MTBroutes.nl Overzicht van alle Nederlandse mountainbike routes

Meerssen

Legenda: Route Verbindingsroute
Hoogteprofiel:
Routevideo:
Tijdelijke omleiding

In verband met werkzaamheden aan de brug bij Rothem is een tijdelijke omleidingsroute ingesteld.
De werkzaamheden duren tot medio oktober 2019.

Lengte van de route
De route heeft een lengte van 20 kilometer.
Markering

De route is gemarkeerd met houten palen met in het rood het internationale MTB-teken (driehoek met daaronder 2 rondjes). Verbindingsroutes van de ene naar de andere route zijn wit bewegwijzerd.

Startlocatie

Je kunt de route starten bij:
- Café Restaurant de Nachtegaal, Gemeentebroek 6, 6231 RV in Meerssen
- Parkeerplaats op de top van de Raarderberg in Raar.
De startplaatsen worden aangeduid met informatiepanelen.

GPS track
Download alle GPX bestanden (zip) Download route GPX

Er is een GPS-track bestand beschikbaar.

De startcoördinaten zijn: N 50.874347, E 5.762951.

Omgeving

Het Limburgs Heuvelland is een streek in het zuiden van Nederland, die gekenmerkt wordt door een heuvelachtig landschap. Het Heuvelland wordt gevormd door uitlopers van de Ardennen en de Eifel. De hoogste toppen reiken net boven de driehonderd meter. De Vaalserberg is met 322,4 m boven NAP het hoogste punt van Nederland. Het natuurlijke landschap in het Heuvelland wordt gekenmerkt door een afwisseling van bossen, heidevelden, akkers, weilanden en boomgaarden.
Het Limburgse Heuvelland is niet alleen bekend vanwege het natuurschoon, maar ook vanwege de rijke cultuurhistorie. Diverse plaatsen hebben een beschermd dorps- of stadsgezicht.

Aard van de route

In het Zuid-Limburgse Heuvelland liggen diverse bewegwijzerde mountainbikeroutes. De routes zijn door verbindingsstukken aan elkaar gekoppeld, zodat een netwerk ontstaat dat het hele Heuvelland bestrijkt. Het is dus mogelijk om het hele Heuvelland per mountainbike te ontdekken.

De routes zijn aantrekkelijk voor zowel beginners als gevorderden en zijn aangelegd door de aantrekkelijkste gebieden van het Heuvelland.


Deze route voert over de heuvelruggen ten zuiden en noorden van het Geuldal tussen Meerssen en Valkenburg. De route loopt deels over veldwegen, bospaden, singletracks en redelijk wat stukken asfalt. Mooie vergezichten maken deze route extra leuk.

De Meerssen route is bedoeld voor gevorderden. Er zijn een paar pittige passages in bosrijke omgeving opgenomen en de route is redelijk steil van aard. Recent is een mooi stukje singletrack opgenomen in de route. De Meerssen route is redelijk geschikt voor de gravel biker.

Info

Visit Zuid-Limburg, 0900-5559798

Extra

MOZL heeft de opdracht om samen met de MTB-verenigingen in Zuid-Limburg de singletracks, paden en wegen te onderhouden, te vernieuwen en uit te breiden.
Jij kunt het werk van MOZL en de clubs steunen door de aanschaf van de MTB-Card Zuid-Limburg. De opbrengst van de card, die voor 10 euro te koop is , komt ten goede aan het onderhoud, vernieuwing en uitbreiding van het MTB-routenetwerk in Zuid-Limburg. Via deze link kun je de MTB-Card Zuid-Limburg aanschaffen.

Voor opmerkingen, suggesties over de bewegwijzering of de tracks, kun je bellen of mailen met het Routepunt Zuid-Limburg (043-609 8500). 

Reacties

Beoordeel route
Cindy
20 oktober 2019
Regen

Mooie route met enkele pittige klimmetjes en afdalingen maar ook een mooie omgeving, koeien op het pad, fijne lunchgelegenheden onderweg, dus leuk om te doen voor de MTB toerist

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Martijn
3 september 2019
Bewolkt

Leuke route met mooie combinatie van steile klimmetjes en intense singletrack. Hier en daar af moeten stappen vanwege groet wortels tijdens het klimmen (kalverbosch). Verder zijn bepaalde stukken niet goed bijgehouden. Ik heb het hier vooral over het stuk langs het geulpad, waar je toch veel brandnetels meepakt. Op een moment in het kalverbosch werd mij de keuze gesteld: bramenstruik of prikkeldraad? Ik heb voor de bramenstruik gekozen, maar dit zou in principe niet moeten. Verder helemaal top!

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Driessen Albert
21 augustus 2019
Zonnig

Route Meerssen (eindelijk) gereden, heeft me positief verrast, enkele pittige klimmen erin, enkele leuke single tracks, zowel vlak als bergachtig, mooie stukken zowel door (groot) bos en landelijk gebied, heerlijk genoten, we hadden allen 1 omleiding door werkzaamheden aan eenbruggetje (bij Rothem), maar was niet zo ver omrijden, alleen ff puzzelen om weer op route te komen, kort samengevat mooie route, niet geschikt voor beginner, ga ik zeker nog vaker rijden,

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Ritske Boerman
8 augustus 2019
Droog

Droog weer na wat regenbuien. Geen fijn parcours. Veel smalle paden met doornen en brandnetels. Ik vind dat als je als organisatie ervoor kiest dat je fietsers langs zo'n route stuurt je ook de plicht hebt het te onderhouden. Dit was ondermaats. Extreem steile stukken icm losse stenen als ondergrond maakten het dubbel lastig, wel uitdagend. Diverse erg haakse bochten zorgden ervoor dat je niet echt tempo kon houden. Zonde dat de mooie vergezichten niet beter benut werden.

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Sander
6 augustus 2019
Droog

Op basis van oude track en beschrijving 30 km verwacht, maar route (rode bordjes, zeer goed uitgepijld) blijkt circa 20 te zijn.
Er leuke route met veel afwisseling en ook enkele technisch pittigere stukjes (klimmen/afdalen). Iets teveel asfalt naar mijn zin, maar toch zeker voor herhaling vatbaar!

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Patrick Diederen
31 juli 2019
Bewolkt

Na een tijdje niet meer gefietst te hebben blijkt de meerssener route aangepast te zijn, deze is nu 20 km ipv 30 km. Wil je de oude meersenerroute blijven fietsen kun je deze combineren blauwe (licht blauw) route (valkenburg broekhem). Dit kun je doen op de houthemmerveldweg (ten Noorden van de snelweg) vanaf daar de blauwe pijlen volgen.
De aanpassing ten zuiden van de Nachtegaal vind ik een duidelijke verbetering!

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Simon Poot
17 juni 2019
Zonnig

Na LM nog ff uitfietsen. Leuke route, van alles wat. Leuk nieuw singletrack (nog niet op de GPX) en goed uitgepijld. Alleen begrepen we halverwege pas wat de verschillende kleuren pijlen betekenden. Alles goed onderhouden; hulde.

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Vic
6 mei 2019
Bewolkt

Blijkbaar is de route aangepast bij de fietsstraat na het hek stond de pijl links omhoog om de route dan gedeeltelijk met de klok mee te rijden richting Nachtegaal. Gave route, zeker als je lust met Valkenburg II heel veel hoogtemeters!

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Christa
21 april 2019
Zonnig

2e keer dat we deze route rijden. De bordjes kwamen niet overal met de gpx route overeen. Bv in het bos boven de Nagtegaal, daar lijken de bordjes omgedraaid wat voor verwarring zorgt. Verderop in het traject verandert de kleur van sommige bordjes in blauw/wit.
Verder mooie route, leuke afwisseling van de omgeving waardoor je genoeg te zien hebt, sommige uitdagende stukken en enkele verbindingsstukjes over de weg.

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Marc
15 april 2019
Zonnig

Mooie route met wisselende omgeving. Heb de route samen met de route Valkenburg gereden voor toch een beetje meer uitdaging.

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling