MTBroutes.nl Overzicht van alle Nederlandse mountainbike routes

Zeddam

 • Provincie Gelderland
 • 26,0 kilometer
 • 447 hoogtemeters
 • 4,14 sterren
 • Vignet vereist
Legenda: Route Aanrijroute Afkorting Extra lus
Hoogteprofiel:
Routevideo:
Lengte van de route
De route heeft een lengte van 26,0 kilometer.
De rijrichting is linksom (CCW).
Markering

De route is gemarkeerd met houten palen met in het zwart het internationale MTB-teken (driehoek met daaronder 2 rondjes). Via een verkorte route kun je ook ongeveer de helft rijden.

Startlocatie

Je kunt de route starten bij:

 • 't Peeske, Peeskesweg 12, 7037 CH in Beek Plan route
 • Parkeerterrein Brinks Pannenkoeken, Bovendorpsstraat 7, 7038 CH Zeddam Plan route
 • Parkeerterrein Hettenheuvel, Zeddamseweg 5, 7035 DC in Kilder Plan route
 • Parkeerterrein Berc Bike, 's Heerenbergseweg 4, 7038CC in Zeddam Plan route
 • Parkeerterrein het Tolhuis, `s Heerenbergseweg 42, 7038 CD in Zeddam Plan route
 • Parkeerplaats Markant Outdoor, Gildeweg 7, 7047 AR in Braamt *) Plan route)
  *) Parkeren alleen mogelijk voor combigroepen die ook één of meerdere mountainbikes huren.
GPS track
Download alle GPX bestanden (zip) Download route GPX

Er is een GPS-track bestand beschikbaar.

De startcoördinaten zijn: N 51.903052, E 6.197541.

Omgeving

De route is gelegen in het Montferland / Bergherbos in de buurt van Beek, Stokkum en Zeddam. Beek ligt langs de snelweg Arnhem - Oberhausen.

Het Bergherbos bestaat voor een groot gedeelte uit gemengde- en naaldbossen. Er leven vele dieren. Ook zul je er kleine heideveldjes tegenkomen.

De oude walburcht Montferland is een vroeg middeleeuwse versterking.

Aard van de route

De 25 kilometer lange route Montferland kent een paar pittige klimmetjes en lekkere snelle afdalingen.

Het is een zeer mooi en goed uitgezet mountainbike traject. De route is prima bewegwijzerd, kent zeer veel onverharde paden, heeft pittige beklimmingen en lekkere afdalingen. Opvallend detail is dat de route er relatief droog bij ligt, ook tijdens de winter.

De 25 kilometer lange route kent een paar pittige klimmetjes en lekkere snelle afdalingen. Direct na vertrek kom je de "Hettenheuvel" tegen. Een zeer pittige onverharde klim waar het kleine verzet al snel noodzakelijk is. De route gaat dwars over de heuvel heen en brengt je in het gebied "Groot Beekermark". Hier voert de route je langs de bosrand door het "Kleefse Hout". Vervolgens blijft het traject aan de buitenrand van het bos en kom je uit bij "Klein Beekermark".

Via een deel van de "Keurvorstenheuvel" kom je uit op de Oude Eltenseweg langs informatiepunt "'t Peeske" (een van de startplaatsen van de route). De lange onverharde Oude Eltenseweg loopt dwars door akkers en weilanden en zo kom je in het "Korterbos". Hier ga je via "Hooge Heide" en de "Hulzenberg" naar de Boterweg. Dit is de verbindingsweg met het deel dat Montferland heet. Hier rijdt je over de "Galgenberg" en de "Plakslag". Over de mooie paden van het "Zeddammerbos" gaat het terug in de richting van het begin van de route.

Via een verkorte route is het ook mogelijk de helft van de route te rijden.

 

Light-route

Door Natuurmonumenten zijn een 3-tal lussen toegevoegd die de moeilijke gedeeltes omzeilen. Hierdoor is de route ook voor minder geoefende MTB-ers te rijden. Deze 'extra lussen' zijn niet voorzien van bebording. De lengte van de route blijft nagenoeg gelijk. (GPX bestand van de totale 'light' route is opgenomen in de download)

Op het kaartje worden de genoemde lussen weergegeven als 'Extra lus' met een donker rode kleur.

Info

Vragen en/of meldingen: Natuurmonumenten (Beheerder van de route).

Extra

Het onderhoud aan deze route wordt verzorgd door vrijwilligers van Natuurmonumenten.

De fiets- en wandelkaart van het Bergherbos is te verkrijgen bij de plaatselijke VVV of bij Ledenservice Natuurmonumenten, telefoon: 035-6559911.

Onderhoud en ontwikkelingen aan de route zijn te volgen via Facebook.

Vignet informatie

Om deze MTBroute te mogen rijden heb je een MTB-vignet nodig. Koop je MTB-vignet online.

Advertentie

Summer Camps Holland organiseert vanaf Markant Outdoorcentrum superleuke zomerkampen. Voor de mountainbikeliefhebber is het Bike Camp de topper voor jeugd vanaf 12 jaar!
De hele week mountainbiken (route Zeddam en Lochem), BMX en pumptracken en andere leuke kampactiviteiten met leeftijdsgenoten. Meer info: klik HIER

 

Markant Outdoorcentrum (Braamt) verhuurt MTB's voor de route inclusief instructie, helm, reparatie rugzakje etc. Voor groepen: Restaurant en Douchemogelijkheden aanwezig, wel graag reserveren. De route is ook als clinic en met een instructeur te rijden. Meer info: klik HIER

 

Aan de rand van het bosrijke Montferland, vind u in de mooiste straat van Zeddam; Brinks Pannenkoeken. Brinks Pannenkoeken is niet zomaar een pannenkoeken restaurant! Geniet van klassieke pannenkoeken of laat u verleiden door onze bijzondere specialiteiten! Meer info: klik HIER

 

In de Achterhoek wordt volop gewerkt aan een MTB netwerk. Nu al liggen er meerdere, prijswinnende, routes die regelmatig hoog in de MTB lijsten staan en die meerdaagse uitdaging bieden. Bekijk de site voor informatie over routes, arrangementen en MTB verhuur: Klik HIER

 

Reacties

Beoordeel route
Joost van Vlerken
2 februari 2023
Druilerig

Fantastische route! Mooiste van Nederland

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Bram
29 januari 2023
Droog

Ik snap niet hoe mensen dit een gravelroute noemen. Waarschijnlijk is het wel te doen met een gravelbike, maar waar vind je nou een route met zo'n dichtheid aan hoogtemeters. Niet elk stuk is even technisch, maar dat heeft ook te maken met de hoeveelheid zuur die zich opbouwt bij het klimwerk. Zeker de afdalingen zijn gewoon heel vet gedaan en voor mij is het daarom een van de mooiste die ik gedaan heb. En over die remkuilen: gang is alles jongens, remmen is angst!

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Sjors
29 januari 2023
Droog

Blijft een prachtige route! Fiets hier met enige regelmaat. Ligt er eigenlijk altijd goed bij, zelfs wanneer het een week lang flink heeft geregend.

Er wordt nog wel eens geklaagd over remkuilen. Wat mij betreft hoor dit bij het MTB’en. Met de juiste bandenspanning en techniek heb je daar nauwelijks last van. Helaas zijn deze kuilen moeilijk te bestrijden omdat je de oorzaak (het vele slippen van ‘onervaren’ MTB’ers) niet weghaalt. Heb je hier last van, meld je dan aan als vrijwilliger :)

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Andrew
28 januari 2023
Droog

Was weer een mooie ronde. Parcours lag er goed droog bij. Mooie afdaling net voorbij de Hertenheuvel goed gerepareerd. Hulde voor het onderhoudsteam.

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Eva
23 januari 2023
Bewolkt

Wat een geweldige route, mooie omgeving en leuke singletracks. Duidelijk met liefde aangelegd. En ja, ook flink wat (voor mij) pittige klimmetjes. Maar met altijd een heerlijke afdaling als beloning. Het leek af en toe wel of we in het buitenland fietsten!
Enige minpuntje vond ik de vele remkuilen, maar daar is niet tegenaan te werken door de onderhoudsploeg, vrees ik. Verder niets dan lof, ik kom zeker nog eens terug!

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Alfred trapt door / Duchenne Heroes
21 januari 2023
Zonnig

Zeker niet mijn eerste rondjes hier en net als alle voorgaande keren een groot feest. Ik las hieronder commentaren dat het meer een gravelroute is, maar daar ben ik het helemaal mee oneens. Het is juist een hele mooie gevarieerde mtb-route en elke meter is hier boeiend. Een route die je sowieso een keer gereden moet hebben (vind ik). Lekker klimmen, snel en bochtig afdalen en uiteraard even opladen bij het oplaadpunt. En de koffie bij 't Peeske is top. #aanrader

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Paul B
14 januari 2023
Droog

Had meer verwacht en vind het de top 25 niet waard.

Prachtige omgeving, mooi voor de conditie maar heel eerlijk had ik er meer van verwacht. Toch veel recht aan, afgewisseld met leuke single tracks. Onderhoud loopt wat achter. Is meer uit te halen in deze supermooie omgeving;)

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Paul
1 januari 2023
Droog

Een niet al te technische route, maar door zijn klimmetjes best zwaar. Het landschap is prachtig en sommige afdalingen dagen je wel uit. Ik vond het modder super meevallen; de route is opzienbarend goed na al die buien! Kom zeker terug.

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Freddie
30 december 2022
Bewolkt

Weer lekker hard de grond, met enkele blubber partijtjes en veel gladde stukken.

Jammer van de vele kuiltjes in de kombochtjes.

1 omgevallen boom op het traject in de buurt van Stokkum. Gelukkig op een overzichtelijk stuk. (Even klunen want erna klein klimmetje).

Blijft een hele uitdaging deze rit, maar alle heuveltjes weer fietsend beklommen.

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Peter Zwik
29 december 2022
Regen

Hele leuke track, vandaag twee rondes gedaan, was wel erg modderig en stukken waren door paarden kapot getrapt.. Felle klimmen, een paar doelloze afdalingen maar ook een aantal hele mooien.. kombochten waren op een afdaling in gort gereden en geregend.. ik raadt de track dan ook af als je je fiets schoon wil houden en een prachtige flow wil… omgeving is prachtig!

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling