MTBroutes.nl Overzicht van alle Nederlandse mountainbike routes

Parkstad - Brunssum (Roode Beek)

  • Provincie Limburg
  • 10,9 kilometer
  • 212 hoogtemeters
  • 4,21 sterren
Lengte van de route
De route heeft een lengte van 10,9 kilometer.
Markering

De route is gemarkeerd met bordjes met in het blauw op een gele achtergrond het internationale MTB-teken (driehoek met daaronder 2 rondjes).

De moeilijkheidsgraad van deze route is rood (moeilijk).

Startlocatie

Je kunt de route starten bij:
- Parkeerplaats Park het Plateau, Ganzepool 17, 6443 WZ in Brunssum 

GPS track
Download GPX

Er is een GPS-track bestand beschikbaar.

De startcoördinaten zijn: N 50.930847, E 6.006018.

Omgeving

De routes zijn gelegen in het oostelijke gedeelte van Zuid-Limburg en heten officieel MTBroutes Parkstad. Mountainbikeclub Discovery beheert, in samenwerking met de Gemeentes van Parkstad Limburg, Vereniging Natuurmonumenten en terreineigenaren, de permanente mountainbikeroutes om de Brunssummerheide, door Strijthagen, langs de Rode Beek en door Heerlen.

Aard van de route

De routes zijn zo aangelegd, dat zoveel mogelijk op een eigen pad wordt gereden. Het is niet op alle punten mogelijk een speciaal pad voor mountainbikers aan te leggen. Op verschillende plaatsen moet u daarom rekening houden met andere recreanten. Let hiervoor op de waarschuwingsborden langs de routes.
De mountainbikeroutes bevatten veel singletrails, technische beklimmingen en (steile) afdalingen. Punten die extra aandacht behoeven zijn met waarschuwingsbordjes onder de routeaanduiding aangegeven.

De route bestaat uit vier lussen die onderling verbonden zijn, zodat men elke route apart kan rijden, of de vier lussen samen. De splitsingen zijn met borden met daarop de nummers van de routes aangegeven. De totale lengte van de routes is 76 kilometer met een hoogteverschil van 1100 meter. De lussen lopen rechtsom (dus met de klok mee). Route 4 (Heerlen) is, via de verbindingsroute tussen de routes Nuth-Voerendaal en Mechelen, verbonden met het MTB Routenetwerk Zuid Limburg.

Route 3: Rode Beek, 10,9 kilometer, 150 hoogtemeters

Deze route loopt door het stroomgebied van de Roode Beek, het Schutterspark en de Schinveldse bossen.

Deze route is een samenspel van enkele langere technisch uitdagende beklimmingen, lange afdalingen en heerlijke flowtrails.

De route bevat twee stevige switchback beklimmingen, één over de mijnsteenberg van de Hendrik en één op het terrein van Park het Plateau. In deze route daal je twee keer de Hendrik mijnsteenberg af: 1 keer met veel snelheid en flow, de andere afdaling is technischer en worden je technische vaardigheden aangesproken op een trail met verraderlijke hobbels en een hele mooie kombocht.

Verder bevat deze route ook lange flowtrails die speciaal voor mountainbikers zijn aangelegd. Op het terrein van Park het Plateau bevindt zich tevens de MOZL Trailhub Parkstad voor kleien reparaties, parkeren en horeca.


Route 1: Parkstad Brunssum (Brunssumerheide), 19 kilometer, 200 hoogtemeters
Route 2: Parkstad Landgraaf (Strijthagen), 23 kilometer, 450 hoogtemeters
Route 4: Parkstad Heerlen, 21 kilometer, 300 hoogtemeters.

Extra

MOZL heeft de opdracht om samen met de MTB-verenigingen in Zuid-Limburg de singletracks, paden en wegen te onderhouden, te vernieuwen en uit te breiden.

Jij kunt het werk van MOZL en de clubs steunen door de aanschaf van de MTB-Card Zuid-Limburg. De opbrengst van de card, die voor 10 euro te koop is , komt ten goede aan het onderhoud, vernieuwing en uitbreiding van het MTB-routenetwerk in Zuid-Limburg. Via deze link kun je de MTB-Card Zuid-Limburg aanschaffen.

 

Voor opmerkingen, suggesties over de bewegwijzering of de tracks, kun je bellen of mailen met het Routepunt Zuid-Limburg (043-609 8500). 
Extra info over deze route via Facebook

Reacties

Beoordeel route
Bob
28 juli 2021
Bewolkt

Gezien de hoge score op deze site had ik er veel meer van verwacht, maar dat lijkt gebaseerd op slechts een klein stuk van de route met veel spielerei en hoogteverschil (en wat wel echt gaaf is).
Voor de rest hele stukken saai en geen doorkomen aan ook met veel begroeiing. Weinig flow zoals route Brunssummerheide dat wel veel meer heeft.

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Rob Oudejans
19 juli 2021
Zonnig

Top parcours maar minder mijn ding. Ik houd van uitdaging maar heb bij dit parcours te veel momenten gedacht, oei, dat ging net goed. Voor de dare devils het walhalla. Met name het eerste en laatste deel.

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Escoba
18 juli 2021
Zonnig

Tip: begin met Brunssumerheide-route en steek dan de weg over. Je hebt dan een warming up gehad en dan...HOP vol gas die berg op. Eerste paar km is te gek. Afwisselend, uitdagend en pittig klimwerk. De kilometers in het midden zijn vlak en saai, maar het vuurwerk aan het einde maakt dat ruimschoots goed. Er komen steeds meer features links en rechts bij, zodat je je skills kan blijven stretchen.
Verwacht veel klimmen, dalen, drops en veel wortels. LOVE IT!!
Bewegwijzering en onderhoud is top.

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Jennka
3 juli 2021
Zonnig

Erg steil klimmen en dalen. Wel een mooie afwisselende route. Ik ben geen absolute beginner meer, maar vond sommige stukjes wel erg spannend. Het bikepark heb ik na het 1e bergje aan andere mensen overgelaten, gelukkig kun je dit passeren via een zwarte route. Veel B&B (bramen & brandnetels) maar: er was een vrijwilliger aan het snoeien, waarvoor hulde. Geen problemen gehad met het vinden van de pijltjes.

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Jasper
2 juli 2021
Zonnig

Er was inderdaad wat begroeiing hier en daar (zeker niet meer dan op andere routes) maar als je niet tegen een paar pikuurtjes kan heb je niks op een MTB te zoeken. Uitermate goed vermaakt op de twee Brunssum routes. Voor mij 100x beter dan de aangeharkte twee-versnelling-parcoursjes waar elke bocht in verkanting ligt. Geen kip op de route, dus allen daarheen! Ik bike maar weinig en koop elk jaar maar 1 vignet, deze keer zonder twijfel die van MOZL! Hulde, mooie technische routes!

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Jordy
1 juli 2021
Druilerig

Helaas had ik van deze route veel meer verwacht. Het is of vlak of gigantisch stijl (bike park Hendrik) met veel distels en en andere stiekels waar je je een weg doorheen moet zien te banen. De bordjes zijn soms even goed zoeken. Al met al, een dikke tegenvaller. Onderhoud zou al een hoop schelen.

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Erik
19 juni 2021
Zonnig

Bordjes soms onder de begroeiing. Alle parkstad routes mogen wel wat snoeiwerk. Sommige stukken moest ik gewoon uitwijken of lopen. Overwoekerd met braamstruiken en brandnetels. Zonde, dat haalt veel fun uit de route. Verder top!

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Turmenator
18 juni 2021
Zonnig

Technisch uitdagende route. Viel me op dat ik vaak verkeerd doordat de bewegwijzering niet goed of te laat pas zichtbaar kreeg. Veel begroeiing, doornen en redelijk wat zandhappen. Niet al te best onderhouden.

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Erik
6 juni 2021
Bewolkt

Prachtige route, veel variatie, singletracks, bos, beklimmingen, switchbacks, afdalingen, technische passages. Perfect uitgepijld, goed zonder GPS te doen. Stuk over bikepark is een leuk extraatje. Goed te combineren met naburige routes.

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Ollie
30 mei 2021
Zonnig

Kort maar leuk rondje!! met twee speciale stukjes,
eerste, Bike ( park ? ) Hendrik was fantastisch mooi begroeid, bijna net als een weide zoals bijvoorbeeld in de Alpen. Leuke aanvulling op route die je niet ergens anders ziet in Nederland. Het is niet spannends of zo maar gewoon leuk om deze bergjes eens te fietsen.
tweede, nieuwe single trail is Klimpark ‘t Plateau!! Geweldige en zeer lange trail inclusief twee korte maar flinke beklimmingen die omhoog lopen via single trail.

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling