai en geen doorkomen aan ook met veel begroeiing. Weinig flow zoals route Brunssummerheide dat wel veel meer heeft.

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Rob Oudejans
19 juli 2021
Zonnig

Top parcours maar minder mijn ding. Ik houd van uitdaging maar heb bij dit parcours te veel momenten gedacht, oei, dat ging net goed. Voor de dare devils het walhalla. Met name het eerste en laatste deel.

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Escoba
18 juli 2021
Zonnig

Tip: begin met Brunssumerheide-route en steek dan de weg over. Je hebt dan een warming up gehad en dan...HOP vol gas die berg op. Eerste paar km is te gek. Afwisselend, uitdagend en pittig klimwerk. De kilometers in het midden zijn vlak en saai, maar het vuurwerk aan het einde maakt dat ruimschoots goed. Er komen steeds meer features links en rechts bij, zodat je je skills kan blijven stretchen.
Verwacht veel klimmen, dalen, drops en veel wortels. LOVE IT!!
Bewegwijzering en onderhoud is top.

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Jennka
3 juli 2021
Zonnig

Erg steil klimmen en dalen. Wel een mooie afwisselende route. Ik ben geen absolute beginner meer, maar vond sommige stukjes wel erg spannend. Het bikepark heb ik na het 1e bergje aan andere mensen overgelaten, gelukkig kun je dit passeren via een zwarte route. Veel B&B (bramen & brandnetels) maar: er was een vrijwilliger aan het snoeien, waarvoor hulde. Geen problemen gehad met het vinden van de pijltjes.

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling