MTBroutes.nl Overzicht van alle Nederlandse mountainbike routes

Rheden

Legenda: Route Verbindingsroute Afkorting Extra lus Aanrijroute
Hoogteprofiel:
Routevideo:

Nieuws: In 2019 wordt er nog volop gewerkt aan de route Rheden (Nationaal Park Veluwezoom). Updates zijn te volgen via mtb-nationaalparkveluwezoom.nl of de facebookpagina MTB Veluwezoom.

Lengte van de route
De route heeft een lengte van 45 kilometer.
Markering

De hoofdroute is gemarkeerd met zwarte palen met in het groen het internationale MTB-teken (driehoek met daaronder 2 rondjes). De groene hoofdroute kan in twee richtingen worden gefietst.

Startlocatie

Je kunt de route starten bij:

- De Harmonie, Harderwijkerweg 35, 6957 AB in Laag-Soeren

- De Heideroos, Harderwijkerweg 28, 6961 GE in Eerbeek

- De Thermiekbel (zweefvliegveld Terlet), Apeldoornseweg 203, 6816 SM in Arnhem

GPS track
Download alle GPX bestanden (zip) Download route GPX

Er is een GPS-track bestand beschikbaar.

De startcoördinaten zijn: N 52.02951, E 6.02411.

Omgeving

Het Nationaal Park Veluwezoom bestaat niet alleen uit uitgestrekte bossen en heidevelden, maar ook uit restanten stuifzand. De centrale en noordelijk gelegen bossen en heidevelden van het park zijn ruig. Daar overheerst de stilte en bepalen natuurlijke processen het landschap.

In het zuidelijke deel grenzen de uitgestrekte heidevelden, bossen en landgoederen aan zeven dorpen. Hier bevinden zich de meeste recreatieve voorzieningen.

Aard van de route

De route, genaamd Veluwezoom naar het nationaal park waarin het is gelegen, heeft een lengte van 44 kilometer.

Deze mountainbikeroute onderscheidt zich in veel opzichten van andere MTB- routes in Nederland. Het is een pittige (lange), natuurlijke en avontuurlijke route dwars door het uitgestrekte natuurgebied Nationaal Park Veluwezoom. Het parcours loopt in het zuidelijke deel met de meeste hoogtemeters en recreatieve voorzieningen over de stuwwal met pittige, ruwe klimmetjes en gaat in het centrale en noordelijk gelegen deel vaker over brede paden langs zandverstuivingen, heide, vennen en bossen waar stilte overheerst en natuurlijke processen het landschap bepalen.

Al met al is het een afwisselende route, met veel klimmen maar ook lange vlakke stukken en vergezichten.

 

De route kan op drie punten op de hoofdroute worden ingekort. Verder zijn er extra’s, deze zijn herkenbaar aan het rode MTB-symbool.

1. bij de Brandtoren (Teerose Trail en Granny Trail).

2. de brug over de Holleweg (Shooting Mountain Trail).

Let op: dit zijn nu nog rode lijnen (heen &weertjes met deels gescheiden klimmen en dalen en deze zijn goed te combineren met horeca onderweg of je gekozen startpunt.

3. De Fortune Cookie Trail in het Vrouwendal, een optionele rode lus met een Pumptrail en ruwe wortelklimmetjes die je tegenkomt als je de groene hoofdroute fietst, je komt 50 meter verderop weer terug op de groene hoofdroute om die te vervolgen.

Horecagelegenheden langs de route zijn aangegeven met blauwe horecabordjes en richtingspijlen.

 

TIP: Start voor maximaal mountainbike plezier en hoogtemeters bij Buitenplaats Beekhuizen, Bovenallee 1, 6881 AJ in Velp. Volg vanaf de parkeerplaats 0,6 kilometer het fietspad omhoog en pak de rode bebording op tot dat je op de groene hoofd MTBroute komt. Houd rechts aan (volg de route tegen de klok in) en gebruik de andere rode lijn bij de brug voor horeca bezoek. Je komt dan  in totaal uit op 57 kilometer en 980 hoogtemeters.

Neem altijd voldoende proviand mee, pas de afstand aan de omstandigheden en je gezelschap en zorg dat je een kaart/app met de route en de mogelijkheden tot inkorten bij je hebt.

Info

Bezoekerscentrum Natuurmonumenten, 026-4979100

Extra

Om de route te mogen rijden is een vignet nodig. Een jaarvignet kost € 12,00.
Opmerkingen over de route kunnen gemeld worden via de website.
Onderhoud en ontwikkelingen over de route zijn te volgen via Facebook.

Vergunning informatie

Om deze MTBroute te mogen rijden heb je een MTB-vignet nodig. Koop je MTB-vignet online.

Reacties

Beoordeel route
Rick Tuinman
17 februari 2020
Zonnig

Het was al weer een paar jaar geleden dat ik deze route gefietst heb, maar wat is hij gaaf geworden! Zeker met de rode ‘extra’ routes is het spelen voor grote kinderen. Ik heb mij gewoon een paar uur een heel blij kind in de (modderige) zandbak gevoeld!

Ook mooi om te zien dat er nog steeds gewerkt wordt. Dat maakt duidelijk dat de routes er niet gewoon zijn, maar dat er vrijwilligers mee bezig zijn en duidelijk veel tijd erin steken om mij als een blij kind op de fiets te laten zitten.

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Eelke
10 februari 2020
Regen

De storm gisteren was uiteraard niet bevorderlijk voor dit parcours. De wind, hagel en regen vandaag ook niet. Heel veel takken. Niets bolde lekker. Parcours is wat mij betreft te lang en te saai (rechte stukken, weinig mooie klimmetjes of afdalingen). Wellicht met regels te maken maar uit deze omgeving valt meer uit te halen.

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Gerco
7 februari 2020
Zonnig

Het zuid-oostelijke deel gereden inclusief de 3 rode stukken. (Begonnen bij 'buitenplaats' en via de eerste rode route naar de hoofdroute, dan rechtsaf, tegen de klok in gereden tot ruim na het laatste rode stuk) In die 34 km zitten al meer dan 440 hoogtemeters. Zwaar en mooi. De verbindingsroute op de terugweg was zelfs een mooie single track!
De rest van de route ken ik niet.

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Jan
5 februari 2020
Bewolkt

Fantastische route.
Zeker de rode stukken zijn een aanwinst en het fijne van deze route is dat je hem in twee richtingen kan rijden. Twee keer zoveel tracks.
Mensen die niet kunnen fietsen klagen hierover maar die kunnen beter het noordelijke deel pakken om ervaring op te doen op de brede brandpaden.
Het mooie is ook dat het geen BMX-baantje is met een flow zoals ze dat noemen. Je bent een mountainbiker of niet.

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Leon666
4 februari 2020
Regen

Bospaadjes in het zuiden liggen er momenteel erg slecht bij, extreem veel modder, kuilen en daardoor plasvorming. Het centrale en noordelijke deel draaien meer om de natuurbeleving, hier zijn ook meer brede auto paden aanwezig. De klimmen zijn allemaal vrij geleidelijk en echt technisch wordt het nooit.

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Timo
27 januari 2020
Bewolkt

Een route met veel potentie! Er zitten echt wel leuke stukken in rondom de Posbank. Zeker de extra rode lussen zijn een aanrader. De rest van de route viel me alleen wel wat tegen. De singletracks rondom Laag Soeren en Eerbeek lopen momenteel erg moeizaam door kuilen en hobbelstukken. Daar zit weinig flow in. Verder is het noordelijke gedeelte niet echt uitdagend. Voor een volgende keer pak ik liever afkortroute 2 en rijd ik de stukken rondom de Posbank twee keer (+ extra rode stukken).

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Rob
21 januari 2020
Bewolkt

Vanaf bezoekerscentrum in Rheden die dicht was (maandag) route niet gevonden. Door het wandelgebied (niet iedereen van gediend) tot bovenop de Posbank gekomen. Wel mooi gebied! Hier wel opeens de route gevonden. Zeker de moeite waard, maar werd wel te lang. Weg terug naar Rheden ook lang en koud. Kwam kapot terug bij auto.
Volgende x beter.

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Janine
18 januari 2020
Bewolkt

Diverse ondergronden en diverse soorten paden. Daardoor voor ieder wat wils of te weinig van wat je vandaag graag had willen rijden aan paden. Tweerichtingsverkeer niet fijn. Omgeving is en blijft top!

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Alfred trapt door
12 januari 2020
Regen

Gave route. Wel jammer dat er in twee richtingen gereden mag worden. Het is wachten op ongelukken op deze manier, dus hopelijk wordt het in de toekomst éénrichting. En met regenachtige condities zijn veel van de single tracks heel erg glibberig en blubberig. Maar al met al wel de moeite waard om een eindje extra voor te rijden.

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Paul Coset
12 januari 2020
Druilerig

Ik ben geen ervaren mountainbiker. Heb samen met mijn zoon een fantastische rit gemaakt. Een aanrader.

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling