MTBroutes.nl Overzicht van alle Nederlandse mountainbike routes

Rheden

Hoogteprofiel:
Routevideo:
Lengte van de route
De route heeft een lengte van 50 kilometer.
Markering

De route is gemarkeerd met houten palen met gele plaatjes met daarop in het zwart het internationale MTB-teken (driehoek met daaronder 2 rondjes).

Verder zijn er witte bordjes met zwarte pijlen voor de overige voor mountainbikers geschikte paden en geel/witte bordjes met zwarte pijlen voor verbindings- en aanrijdroutes.

De route is in twee richtingen bewegwijzerd.

Startlocatie

Je kunt de route starten bij:

- Bezoekerscentrum Rheden, Heuvenseweg 5A, 6991 JE in Rheden

- Parkeerplaats Natuurgebied Loenermark, Eerbeekse Veldpad in Loenen

- Zweefvliefveld Terlet, Apeldoornseweg 203, 6816 SM in Arnhem

- Centrum van Velp, Hoofdstraat 25, 6881 TA in Velp

GPS track
Download GPX

Er is een GPS-track bestand beschikbaar.

De startcoordinaten zijn: N 52.04996, E 5.942739.

Omgeving

Het Nationaal Park Veluwezoom (5000 hectare) bestaat niet allen uit uitgestrekte bossen en heidevelden, maar ook uit restanten stuifzand. De centrale en noordelijk gelegen bossen en heidevelden van het park zijn ruig. Daar overheerst de stilte en bepalen natuurlijke processen het landschap.

In het zuidelijke deel grenzen de uitgestrekte heidevelden, bossen en landgoederen aan zeven dorpen. Hier bevinden zich de meeste recreatieve voorzieningen. In het hele gebied, met uitzondering van de rustgebieden voor het wild, mag gewandeld worden.

Aard van de route

De route op de Veluwezoom heeft een lengte van 50 kilometer. Samen met de aanrijdroutes en andere voor mountainbikers geschikt gemaakte paden, bevat het gebied zo'n 100 kilometer mountainbikeroute.

De mountainbike paden, lopen dwars door de Rhedense bossen. De route voert vanaf het Rozendaalse veld langs de dorpen Velp, Rheden, De Steeg, Ellecom, Dieren en Loenen. Het parcours loopt over het terrein van verschillende grondeigenaren zoals Staatsbosbeheer en Stichting Twickel en Natuurmonumenten.


De route volgt regelmatig de wandelpaden. Daarnaast wijkt het af naar ruigere stukken, zoals een singletrack met diepe kuilen dwars door een veld varens. Het gebied is voor Nederlandse begrippen erg heuvelachtig. De beklimmingen en afdalingen in deze route variëren sterk. Soms gaat het zeer geleidelijk omlaag of omhoog, soms zeer steil, soms bochtig en dan weer kaarsrecht. Ook zijn er grote gedeeltes dwars over de heide om vervolgens weer in het bos te verdwijnen.

Al met al is het een pittige route, met veel klimmetjes, scherpe bochten, maar ook lange vlakke stukken. Van Velp tot Eerbeek is de route uitdagend door de vele hoogteverschillen. In het noorden kronkelt de route over de Loenermark waar je van vergezichten kunt genieten.

 

Nieuws: In 2019 wordt een nieuwe mountainbikeroute aangelegd in Nationaal Park Veluwezoom.

Totdat de nieuwe route gereed is, blijft de huidige route beschikbaar.

Info

Bezoekerscentrum Natuurmonumenten, 026-4979100

Extra

Om de route te mogen rijden is een vergunning nodig. Een jaarvergunning kost € 12,00.
Een routekaart is te verkrijgen bij het Bezoekerscentrum van Natuurmonumenten in Rheden.
Het is een route met een afslaande lus bij ieder dorp. Wil je niet zo ver fietsen dan is de route eenvoudig in te korten.
Opmerkingen over de route kunnen gemeld worden via de website.

Vergunning informatie

Om deze MTBroute te mogen rijden heb je een MTB-vignet nodig. Koop je MTB-vignet online.

Reacties

Beoordeel route
Karin
21 april 2019
Zonnig

Leuk rondje gereden. Alleen de bordjes zijn waardeloos. Je hebt Witte & gele bordjes Maar na een paar jaar in de zon zijn het allemaal crème kleurige bordjes geworden. Je koop een vignet, dus je zou verwachten dat zoiets beter voor elkaar is. Kies of voor beter zichtbare kleuren, of kies er misschien voor om de vaste route aan te duiden met een rond bordje (of vise versa). Hoef je je helemaal geen zorgen meer te maken over verbleking. Verder mooie omgeving, goed om wat hoogtemeters te trainen.

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Stefan Smits
20 april 2019
Zonnig

Ik rij regelmatig de complete MTB route op de Veluwezoom. Het klimwerk en afdalingen in het zuiden bevallen mij het meest. De nieuwe stukken routes die erbij zijn gekomen te hoogte van de brandtoren en parkeerplaats de plaghak zijn lekker technisch , maar mijn favoriete stuk is de route naast de burgemeester bloemersweg. Dit is een lang en technisch parcour. Ben benieuwd wanneer alle extra lussen klaar zijn. Het ziet er veelbelovend uit en de genoemde plekken kunnen al bereden worden.

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Robbert Ginsel
19 april 2019
Zonnig

Nieuwe stukken op de route vooral de rollercoaster speeltuin zo noem ik hem moet je zeker niet te hard in gaan eerst even verkennen. blijft voor mij de meest het (zuidelijk oude deel) natuurlijke route van nederland, met de meeste hoogte verschillen en mooiste natuur. (tegen de klok in gereden)

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Frank
17 april 2019
Zonnig

Vanwege onduidelijke bewegwijzering vaak verkeerd gefietst. Je kan soms kiezen voor links en rechts en meer. Dit omdat de route met de klok mee als tegen de klok in kan worden gedaan. MTB'ers hebben volgens mij geen behoefte aan een zgn. "knooppuntenroute". Je wilt genieten van een mooie omgeving en een leuke route fietsen met technische uitdagingen en mag gewoon één kant op. Dit is bij routes op de UHR goed gelukt en zou als voorbeeld kunnen dienen! Totdat dit verandert kom ik hier niet weer.

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Dennis
7 april 2019
Zonnig

Met de klok mee, vanaf buitenplaats Beekhuizen, route gereden. Meerdere keren de weg kwijt door slechte bewegwijzering op kruisingen of sowieso door belachelijke aanduiding: wit/geel = verbinding, geel = route a 50km. Maar ook: 2 gele op 1 paal, elk een kant, waarvan de 1 vaal geel is en de ander 1% helderder! Betere bebording aub en vaker herhalen!!!!!!! Van elk vignet a 5,-moet dat toch kunnen? Schitterende omgeving, 80% brede paden en leuk klim en daal-werk. Vanaf 40km zwaarder klimwerk.

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Raymond
6 april 2019
Zonnig

Gereden icm Apeldoorn. (CCW)
Deze route blijft een monster.
Prachtige decorstukken met lange klimmen en heerlijk snelle afdalingen.
Wortels, geulen, alles zit erin.
Voor mij persoonlijk geen gemis aan singletrack op deze route.

Prettig dat er naast de Heuvelrug ook routes bestaan zoals deze.

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Jeroen vd Boom
6 april 2019
Droog

Ik fiets nu zo'n 20 jaar met veel plezier op de route in Arnhem, Velp etc. En nu wordt deze route dus 'vernieuwd'. Een goed innitiatief, ik ben voor. Maar, het blijkt toch een hele kunst om dit echt goed te doen. Waar het in bijvoorbeeld Amerongen en Rhenen op een briljante manier is gelukt om het terrein goed te gebruiken om route's met veel flow en uitdaging te creeëren, lijkt het hier (nog) niet gelukt. Saai, en inderdaad soms gevaarlijk. Gemiste kans, hopelijk wordt het nog beter.

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Mireille
5 april 2019
Zonnig

Ik woon in de buurt en was benieuwd hoe de nieuwe stukken eruit zouden zien: het eerste stuk vanaf Velp is altijd genieten: intervaltraining. Het nieuwe stukje bij de Carolinahoeve is een soort BMX-baan geworden.
Het nieuwe stuk voor Landal is wel leuk maar zo hobbelig dat je nauwelijks op je zadel kan zitten en trappen want je stuitert bijna van je fiets af.
Zilverheide overgeslagen (saaai!) en richting brandtoren (saaaai!) over het betonnen fietspad. Neem een voorbeeld aan Hardenberg...

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Badmuts
31 maart 2019
Droog

'Kom hier wekelijks en rij vaak delen van de route . Verandering zijn langzaam maar zeker zichtbaar. Sluit me volledig bij de vorige reactie aan. Bij Beekhuizen zijn de aangelegde heuveltjes bloedje link en zitten veel te kort op elkaar met grote risico's op ongelukken. Keuze om er langs op te rijden is er niet

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Marcello
25 maart 2019
Zonnig

Ik rij op deze route wekelijks.en ik heb begrepen dat de route aangepast word en dat is prima. Maar heb nu een stuk bij beekhuizen gereden en vindt het gevaarlijk zo als het nu word aangelegd te hoge bultjes waardoor de floo niet goed meer is. Graag daar meer aandacht voor anders gebeuren er ongelukken.

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling