MTBroutes.nl Overzicht van alle Nederlandse mountainbike routes

Lunteren

  • Provincie Gelderland
  • 34,6 kilometer
  • 459 hoogtemeters
  • 3,65 sterren
Hoogteprofiel:
Routevideo:
Lengte van de route
De route heeft een lengte van 34,6 kilometer.
Markering

De route is gemarkeerd met houten palen met  in het paars het internationale MTB-teken (driehoek met daaronder 2 rondjes).

Startlocatie

Je kunt de route starten bij:

- Hotel Belmont, Goorsteeg 66, 6718 TB in Ede
- MTB-Centrum Veluwe, Kattenbroekerweg 4, 6741 GT in Lunteren

- Steakhouse Amadeus, Wekeromseweg 1, 6718SC Ede (Bike Cleaner afspuitplaats aanwezig)

GPS track
Download GPX

Er is een GPS-track bestand beschikbaar.

De startcoördinaten zijn: N 52.07628, E 5.64875.

Omgeving

De gemeente Ede heeft veel bos en heide in haar bezit: in totaal 2.461 hectare bos en andere natuur. Hiermee heeft het, het meeste bos van alle gemeenten in Nederland. De Gemeente kiest om zelf boseigenaar te blijven en gaat voor duurzaam en gevarieerd bosbeheer (Urban Forestry). De bossen hebben dan ook een belangrijke rol in de samenleving. Vandaar ook de aanleg van een mountainbike netwerk.

De mountainbikeroutes in deze omgeving zijn gelegen in het gebied ten noordoosten van Ede (Luntersche Buurtbosch, Driesprong, De Veluwe, Edese bos, Roekelsche bosch). De omgeving is bosrijk, hier en daar heuvelachtig en wordt afgewisseld met heide en graslanden.

Aard van de route

Als je de mountainbikeroute Lunteren start vanaf Hotel Belmont rijd je tegenover de parkeerplaats schuin het bos in. Via een slingerend pas kom je op een wat breder pad. Via een onverharde weg rijd je een lang stuk, vals plat omhoog.

Vlak voor camping de Goudsberg gaat je rechtsaf richting het Zandgat. Hier wachten een leuke beklimmingen en afdalingen. Vanaf hier rijd je naar de andere kant van de Goudsberg. In dit deel van de route liggen, naast een snelle afdaling, ook wat meer technische gedeeltes, waar je je skills goed kan testen. Vervolgens gaat de route weer richting Zandgat. Een uitdagend gebied dat je brengt bij het Wekeromse Zand. Een lange verbinding brengt je nu bij Area 51. Deze sectie (die overigens met de route Otterlo wordt gedeeld) kenmerkt zich door steile klimmetjes en snelle afdalingen waarbij je goed alert moet zijn. Aan het einde van deze pittige track ga je voor het bruggetje rechtsaf om de route Lunteren te blijven volgen. Nu volgt een lange track die lichtjes omhoog loopt en waar de benen goed getest kunnen worden. Na de oversteek met de Planken Wambuisweg slinger je door een bebost gebied naar de aansluiting met route Ede en een spannende passage met jumps.

Na de jumps gaat het door de naaldbossen naar het MOB-complex. Ook hier zijn weer leuke tracks in de route opgenomen. Tevens vind je hier de mogelijkheid om de Kinderroute op te pakken. Deze Kinderroute wordt voor een groot gedeelte gedeeld met de route Lunteren. Op de Kinderroute hebben kinderen voorrang en is snelheid ondergeschikt.

Via verschillende leuke singletracks vervolg je weer de route Lunteren. Ook in dit deel van de route volgen de snelle singletracks elkaar in rap tempo op om uiteindelijk weer bij het startpunt uit te komen.

Extra

Deze route is onderdeel van het MTB routenetwerk Zuid Veluwe. 
Als donateur van MTB Zuid Veluwe steun je het mountainbiken op de Zuid Veluwe. Jouw bijdrage komt 100% ten goede aan het onderhoud en de aanleg van de mountainbikeroutes. Oosterbeek onderdeel van zijn. Ontwikkelingen en onderhoud aan de route zijn te volgen via Facebook

Reacties

Beoordeel route
Hans
17 september 2021
Droog

Mooi rondje maar de bewegwijzering is op veel plekken verwarrend waardoor je makkelijk stukken mist bv bij het zandgat

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Nick
14 september 2021
Zonnig

Hele leuke route wat mij betreft. Pittige klimmetjes worden afgewisseld met uitdagende en snelle singletracks. Ook een paar stukjes met veel draaien en keren. Vooral ook het stukje met bochtjes en bultjes (pumptrack achtig) was erg leuk. De technische stukken worden afgewisseld met wat langere rechte verbindingsstukken. De route lag er mooi bij. Een klein stukje op het laatst met veel plassen, modder en boomstronken. De bewegwijzering was soms wat moeilijk te volgen. Aanrader!

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Ruud Vermeulen
8 september 2021
Zonnig

Eerste keer deze route gereden. Mooie route met inderdaad een lang stuk asfalt fietspad. V.w.b. de bewegwijzering snap ik de commentaren niet. Geen enkel bordje gemist. Top. Aantal stukken verdienen wel onderhoud, midden in het bos.
Stevige klimmen en afdalingen. Bij twee klimmen ontplofte mijn bovenbenen bijna. Een keer een klim niet gehaald. Goed opletten bij de vele haarspeldbochten. Door de hoogtemeters en de afstand een zware route. En erg mooi.
Gestart bij Goudsberg.

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
André
8 september 2021
Zonnig

Heel mooie route. Ik begrijp de vergelijking met de Utrechtse Heuvelrug wel.
Ook ik was op een lang recht stuk wel even bang dat ik een paaltje gemist had. En ook heb ik er door begroeiing wel een paar gemist.
Verder niets dan lof over deze route. Heel mooi aangelegd, door een schitterende omgeving. De twee lastige klimmetjes achter elkaar zijn ook echt leuk (mits je enige ervaring hebt, vooral voor de afdaling ertussen). Daar voelde ik mijn kuiten ook wel even.

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Rutger
5 september 2021
Zonnig

Ochtendrit Lunteren (paars) en Ede (rood). Vanaf het Grillrestaurant, ruim 70km…

Lunteren staat niet overal even goed aangegeven vind ik, af en toe echt even zoeken. Ede is wat dat betreft veel beter.

En je moet de ‘moeilijke’ passages er wel bij doen in Lunteren om het wat leuker te maken. Ede is gewoon een lekkere racebaan.

Helaas bij beiden veel fietspad ed, maar dat is denk ik zeker wat betreft de lengte van beide routes niet helemaal uit te sluiten denk ik.

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
harm
28 augustus 2021
Bewolkt

Mooi te combineren met Ede en Otterlo. Eerste stuk gaat gedeeltelijk over deze 2 parcours, oa area 51. Na steakhouse begint het leuk te worden met singletracks en jumps. Rond Lutteren stevig alpinistisch klimmen. Wist niet dat Nederland zoveel hoogtemeters had. Terug naar Otterlo saaie lange stukken. Hier mag wel een extra bordje bij. Zonder GPS zou je denken dat je een afslag gemist hebt. Ook veel diepe water en modderpoelen door de vele regen. Maar de fiets kun je bij steakhouse afspoelen.

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Jaco
26 augustus 2021
Druilerig

De single tracks en het gedeelte bij de Goudsberg zijn erg mooi en bieden voldoende uitdaging mijns inziens, zeker als het regenachtig weer is (geweest). De verbindingsroutes zijn wel wat lang, maar gezien de ligging van de diverse segmenten begrijpelijk. Bewegwijzering is afdoende, maar af en toe een bevestiging dat je goed bent gereden zou prettig zijn.

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Rob
25 augustus 2021
Zonnig

Mooie omgeving en leuke stukjes route , bewegwijzering laat her en der te wensen over door begroeiing of , na mijn mening, op verkeerde punten , maar mocht de pret van het genieten van de omgeving niet " drukken" , klimmetjes redelijk , alleen door de vele regenval glad en glibberig .

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
bard
24 augustus 2021
Zonnig

Vandaag voor het eerst gereden. Erg genoten. Ik moest geregeld denken aan UHR-routes, vooral H. en L. Vuursche.
De lengte en sommige klimmen maken de route zwaar, maar niet te zwaar.
Voldoende technische uitdagingen.
Ik ben de makers en onderhoudsteam erg dankbaar voor een paar uurtjes heerlijk genieten in de mooie omgeving.

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Marco B
21 augustus 2021
Droog

Mooie uitdagende route maar wel met aardig wat rechte verbindingsstukken.
De bewegwijzering mag wel wat beter. Lange rechte stukken geen herhaal bordje. Verdekt opgestelde bordjes. Vaak geen bordje na een kruising ter bevestiging. Paar keer verkeerd gereden en stuken gemist daardoor. Dat is jammer.

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling