Een valpartij op de fiets: het lijkt er soms bij te horen. Maar laten we eerlijk zijn—niemand zou met schaafwonden of botbreuken op de huisartsenpost of spoedeisende hulp moeten eindigen na een sportieve rit. Toch gebeurt dat nog regelmatig. Bij de NTFU vinden ze: elke gewonde wielersporter is er één te veel.
📸 © MTBroutesNL
Hoewel er redelijk inzicht is in het aantal fietsers dat op de Eerste Hulp belandt, is er weinig bekend over de ongelukken die "onder de radar" blijven. Denk aan sporters die zelf hun wonden verzorgen, alleen bij de huisarts langsgaan, of simpelweg thuis herstellen. En misschien nog belangrijker: de oorzaak van die valpartijen is vaak onbekend.
Was het een slecht wegdek? Grind in de bocht? Slechte techniek? Te weinig verlichting? Een stuurfout of juist gevaarlijk gedrag van een ander?
Om beter te begrijpen waarom valpartijen plaatsvinden, doet de NTFU – in samenwerking met VeiligheidNL – onderzoek naar de oorzaken van fietsongevallen. Met die kennis kunnen gerichte maatregelen worden genomen om de veiligheid voor wielrenners, mountainbikers en gravelbikers te verbeteren.
Dan kun jij helpen! Ben jij in de afgelopen drie jaar gevallen tijdens een rit, en heb je daarbij lichamelijk letsel opgelopen? Vul dan de onderstaande vragenlijst in.
Hoe meer ingevulde vragenlijsten, hoe beter het beeld. Dus ken je andere fietsers die ook zijn gevallen? Stuur deze link vooral door.
Samen maken we de wielersport veiliger!
De NTFU is er voor sportieve fietsers. Wij strijden voor een veilige sport, het openhouden van routes/paden en het voortbestaan van toertochten en clubs. Sluit je daarom aan bij Fietssport - het platform van de NTFU - aan zodat we in de toekomst kunnen blijven fietsen. Samen komen we verder.