De route is gemarkeerd met palen met in het rood het internationale MTB-teken (driehoek met daaronder 2 rondjes).
De moeilijkheidsgraad van deze route is blauw (gemiddeld).
De route heeft 1x een parallel lus met de moeilijkheidsgraad: rood (moeilijk).
Je kunt de route starten bij:
Er is een GPS-track bestand beschikbaar.
De startcoördinaten zijn: N 53.14836, E 6.27214.
De mountainbikeroute Marum loopt door gebieden ten zuiden en ten westen van Marum door het Groningse coulisselandschap van het Westerkwartier.
De route loopt door het Coenderbos, een naald- en loofbos, deels in Engelse landschapsstijl en het Trimunt ten noorden van de A7. Trimunt verwijst naar het klooster “In Tribus Montibus” dat hier in de middeleeuwen heeft gestaan.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog is er op Trimunt een radarstation gebouwd door de Duitsers. De bedoeling was dat deze vliegbasis Leeuwarden zou ondersteunen. De basis is echter niet voor het einde van de oorlog voltooid. De bunkers van deze basis staan nog in het ontginningsbos en zijn half in de grond weggezakt.
De 30 kilometer lange mountainbikeroute Marum gaat via singletracks door de diverse bossen in de omgeving. Zo gaat een deel van de route, genaamd Trimunt, over verrassende landbouwweggetjes en doorsteekjes. In overleg met Staatsbosbeheer en het Groningen Landschap zijn enkele nieuwe, flowy singletracks gebouwd.
Via het Slibsterbos gaat de route langs de Jonkervaart naar het Coendersbos. Bij de Jonkersvaart heeft de route een splitsing. Hier kun je de route nemen richting Bikepark Dijkzand.
Deze korte technische lus met een lengte van ongeveer 5 kilometer gaat door de beeldentuin van Jan Dijk, een privé terrein. In dit deel van de route liggen diverse moeilijkere obstakels. Deze zullen in de loop van tijd uitgebreid worden. Dus blijf hier steeds op je hoede en schat je technische skills goed in. De moeilijkheidsgraad van dit gedeelte is rood (moeilijk).
Door het Coendersbos gaat de route slingerend richting Nuis om vervolgens het laatste stuk te nemen naar Marum via het schelpenpad. In Marum aangekomen leiden de bordjes je weer terug langs de Heerlijkheid naar het begin van de route.
De route kent veel splitsingen en gevaarlijke kruisingen die duidelijk worden aangeduid door middel van bebording. Pas hier je snelheid aan. Ook zijn er bebordingen wanneer het pad wordt gedeeld met andere recreanten. Houd hier rekening met elkaar.
Onderhoud en ontwikkelingen aan de route zijn te volgen via Facebook.
Voor deze route is geen vignet verplicht, echter wordt een (jaarlijkse) vrijwillige bijdrage zeer op prijs gesteld. Van de opbrengst kan de route onderhouden worden. De onderhoudsgroep(en) bestaan volledig uit vrijwilligers, rijders zoals jij. Wil je ook af en toe meehelpen? Meld je dan aan.
Scan de QRcode met de camera van je telefoon, open de betaallink en maak je donatie over. Je kunt ook op de QRcode klikken om een betaallink te openen.
Reacties
Beoordeel routeMooie flowie singletracks afgewisseld met relatief lange gravel en asfaltstroken
Volgende keer iets meer druk achter ivm lange rechte stukken!
Leuke route die alles bevat; singletrack, schelpenpaadjes, asfalt etc. Het gemeentebos vond ik het mooiste stukje (lekkere flow) en als je Dijkzand meepakt dan vermaak je je erg goed! Je fietst van bos naar bos in deze route dus met de mogelijkheden die er zijn is er goed gebruik van gemaakt. Ik vond hem zeker de moeite waard om te rijden nu ik hier in de buurt op de camping stond. Andere omgeving is altijd leuk omdat er van alles te zien is om je heen.
Hoewel de route zo vlak is als een pannenkoek, kan ik zeggen dat het er één is met een heerlijke flow. Hij ligt er momenteel supergoed bij. Alleen langs de A7 groeit het gras tot in de hemel. Zondermeer een route om voor terug te komen.
Leuke route met een mooie afstand.
Veel minder afsvalt dan verwacht. Waarschijnlijk zijn de klagers daarover via de makkelijke route gegaan. Mooie afwisseling tussen bos, velden en weggetjes tussen weilanden. Bikepark leuk, alleen veel overhangende brandnetels.
Al met al een mooie route en een leuke middag!
Gewoon een leuke route. Mooier dan ik verwacht had. Binnen de mogelijkheden hebben de routebouwers een leuke afwisselende route gemaakt. Bewegwijzering was top. Dijkzand was een leuke afwisseling waar we ons toch wel even vermaakt hebben.
Op vakantie in de buurt met alleen gravelbike bij me, besloten deze route eens te doen (die van Beetsterzwaag was me maar matig bevallen). Gaat overwegend prima, maar de single tracks doen dan wat geforceerd aan. Bewegwijzering met rood of groen kan ik vaak moeilijk onderscheiden, dat ging een paar keer mis.
Waarom niet kiezen voor blauw/geel/zwart?
Qua landschap zitten er heel mooie stukken in!
Verassend leuke route. De afwisseling van singletracks en rechte verbindingsstukken vond ik wel wat hebben. De verbindingsstukken voeren je langs mooie afwisselende landschappen en de singletrack zijn goed aangelegd en onderhouden. Dijkzand had voor mij geen meerwaarde. Bij Trimunt lag een boom over de track, net na een snelle bocht. Wellicht dat deze gisteravond, tijdens de harde wind, hier terecht gekomen is?!
Prima route ligt er strak bij. Mooie flow. Heb bikepark overgeslagen. Daar ben ik niet zo van. Maar prima rondje en zeer goed onderhouden. Kom eens een keer niet thuis met krassen op mijn armen en benen. Ook wel eens lekker.
Goed aangelegde route, flow en ritme, kudos aan de parcoursbouwer. Ook complimenten aan de onderhoudsploeg, de route lag er prima bij. Zou een toproute zijn als er minder rechte verbindingsstukken zouden zijn. De schrikdraad passage en de bokken zijn wel weer een leuke aanvulling.
Verassend leuke route. Complimenten aan de bouwers en onderhoudsploeg. Ligt er goed bij.