MTBroutes.nl Overzicht van alle Nederlandse mountainbike routes

Rheden

Legenda: Route Verbindingsroute Afkorting Extra lus Aanrijroute
Hoogteprofiel:
Routevideo:

Nieuws: In 2020 wordt er nog volop gewerkt aan de route Rheden (Nationaal Park Veluwezoom). Updates zijn te volgen via mtb-nationaalparkveluwezoom.nl of de facebookpagina MTB Veluwezoom.

Lengte van de route
De route heeft een lengte van 47 kilometer.
Markering

De hoofdroute is gemarkeerd met zwarte palen met in het groen het internationale MTB-teken (driehoek met daaronder 2 rondjes). De groene hoofdroute kan in twee richtingen worden gefietst.

Startlocatie

Je kunt de route starten bij:

- De Harmonie, Harderwijkerweg 35, 6957 AB in Laag-Soeren

- De Heideroos, Harderwijkerweg 28, 6961 GE in Eerbeek

- De Thermiekbel (zweefvliegveld Terlet), Apeldoornseweg 203, 6816 SM in Arnhem

GPS track
Download alle GPX bestanden (zip) Download route GPX

Er is een GPS-track bestand beschikbaar.

De startcoördinaten zijn: N 52.02951, E 6.02411.

Omgeving

Het Nationaal Park Veluwezoom bestaat niet alleen uit uitgestrekte bossen en heidevelden, maar ook uit restanten stuifzand. De centrale en noordelijk gelegen bossen en heidevelden van het park zijn ruig. Daar overheerst de stilte en bepalen natuurlijke processen het landschap.

In het zuidelijke deel grenzen de uitgestrekte heidevelden, bossen en landgoederen aan zeven dorpen. Hier bevinden zich de meeste recreatieve voorzieningen.

Aard van de route

De route, genaamd Veluwezoom naar het nationaal park waarin het is gelegen, heeft een lengte van 44 kilometer.

Deze mountainbikeroute onderscheidt zich in veel opzichten van andere MTB- routes in Nederland. Het is een pittige (lange), natuurlijke en avontuurlijke route dwars door het uitgestrekte natuurgebied Nationaal Park Veluwezoom. Het parcours loopt in het zuidelijke deel met de meeste hoogtemeters en recreatieve voorzieningen over de stuwwal met pittige, ruwe klimmetjes en gaat in het centrale en noordelijk gelegen deel vaker over brede paden langs zandverstuivingen, heide, vennen en bossen waar stilte overheerst en natuurlijke processen het landschap bepalen.

Al met al is het een afwisselende route, met veel klimmen maar ook lange vlakke stukken en vergezichten.

 

De route kan op drie punten op de hoofdroute worden ingekort. Verder zijn er extra’s, deze zijn herkenbaar aan het rode MTB-symbool.

1. bij de Brandtoren (Teerose Trail en Granny Trail).

2. de brug over de Holleweg (Shooting Mountain Trail).

3. De Fortune Cookie Trail in het Vrouwendal, een optionele rode lus met een Pumptrail en ruwe wortelklimmetjes die je tegenkomt als je de groene hoofdroute fietst, je komt 50 meter verderop weer terug op de groene hoofdroute om die te vervolgen.

Horecagelegenheden langs de route zijn aangegeven met blauwe horecabordjes en richtingspijlen.

 

TIP: Start voor maximaal mountainbike plezier en hoogtemeters bij Buitenplaats Beekhuizen, Bovenallee 1, 6881 AJ in Velp. Volg vanaf de parkeerplaats 0,6 kilometer het fietspad omhoog en pak de rode bebording op tot dat je op de groene hoofd MTBroute komt. Houd rechts aan (volg de route tegen de klok in) en gebruik de andere rode lijn bij de brug voor horeca bezoek. Je komt dan  in totaal uit op 57 kilometer en 980 hoogtemeters.

Neem altijd voldoende proviand mee, pas de afstand aan de omstandigheden en je gezelschap en zorg dat je een kaart/app met de route en de mogelijkheden tot inkorten bij je hebt.

Info

Bezoekerscentrum Natuurmonumenten, 026-4979100

Extra

Om de route te mogen rijden is een vignet nodig. Een jaarvignet kost € 12,00.
Opmerkingen over de route kunnen gemeld worden via de website.
Onderhoud en ontwikkelingen over de route zijn te volgen via Facebook.

Vergunning informatie

Om deze MTBroute te mogen rijden heb je een MTB-vignet nodig. Koop je MTB-vignet online.

Reacties

Beoordeel route
Johan
6 juni 2020
Droog

Geweldig route, leuke singeltracks,
Mooie omgeving, leuke klimmen en afdalingen.

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Wouter van Toledo
6 juni 2020
Bewolkt

Aardige singletracks afgewisseld met brede baden. Technisch niet uitdagend. Het lijkt erop dat de aanleggers zich wat vergist hebben in de zanderige ondergrond op sommige plekken. Wel gigantische omleidingen over asfalt, zonde terwijl er nog goede alternatieve liggen.

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Jan
6 juni 2020
Zonnig

Aantal leuke trails bij de Posbank voor de rest lange stukken over zandwegen en asfalt, vanwege omleidingen. Daarbij de route kwijt geraakt dus weer lekker, net als vroeger, zelf m'n route bepaald. Jammer dat aan de Rhedense kant de oude route niet meer bestaat.

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Mtber
30 mei 2020
Zonnig

Ik moet zeggen dat ik onlangs de omleiding er toch lekker gefietst heb. Jammer dat het stuk rechts langs coldenhove dicht is dat is wel een leuk stuk. De oude route vond ik eigenlijk prima zoals hij was. Ik had hem met de klok mee gereden en daardoor ook niet de rode lussen gehad of gemist. Binnenkort nog een poging linksom.

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Didier orij
26 mei 2020
Zonnig

Vandaag de omleiding gefietst zoals die op de site staat. Wel met GPX anders is het niet te doen. Mooi route. Op begin was asfalt en later ook wel de dalingen. Ben benieuwd welke route er straks mooist bij ligt als de droogte voorbij is en alles weer open is.

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Harm
25 mei 2020
Droog

Ongeveer 80% van de singletracks zijn afgesloten vanwege mul zand door droogte. Omleidingen zijn niet goed aangegeven, waardoor je een hele stuk verkeerd fietst. Andere delen zijn zo mul, dat je er niet doorheen komt. Ik zou deze route voorlopig even overslaan.

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Martin
18 mei 2020
Droog

De route is op het moment erg droog waardoor stukken van de route zijn afgezet. Gelukkig is de alternatieve Gravelroute beschikbaar via GPX, welke ik vorige week gereden heb (54 km). Deze gravelroute gaat deels over de bestaande groene route, aangevuld met paden buiten de route, vooral aan de Zuidkant en de Westkant bij Terlet en Deelen ten westen van de A50. Het is nu wat meer brede paden fietsen op het moment, maar ook met mooie afdalingen tot ca. 50 km/h. Het blijft een bijzonder mooi gebied!

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Marco
16 mei 2020
Zonnig

Vanmorgen de route gereden, veel stukken afgezet. Wellicht is het een alternatief om de oude route weer tijdelijk te gebruiken totdat de nieuwe stukken weer open kunnen en goed te rijden zijn. Ik hoop dat het wasbord effect idd van de nieuwe trails is weggewerkt. Mooi voorbeeld is de mtb route bij Beek, goede flow en prima ondergrond. Vandaag veel asfalt ivm omleiding, het blijft een mooie omgeving maar qua mtb potentieel is er nog veel toe te voegen. Voorlopig knallen in Beek.

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
John
14 mei 2020
Zonnig

Gisteren voor het eerst een stuk van deze nieuwe route gereden. Al een hele tijd geen MTB gereden. Tijdens het 'gewoon' fietsen onverwacht een nieuw groen MTBbordje gespot. Met de MTB teruggegaan en me laten verrassen. Lijkt wel een geheel nieuwe route in het onderste deel ! Door de zeer droge periode echter heel veel mul zand en daarom zijn er ook vele nieuwe stukken omgelegd. Route daardoor niet te beoordelen. Eerst maar eens wachten op betere omstandigheden.

Dank voor het vele werk !!!

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Ben
14 mei 2020
Droog

Prachtige route met veel variatie. Goed aangegeven, maar door de droogte zijn een aantal stukken afgesloten en omgeleid.
Dan te bedenken dat Natuurmonumenten met een groep vrijwilligers nog aan de route werkt en steeds verbeteringen zal doorvoeren.
Het kan alleen nog mooier worden!

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling