MTBroutes.nl Overzicht van alle Nederlandse mountainbike routes

Zeddam

  • Provincie Gelderland
  • 26,0 kilometer
  • 447 hoogtemeters
  • 4,45 sterren
  • Vignet vereist
Legenda: Route Aanrijroute Afkorting Extra lus
Hoogteprofiel:
Routevideo:
Lengte van de route
De route heeft een lengte van 26,0 kilometer.
Markering

De route is gemarkeerd met houten palen met in het zwart het internationale MTB-teken (driehoek met daaronder 2 rondjes). Via een verkorte route kun je ook ongeveer de helft rijden.

Startlocatie

Je kunt de route starten bij:

- 't Peeske, Peeskesweg 12, 7037 CH in Beek

- Parkeerterrein Brinks Pannenkoeken, Bovendorpsstraat 7, 7038 CH Zeddam

- Parkeerterrein Hettenheuvel, Zeddamseweg 5, 7035 DC in Kilder

- Parkeerterrein het Tolhuis, `s Heerenbergseweg 42, 7038 CD in Zeddam

- Parkeerplaats Markant Outdoor, Gildeweg 7, 7047 AR in Braamt *)
   *) Parkeren alleen mogelijk voor combigroepen die ook één of meerdere mountainbikes huren.

GPS track
Download alle GPX bestanden (zip) Download route GPX

Er is een GPS-track bestand beschikbaar.

De startcoördinaten zijn: N 51.903052, E 6.197541.

Omgeving

De route is gelegen in het Montferland / Bergherbos in de buurt van Beek, Stokkum en Zeddam. Beek ligt langs de snelweg Arnhem - Oberhausen.

Het Bergherbos bestaat voor een groot gedeelte uit gemengde- en naaldbossen. Er leven vele dieren. Ook zul je er kleine heideveldjes tegenkomen.

De oude walburcht Montferland is een vroeg middeleeuwse versterking.

Aard van de route

De 25 kilometer lange route Montferland kent een paar pittige klimmetjes en lekkere snelle afdalingen.

Het is een zeer mooi en goed uitgezet mountainbike traject. De route is prima bewegwijzerd, kent zeer veel onverharde paden, heeft pittige beklimmingen en lekkere afdalingen. Opvallend detail is dat de route er relatief droog bij ligt, ook tijdens de winter.

De 25 kilometer lange route kent een paar pittige klimmetjes en lekkere snelle afdalingen. Direct na vertrek kom je de "Hettenheuvel" tegen. Een zeer pittige onverharde klim waar het kleine verzet al snel noodzakelijk is. De route gaat dwars over de heuvel heen en brengt je in het gebied "Groot Beekermark". Hier voert de route je langs de bosrand door het "Kleefse Hout". Vervolgens blijft het traject aan de buitenrand van het bos en kom je uit bij "Klein Beekermark".

Via een deel van de "Keurvorstenheuvel" kom je uit op de Oude Eltenseweg langs informatiepunt "'t Peeske" (een van de startplaatsen van de route). De lange onverharde Oude Eltenseweg loopt dwars door akkers en weilanden en zo kom je in het "Korterbos". Hier ga je via "Hooge Heide" en de "Hulzenberg" naar de Boterweg. Dit is de verbindingsweg met het deel dat Montferland heet. Hier rijdt je over de "Galgenberg" en de "Plakslag". Over de mooie paden van het "Zeddammerbos" gaat het terug in de richting van het begin van de route.

Via een verkorte route is het ook mogelijk de helft van de route te rijden.

 

Light-route

Door Natuurmonumenten zijn een 3-tal lussen toegevoegd die de moeilijke gedeeltes omzeilen. Hierdoor is de route ook voor minder geoefende MTB-ers te rijden. Deze 'extra lussen' zijn niet voorzien van bebording. De lengte van de route blijft nagenoeg gelijk. (GPX bestand van de totale 'light' route is opgenomen in de download)

Op het kaartje worden de genoemde lussen weergegeven als 'Extra lus' met een donker rode kleur.

Info

Vragen en/of meldingen: Natuurmonumenten (Beheerder van de route).

Extra

Het onderhoud aan deze route wordt verzorgd door vrijwilligers van Natuurmonumenten.

De fiets- en wandelkaart van het Bergherbos is te verkrijgen bij de plaatselijke VVV of bij Ledenservice Natuurmonumenten, telefoon: 035-6559911.

Vignet informatie

Om deze MTBroute te mogen rijden heb je een MTB-vignet nodig. Koop je MTB-vignet online.

Advertentie

Summer Camps Holland organiseert vanaf Markant Outdoorcentrum superleuke zomerkampen. Voor de mountainbikeliefhebber is het Bike Camp de topper voor jeugd vanaf 12 jaar!
De hele week mountainbiken (route Zeddam en Lochem), BMX en pumptracken en andere leuke kampactiviteiten met leeftijdsgenoten. Meer info: klik HIER

 

Markant Outdoorcentrum (Braamt) verhuurt MTB's voor de route inclusief instructie, helm, reparatie rugzakje etc. Voor groepen: Restaurant en Douchemogelijkheden aanwezig, wel graag reserveren. De route is ook als clinic en met een instructeur te rijden. Meer info: klik HIER

 

Aan de rand van het bosrijke Montferland, vind u in de mooiste straat van Zeddam; Brinks Pannenkoeken. Brinks Pannenkoeken is niet zomaar een pannenkoeken restaurant! Geniet van klassieke pannenkoeken of laat u verleiden door onze bijzondere specialiteiten! Meer info: klik HIER

Reacties

Beoordeel route
Wesley
16 juni 2021
Zonnig

Voornamelijk bij single tracks mag er wel even met de bosmaaier in de rondte gegaan worden. Verder hier en daar wel wat veel los zand.

Al met al is en blijft het een mooie route

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Rewie
16 juni 2021
Zonnig

Op het moment ligt er veel los zand op de route, maar het blijft er mooi bij liggen.
Echter zou er nog een keer met de bosmaaier aan de zijkant van het parcours gemaaid mogen worden.

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Pieter
12 juni 2021
Droog

Kom hier 2/3x per jaar,altijd weer leuk om hier te rijden gestart vanaf parkeerplaats Hettenheuvel kan je direct aan de bak 2x rond geweest mooi parcours.

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Ed schroefset
12 juni 2021
Zonnig

Gestart in Beek op de grote parkeerplaats. Na de 1e afdaling krijg je een stukje met hoog gras en brandnetels die aan 2 zijden over de track hangen helaas. (SNOEI DIT AUB SNEL).

Voor de rest een mooie afwisselende track met flink klimmen en mooie afdalingen met kombochten waar je als je in de goede lijn zit erg hard kan gaan. Helaas zijn de afdalingen in de singeltracks erg slecht door de vele remgaten.

Bewegwijzering had op de open vlakte stukken beter gekunt. 2x fout gereden...

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Tom
10 juni 2021
Zonnig

Twee keer het rondje Zeddam gedaan. 25 graden en droog, in het bos was het aangenaam. Omgeving is prachtig. Erg veel pittige maar saaie klimmen, brede paden zonder technische uitdaging. De hoeveelheid singletrack viel wat tegen, ook de lengte van de afdalingen en interessante stukken was wat teleurstellend. Zeker wel een leuke dag gehad, maar niet zoveel vermaak als op bijvoorbeeld Lochem.

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Kasper
10 juni 2021
Zonnig

Wat Tom zegt!

Allereerst wil ik benoemen dat de omgeving prachtig is en de singletrack afdalingen absoluut een feestje zijn. Maar voor mij blijft het daar dan ook bij.
Mochten in de toekomst de klimmetjes een technische upgrade krijgen, dan kom ik graag nog eens terug om mijn beoordeling te herzien.

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
JanJaap
9 juni 2021
Zonnig

1e keer deze route gefietst. Ter referentie, ik ben 54 jaar, heb een gemiddelde conditie, weeg iets te veel en ben niet snel bang. Erg gave en afwisselende route, mooie omgeving en alles goed aangegeven.
Conditioneel is dit de pittigste in het oosten van NL. Ben je een klimmer? Top! Hou je van snelle en technische afdalingen? Top! Ben je een mindere klimmer? Dan vaker pauzeren.
TIP: als je remmen blokkeren tijdens afdalen dan heb je je snelheid niet onder controle. Rem ribbels zijn niet nodig.

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Marcel
8 juni 2021
Zonnig

tijd geleden dat ik hier ben geweest, de nieuwe layout is een verbetering. alleen is het gras heel hard gegroeid waardoor sommige tracks niet goed zichtbaar zijn. Ook wordt er wel heel hard geremd op sommige stukken, dat is wel goed te zien.

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Fred Scheeres
8 juni 2021
Zonnig

vanochtend vroeg de route gereden, lekker rustig.
prachtige singels tracks, veel kombochten. Aan de Zeddamse kant is het een feest om naar beneden te knallen, wel eerst flink klimmen. de route wordt goed onderhouden en sinds de vorige keer zijn er weer wat aanpassingen cq verbeteringen toegepast, en ja er waren ook stukken small-tracks (door het hoge gras). het was weer super.

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Wim
7 juni 2021
Zonnig

Prima. Afgelopen week is (naast alle andere werk) ook het enige modderige stuk weer keuring onderhouden, inclusief mooie nieuwe kombocht. Fiets deze route altijd met veel plezier!

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling