MTBroutes.nl Overzicht van alle Nederlandse mountainbike routes

Zeddam

  • Provincie Gelderland
  • 26,0 kilometer
  • 447 hoogtemeters
  • 4,42 sterren
  • Vignet vereist
Legenda: Route Aanrijroute Afkorting Extra lus
Hoogteprofiel:
Routevideo:
Lengte van de route
De route heeft een lengte van 26,0 kilometer.
Markering

De route is gemarkeerd met houten palen met in het zwart het internationale MTB-teken (driehoek met daaronder 2 rondjes). Via een verkorte route kun je ook ongeveer de helft rijden.

Startlocatie

Je kunt de route starten bij:

- 't Peeske, Peeskesweg 12, 7037 CH in Beek

- Parkeerterrein Brinks Pannenkoeken, Bovendorpsstraat 7, 7038 CH Zeddam

- Parkeerterrein Hettenheuvel, Zeddamseweg 5, 7035 DC in Kilder

- Parkeerterrein het Tolhuis, `s Heerenbergseweg 42, 7038 CD in Zeddam

- Parkeerplaats Markant Outdoor, Gildeweg 7, 7047 AR in Braamt *)
   *) Parkeren alleen mogelijk voor combigroepen die ook één of meerdere mountainbikes huren.

GPS track
Download alle GPX bestanden (zip) Download route GPX

Er is een GPS-track bestand beschikbaar.

De startcoördinaten zijn: N 51.903052, E 6.197541.

Omgeving

De route is gelegen in het Montferland / Bergherbos in de buurt van Beek, Stokkum en Zeddam. Beek ligt langs de snelweg Arnhem - Oberhausen.

Het Bergherbos bestaat voor een groot gedeelte uit gemengde- en naaldbossen. Er leven vele dieren. Ook zul je er kleine heideveldjes tegenkomen.

De oude walburcht Montferland is een vroeg middeleeuwse versterking.

Aard van de route

De 25 kilometer lange route Montferland kent een paar pittige klimmetjes en lekkere snelle afdalingen.

Het is een zeer mooi en goed uitgezet mountainbike traject. De route is prima bewegwijzerd, kent zeer veel onverharde paden, heeft pittige beklimmingen en lekkere afdalingen. Opvallend detail is dat de route er relatief droog bij ligt, ook tijdens de winter.

De 25 kilometer lange route kent een paar pittige klimmetjes en lekkere snelle afdalingen. Direct na vertrek kom je de "Hettenheuvel" tegen. Een zeer pittige onverharde klim waar het kleine verzet al snel noodzakelijk is. De route gaat dwars over de heuvel heen en brengt je in het gebied "Groot Beekermark". Hier voert de route je langs de bosrand door het "Kleefse Hout". Vervolgens blijft het traject aan de buitenrand van het bos en kom je uit bij "Klein Beekermark".

Via een deel van de "Keurvorstenheuvel" kom je uit op de Oude Eltenseweg langs informatiepunt "'t Peeske" (een van de startplaatsen van de route). De lange onverharde Oude Eltenseweg loopt dwars door akkers en weilanden en zo kom je in het "Korterbos". Hier ga je via "Hooge Heide" en de "Hulzenberg" naar de Boterweg. Dit is de verbindingsweg met het deel dat Montferland heet. Hier rijdt je over de "Galgenberg" en de "Plakslag". Over de mooie paden van het "Zeddammerbos" gaat het terug in de richting van het begin van de route.

Via een verkorte route is het ook mogelijk de helft van de route te rijden.

 

Light-route

Door Natuurmonumenten zijn een 3-tal lussen toegevoegd die de moeilijke gedeeltes omzeilen. Hierdoor is de route ook voor minder geoefende MTB-ers te rijden. Deze 'extra lussen' zijn niet voorzien van bebording. De lengte van de route blijft nagenoeg gelijk. (GPX bestand van de totale 'light' route is opgenomen in de download)

Op het kaartje worden de genoemde lussen weergegeven als 'Extra lus' met een donker rode kleur.

Info

Vragen en/of meldingen: Natuurmonumenten (Beheerder van de route).

Extra

Het onderhoud aan deze route wordt verzorgd door vrijwilligers van Natuurmonumenten.

De fiets- en wandelkaart van het Bergherbos is te verkrijgen bij de plaatselijke VVV of bij Ledenservice Natuurmonumenten, telefoon: 035-6559911.

Vignet informatie

Om deze MTBroute te mogen rijden heb je een MTB-vignet nodig. Koop je MTB-vignet online.

Advertentie

Summer Camps Holland organiseert vanaf Markant Outdoorcentrum superleuke zomerkampen. Voor de mountainbikeliefhebber is het Bike Camp de topper voor jeugd vanaf 12 jaar!
De hele week mountainbiken (route Zeddam en Lochem), BMX en pumptracken en andere leuke kampactiviteiten met leeftijdsgenoten. Meer info: klik HIER

 

Markant Outdoorcentrum (Braamt) verhuurt MTB's voor de route inclusief instructie, helm, reparatie rugzakje etc. Voor groepen: Restaurant en Douchemogelijkheden aanwezig, wel graag reserveren. De route is ook als clinic en met een instructeur te rijden. Meer info: klik HIER

 

Aan de rand van het bosrijke Montferland, vind u in de mooiste straat van Zeddam; Brinks Pannenkoeken. Brinks Pannenkoeken is niet zomaar een pannenkoeken restaurant! Geniet van klassieke pannenkoeken of laat u verleiden door onze bijzondere specialiteiten! Meer info: klik HIER

Reacties

Beoordeel route
Peter
15 september 2021
Bewolkt

Had vanmorgen behoorlijk geregend dus veel diepe plassen, in combinatie met de knipgaten en raparatie zand was het oppassen, zelfs een boompje gepakt toen ik bij een afdeling in een hoop zand terecht kwam, verder leuke route met pittige klimmetjes

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Frans
14 september 2021
Zonnig

Leuke route maar toch wel heel veel rechte bospaden. Wel met behoorlijke klimmetjes. De single tracks nodigen uit om hard te gaan, mooie flow.
Lochem zou te veel knipgaten hebben ? Hier zijn er veel meer, een mooie nominatie voor de Emmentaler award. De route heeft overal een kei-harde ondergrond alleen zijn de reparaties met mul zand gedaan. Dat is minder fijn en zorgt voor verrassingen. Geen route bordje gemist maar op die lange rechte stukken vroeg ik me soms af of ik wat gemist had.

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Taco Tebbertman
13 september 2021
Zonnig

Mooie route met wat klim werkt en gave afdaling .
Ik zeg top

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Marc
12 september 2021
Bewolkt

Leuke hellingen, mooie kombochten icm leuke afdalingen, maar ook saaie lange brede paden. Sws leuk om eens te rijden, maar ga er ivm de afstand geen 2e keer naar toe, dan zijn er vergelijkbare routes dichter bij huis

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Chris
10 september 2021
Bewolkt

Top track!

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Robert van Felius
9 september 2021
Zonnig

Een geweldige rit. Natuurschoon, uitdaging, flow en rust. Relatief snelle singletracks afgewisseld met bredere gravelpaden met wijdse vergezichten. Mooie klimmen, goed onderhouden (bochtige) afdalingen. Lekkere broodjes en koffie bij Broods in Zeddam. Tevens goed startpunt.

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Renzo
9 september 2021
Zonnig

Het was al weer vijf jaar geleden dat ik deze route had gefietst. Blijkbaar zijn er in de tussentijd wel enkele aanpassingen gedaan. Meer flowtrails en (dalende) kombochten. Hierdoor kon het bordje 'gevaarlijke afdaling' ook weg. Voor m'n gevoel is de route sneller geworden, hoewel ik tijdens de rit van 2016 wel een fractie sneller was. Route lag er ook top bij. Ook fijn dat het onkruid langs de trails niet tot zadelhoogte reikt, zoals bij andere routes. Kortom, niets dan lof voor deze route!

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Gert-Jan
5 september 2021
Zonnig

Erg mooie route en top onderhouden! Voor degene die het klimmen wat minder gewend is het misschien even bikkelen de eerste keer (zoals ik 😅), maar meer dan de moeite waard en zeker een route om vaker te rijden!

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Sjoerd
3 september 2021
Zonnig

Ondanks de vele bezoekers ligt de track er top bij.
Zou wel leuk zijn als er wat technische onderdelen worden toegevoegd voor de afwisseling..

Verder gewoon al jaren een top route.

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Ronne
3 september 2021
Zonnig

Waanzinnig mooie route & dikke pluim voor het onderhoud!

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling