MTBroutes.nl Overzicht van alle Nederlandse mountainbike routes

Mook

 • Provincie Limburg
 • 18,2 kilometer
 • 338 hoogtemeters
 • 3,92 sterren
 • Route opmerking
Legenda: Route Verbindingsroute Afkorting Aanrijroute
BOSWERKZAAMHEDEN

Vanaf maandag 31 oktober 2020 is er houtoogst in het deel van de blauwe (Mook - Giant) route ten zuiden van de Mooksebaan.

 

De met bordjes aangegeven omleiding loopt vanaf de Mooksebaan over het fietspad naar de Bisseltsebaan (linksaf voor het Zwaantje); aan het eind van de Bisseltsebaan kom je weer op de blauwe route. Volg aub de omleiding voor je eigen veiligheid en die van anderen.

 

Eerste periode vd kapwerkzaamheden is in het blauwe gebied op het kaartje. Later zal het groene deel aan de beurt komen. Die omleiding melden we dan. Waarom wordt er gekapt? Klik HIER

Lengte van de route
De route heeft een lengte van 18,2 kilometer.
Markering

De route is gemarkeerd met houten palen met in het blauw het internationale MTB-teken (driehoek met daaronder 2 rondjes).

De moeilijkheidsgraad van deze route is blauw (gemiddeld).

De route heeft 1x een parallel lus met de moeilijkheidsgraad: rood (moeilijk).

Startlocatie

Je kunt de route starten bij:

 • Maaspark Mook, De Hove 1, 6585 AN in Mook Plan route
 • NS station Mook, Lindenlaan 31, 6584 AC in Molenhoek Plan route
 • Plasmolen, Rijksweg 201, 6586 AA in Plasmolen Plan route
 • Herberg - Restaurant ‘t Zwaantje, Groesbeekseweg 106, 6585 KH in Mook Plan route
 • Hotel-Restaurant De Wolfsberg, Mooksebaan 12, 6562 KB in Groesbeek Plan route
 • Eethuis De Diepen, Zwarteweg 60, 6596 MJ in Milsbeek Plan route
GPS track
Download alle GPX bestanden (zip) Download route GPX

Er is een GPS-track bestand beschikbaar.

De startcoördinaten zijn: N 51.76423, E 5.90721.

Omgeving

Het Rijk van Nijmegen is een heuvelachtige streek in zuidoost Gelderland met heel veel natuurschoon. Als mountainbiker ben je te gast op terreinen die in beheer zijn van Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten en andere gemeentelijke en private terreineigenaren.
De routes van het MTB routenetwerk Rijk van Nijmegen liggen tussen Nijmegen, Groesbeek, Berg en Dal en Mook en Middelaar en staan onder beheer van de gelijknamige stichting. In dit heuvelachtige gebied vind je naast een relatief eenvoudige route ook technisch en fysiek interessante en uitdagende routes in een mix van singletrack en wat bredere paden. Gelukkig zijn er voldoende restaurants nabij de route om de uitdagingen beter te kunnen doorstaan.

Aard van de route

De mountainbikeroute Mook voert je door de Mookse en de Groesbeekse bossen.
Vanaf het startpunt volg je de blauw bepijlde aanrijdroute. Vanaf Hotel de Wolfsberg en Restaurant ’t Zwaantje bereik je binnen enkele honderden meters de route. Vanuit de Maaspark in Mook en vanaf het NS Station is een korte aanrijdroute bepijld. Vanaf Plasmolen is het ongeveer 2 kilometer en voornamelijk verhard.Vanaf De Diepen loopt een deels onverharde aanrijdroute van ongeveer 3 kilometer.

De route heeft een blauwe markering en heeft de technische moeilijkheidsclassificatie blauw: gemiddeld. De route Mook is iets minder technisch dan de routes in Nijmegen en Groesbeek.

De route bevat diverse mooi flowy singletracks en glooiingen met diverse klimmetjes en leuke afdalingen. Er is op Klein Amerika een afkortroute. Maak je gebruik van deze afkorting dan mis je een mooie lus over een panoramisch deel met fraai uitzicht op de omgeving en de stuwwal.

In Mook is een parallel lus (moeilijkheidsgraad rood = moeilijk) die voert over Bikepark Mook. Dit Bikepark is ingericht voor meer gevorderde bikers. Beginners volgen bij de afslag ‘Bikepark' de doorlopende blauwe route.

Respecteer de vele wandelaars die net als jij willen genieten van al dat fraais.
De route is te combineren met de mountainbikeroute Groesbeek (blauw/paarse pijlen verbindingsroute), die weer aansluit op de routes van Malden en Nijmegen.

Extra

Voor opmerkingen, suggesties over de bewegwijzering of tracks, kun je mailen

Onderhoud en ontwikkelingen aan de route zijn te volgen via Facebook MTB Rijk van Nijmegen.

Donatie

Voor deze route is geen vignet verplicht, echter wordt een (jaarlijkse) vrijwillige bijdrage zeer op prijs gesteld. Van de opbrengst kan de route onderhouden worden. De onderhoudsgroep(en) bestaan volledig uit vrijwilligers, rijders zoals jij. Wil je ook af en toe meehelpen? Meld je dan aan.

 

Klik op het vignet en je wordt door gelinkt naar de donatiepagina.

Reacties

Beoordeel route
PJ
6 november 2022
Druilerig

Tja, er zitten leuke stukken in. Maar die lussen hadden niet gehoeven, skip die wanneer je kan. Er zitten geinige stukjes tussen en wat klimmetjes, maar ik kom er niet voor terug.

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Dave
30 oktober 2022
Droog

Dit is een route die gewoon samen met Groesbeek/Nijmegen standaard in de top 15 aanwezig hoort te zijn(met een Rijssen/Hellendoorn en dat soort fatsoenlijke km routes ipv die 4km rondjes die er nu instaan) . Een natuurlijke trail die je zelf zo technisch kan maken als je zelf wil. Blijf bijv eens van de remmen in de afdalingen, beter kijken en aansnijden als je last hebt van remknippen. Altijd een prachtige omgeving om te rijden, en hoort zeker hoger in de ranglijsten naar mijn mening.

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Anton Giesen
23 oktober 2022
Bewolkt

Zeer mooie route met hier en daar een pittige klimmen en leuke afdalingen. Ook het bikepark heb ik de rode lijn een aantal keren gereden. Is goed te doen. Eerst even rustig verkennen en dan is het zeker mogelijk om een paar leuke sprongen te maken. Ik kom hier zeker nog eens terug.

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Arrissa Van Doorn/EK Motors (dealer Husqvarna-bicycles)
9 oktober 2022
Zonnig

Supermooie route om te rijden!

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Ronald
6 oktober 2022
Droog

Gestart bij het BikePark onderaan de Mookerschans. De route lag er redelijk bij. Leuk klimmen en dalen en soms pittig technisch voor een "BosCrosser" die ik eigenlijk meer ben dan een MTB'er. Groot dilema blijft waar en hoe ga je onderhoud voeren... Veel remkuilen en knippen ontstaan, wat het er niet veiliger op maakt. Ik heb toch genoten van een rondje Blauw en Paars aan elkaar te lussen. Psssstt.... dat lange stuk landerijen mag er onderhand wel uit.... voegt weinig meer toe dan een paar km's.

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Jeannette
3 oktober 2022
Droog

Na Horst, Mook gereden… want we komen er toch langs 🤐😱
Ook dit een fantastische route. Veel ruiger dan Horst. Maar met lekkere klimmen en lange, technische afdalingen. Her en derwaarts remsporen en kuilen, maar dat mocht de pret niet drukken. Een fijne mountainbike dag. Nu rust voor de beentjes!

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Frank Laurijssen
29 september 2022
Zonnig

Een prachtige mtb-route met mooie hoogte verschillen in een geweldig mooie omgeving! het parcours was goed onderhouden en de bewegwijzering was prima.
Ik heb met veel plezier en passie deze tocht gefietst.

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
AJ
18 september 2022
Droog

Mooie route door een prachtig natuurgebied. Door wat lange rechte stukken te integreren kan je op adem komen tussen de singletracks. Ik vond de route daardoor wel minder technisch uitdagend. Ideaal rondje voor de beginner!

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Chris
7 september 2022
Zonnig

Ik ging naar deze route toe om mijn nieuwe hobby te bedrijven. De routes rondom Nijmegen zijn hier perfect voor. Helaas waren er geen mei kevers, vliegende herten of hazelwormen die plat gereden moesten worden. Ook geen insecten die ik kon opeten. Ik was erg teleurgesteld. De route lag er wel goed bij! Wel wat wandelaars met loslopende honden maar dat ging me net te ver.

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Martijn
23 augustus 2022
Zonnig

Vandaag met mijn dochter van 10 jaar de Mook route gereden. We zijn allebei beginners en waren met Route Malden begonnen. Die was niet heel bijzonder.
Deze route is echt leuk, veel paadjes en genoeg hoogteverschillen. Mooie natuur.
Niet te moeilijk voor een beginnende vader en sportieve dochter.

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling