MTBroutes.nl Overzicht van alle Nederlandse mountainbike routes

Rheden

  • Provincie Gelderland
  • 49,1 kilometer
  • 708 hoogtemeters
  • 3,79 sterren
  • Vignet vereist
Legenda: Route Verbindingsroute Afkorting Aanrijroute Extra lus
Lengte van de route
De route heeft een lengte van 49,1 kilometer.
Markering

De hoofdroute is gemarkeerd met palen met in het blauw het internationale MTB-teken (driehoek met daaronder 2 rondjes).

De moeilijkheidsgraad van deze route is blauw (gemiddeld).

De route heeft meerdere optionele, met rode route bordjes aangeduide extra's (lusjes en parallelle paadjes). Hiervan hebben een aantal de moeilijkheidsgraad: rood (moeilijk). Let dus goed op de bebording in het gebied, deze is altijd leidend.

Startlocatie

Je kunt de route starten bij:

  • Parkeerplaats Lappendeken, Diepesteeg 25, 6994 CC in De Steeg Plan route
  • Bosque, Harderwijkerweg 28, 6961 GE in Eerbeek Plan route
  • Bike and Eat, Eerbeekseweg 12A, 7371 CG in Loenen Plan route
GPS track
Download alle GPX bestanden (zip) Download route GPX

Er is een GPS-track bestand beschikbaar.

De startcoördinaten zijn: N 52.02876, E 6.05007.

Omgeving

Het Nationaal Park Veluwezoom bestaat niet alleen uit uitgestrekte bossen en heidevelden, maar ook uit restanten stuifzand. De centrale en noordelijk gelegen bossen en heidevelden van het park zijn ruig. Daar overheerst de stilte en bepalen natuurlijke processen het landschap.

In het zuidelijke deel grenzen de uitgestrekte heidevelden, bossen en landgoederen aan zeven dorpen. Hier bevinden zich de meeste recreatieve voorzieningen.

Aard van de route

De mountainbikeroute Rheden, ook bekent onder de naam Veluwezoom, is genoemd naar het nationaal park waarin het is gelegen. De route heeft een lengte van bijna 50 kilometer. 

Deze mountainbikeroute onderscheidt zich in veel opzichten van andere MTB- routes in Nederland. Het is een pittige, afwisselende en avontuurlijke route dwars door het uitgestrekte natuurgebied Nationaal Park Veluwezoom. De route loopt in het zuidelijke deel over de stuwwal met pittige, ruwe klimmetjes en lange natuurlijke afdalingen. Hier vind je dan ook de meeste hoogtemeters en recreatieve voorzieningen. 

De verbinding naar het noordelijke gedeelte is een lange flow-trail (de Mayor Flowertrail) en sluit aan op een natuurlijke snelle singletrack (Plaggentrail). Na de oversteek van de Schaapsallee gaat de route over in een vlakker deel met heidevelden en oude bossen met prachtige vergezichten zoals de Loenermark. Het noordelijke gedeelte is eventueel af te snijden via een gemarkeerde inkorting. Via de westelijke zijde van het Nationaal Park gaat de route over een breed spoor richting de brandtoren op het Rozendaalse Veld om via een erg smalle singletrack langs de heide terug te keren richting Paviljoen de Posbank en Koepel de Kaap. Al met al is het een afwisselende route, met veel singletracks en hoogteverschillen afgewisseld met lange vlakke stukken en vergezichten.

De horeca gelegenheden langs de route zijn aangegeven met blauwe horecabordjes en richtingspijlen.

Info

Bezoekerscentrum Natuurmonumenten, 026-4979100

Extra

afspuitplaats aanwezig

locatie: 100 meter na de Carpoolplaats Arnhem Noord A12 ligt het Postillion Hotel. Links naast het hotel, bij Veluwe Actief Versteegen, staat de Bike Cleaner.

 

Opmerkingen over de route kunnen gemeld worden via de website.
Onderhoud en ontwikkelingen over de route zijn te volgen via Facebook.

Vignet informatie

Om deze MTBroute te mogen rijden heb je een MTB-vignet nodig. Koop je MTB-vignet online.

Advertentie

Bike and Eat in Loenen is ongetwijfeld de beste plaats vlak langs de routes op de Veluwe om gezellig en heerlijk te eten en fietsen te huren! Daphne maakt de lekkerste verse broodjes en Barney weet alles wat je maar weten wilt over fietsen! 100 kilometer op een huur E-MTB is een aanrader! Vanaf Bike and Eat is een aanrijdroute bewegwijzerd zodat je vanaf hier zo de route op kunt.
Bekijk de video Meer info: Klik HIER.

Reacties

Beoordeel route
Marco
28 september 2022
Zonnig

Tjonge wat prijs ik mij gelukkig dat ik aan de voet van de posbank woon. Dit is 'm.i. toch wel de meest veelzijdige route van Nederland. Natuurlijk heb je leuke korte technische trails als lemelerberg Amerongen en schaarsbergen maar het uitzicht na 100 hoogtemeters over een vroege posbank is onovertroffen. Dank ook voor het goede onderhoud! En leuke nieuwe geintjes op de shooter!

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Gijs
19 september 2022
Droog

Heerlijke route, vooral eerste 25km met de extra rode loops. Daarna 20 km wat vlakker, maar als het gortdroog is ga je hier kapot door het zand. Laatste 20 km nog wat rode stukjes en klimmen waardoor je echt kapot gaat, lekker hoor!
Must do in Nederland, bijna 1km hm!

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
WilKo
6 september 2022
Zonnig

Zoals gewoonlijk weer top. Route is zeer afwisselend, lange klimmen, mooie afdalingen. En ondanks de droogte nog zeer goed te rijden, mede met dank aan de onderhouds ploeg. Een beetje ondergewaardeerd naar mijn mening. Relatief korte route, waar heel erg veel inzit en in harmonie met de omgeving.

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Eshuis
3 september 2022
Droog

Null

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Mark Warmenhoven
1 september 2022
Droog

Combinatie blauw met alle rode stukken gedaan, dan is ie mijn inziens het leukste. Voornamelijk in het zuidelijke deel veel leuke singletracks met van alles en nog wat tussendoor. Rond Loenen wat bredere paden meer voor de kilometers

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Bert
30 augustus 2022
Zonnig

Prachtige gevarieerde route! Door de droogte wel wat mul zand .

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
M Varkevisser
22 augustus 2022
Zonnig

Paar jaar geleden regelmatig gereden. Nu nieuwe ervaring omdat er nogal wat veranderd is. Persoonlijk vind ik het tegenvallen. Veel lange rechte grindpaden en boswegen voor jeeps. Meer dan de helft van de totale route is best saai. Wel pittig klimmen. Het hoogteverschil is met name in de eerste helft vanuit Loenen. Persoonlijk vind ik het de €14,- niet waard wanneer je er 1 of 2 keer zou komen. Beter de Utrechtse Heuvelrug kiezen.

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Jacco van Wijngaarden
20 augustus 2022
Zonnig

Leuke en afwisselende route in prachtig mooie natuur

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Joris Andriesse
20 augustus 2022
Bewolkt

Ivm tijd te kort een stukje afgesneden (45km gereden), maar verder was het een schitterende en pittige tocht. De rode lussen zijn ook zeker een aanrader als je wat technischer uitdaging wil.

In het bos hier en daar erg mul, met name bochten, maar dat is te verwachten met alle droogte, viel ons nog mee zelfs.
Enige 'minpuntje' was dat we de bewegwijzering af en toe verwarrend vonden en dan ff de kaart erbij moesten pakken.

Voor herhaling vatbaar en dan de volledige route.

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Michel
19 augustus 2022
Zonnig

Ik stapte met wat zorg om de bewegwijzering op de fiets na verschillende verhalen hieronder. Nergens voor nodig, verdwalen moet je echt je best voor doen. Daarnaast is het mooi afwisselend met alle lussen erbij. Van echt technische stukken op de rode lussen via heerlijk flowen op de (vooral) zuidelijke singletracks naar wat rustiger "ik geniet lekker van de omgeving" - karresporen. Prima onderhouden ook waar nodig. 65 km lekker bezig zijn

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling