MTBroutes.nl Overzicht van alle Nederlandse mountainbike routes

Almere (Braambergen)

  • Provincie Flevoland
  • 7,3 kilometer
  • 378 hoogtemeters
  • 4,18 sterren
  • Vignet vereist
Lengte van de route
De route heeft een lengte van 7,3 kilometer.
De rijrichting is rechtsom (CW).
Markering

De route is gemarkeerd met palen met in het groen het internationale MTB-teken (driehoek met daaronder 2 rondjes).

De moeilijkheidsgraad van deze route is blauw (gemiddeld).

De route heeft 1x een parallel lus met de moeilijkheidsgraad: rood (moeilijk).

Startlocatie

Je kunt de route starten bij:

  • Trailcenter Outdoorpark SEC Almere, Verlaatweg 2, 1358 AJ in Almere. Plan route
  • SBB Buitencentrum Almeerderhout, Kemphaanlaan 4, 1358 AG in Almere. Plan route
GPS track
Download GPX

Er is een GPS-track bestand beschikbaar.

De startcoördinaten zijn: N 52.33805, E 5.28462.

Omgeving

De mountainbikeroute Braambergen is aangelegd op de voormalige vuilstort Braambergen. Deze stortlocatie is al meer dan 10 jaar in ruste en heeft nu een recreatieve bestemming gekregen. Naast de mountainbikeroute bevinden zich op deze locatie ook een zonnepanelenpark en een wijngaard met wijnbar.

Aard van de route

De mountainbikeroute over de voormalige stortplaats Braambergen loopt over drie heuvels. Daarom zijn er op een relatief klein oppervlak verhoudingsgewijs veel hoogtemeters te maken. De route kan als een echt klimparkoers worden gekarakteriseerd.  De trails bestaan voor 99% uit singletrack die voorzien zijn van een asfaltgranulaat-verharding. De drie heuvels op het voormalige stortterrein hebben allemaal hun eigen karakter. 

De eerste heuvel, de Bosberg, is meteen al een pittige start. De route over deze eerste heuvel biedt veel variatiemogelijkheden. In de aanloop zitten een paar korte, pittige klimmetjes en kun je kiezen om de hoofdroute te rijden of kun je kiezen voor een jumpline, voorafgegaan door een paar kombochten, een skinny, een korte pumptrack en een rock garden. Kies je de hoofdroute dan kun je alsnog twee varianten rijden. Via een shortcut kun je een verkorte route rijden die uiteindelijk 5,7 kilometer lang is, of je pakt de hele heuvel. Je krijgt dan een mengeling van flowy uphill- en downhill-trails voor je wielen, met als klapstuk een paar zeer steile en korte beklimmingen waar je veel power en techniek nodig hebt, gevolgd door een afdaling met twee hoge kombochten waar je op topsnelheid doorheen kunt.
De tweede heuvel loopt op de flanken van de Wijnberg waarbij je langs een veld met zonnepanelen komt én langs een wijngaard! Je rijdt hier geen seconde vlak en moet voortdurend klimmen en dalen. Er zit een lekkere flow in deze trails.
De derde heuvel (de Schapenberg) is het klapstuk van de route. Hier overwin je op een afstand van 2,4 kilometer ruim 100 hoogtemeters waarbij je ook nog eens verschillende lastige bruggetjes moet passeren.

 

De toegang tot het terrein is geregeld via een hek met een toegangscode. Die code is te vinden op het routevignet dat verplicht en noodzakelijk is om toegang te krijgen tot de trails op Braambergen.
De route Braambergen is met een korte verbindingsroute verbonden met de mountainbikeroute Almere-Kemphaan. 

Info

De route wordt onderhouden door vrijwilligers van de Stichting MTB&More in samenwerking met Staatsbosbeheer.

Extra

De route heeft over de volle lengte van de trails een betongranulaat-verharding waardoor een goede berijdbaarheid in de winter mogelijk is. De routepaaltjes zijn voorzien van nummers voor een snellere bereikbaarheid bij calamiteiten.

Ontwikkelingen en onderhoud aan de route zijn te volgen via Facebook.  

Vignet informatie

Voor deze route is een vignet verplicht. Kosten: € 6,50 per jaar. De vignetten zijn verkrijgbaar bij het Trailcenter, het bezoekerscentrum Almeerderhout, de lokale VVV en diverse fietsenmakers in Almere.
De complete lijst met verkooppunten is te vinden op de website van de stichting MTB&More.

Advertentie

Duidelijk anders.
Bedachte natuurgebieden, die wilde polder worden. Eigenzinnige landgoederen. Eigentijdse poldersteden, spectaculaire landschapskunst. Flevoland, op de bodem van de vroegere Zuiderzee, lijkt op niets dat al bestaat. Je herkent het meteen als je door Flevoland fietst. De heldere lijnen, die ruimte, dat moderne; dit kan alleen maar Flevoland zijn.

Reacties

Beoordeel route
Jacco
4 november 2023
Bewolkt

Gezien de positie in de lijst had ik er echt wel meer van verwacht. Een kale saaie berg waar je vooral langs de zijkanten van de berg op en neer gaat en op en neer gaat. Leuk om te trainen denk ik maar verder weinig "beleving" en variatie.

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Mark
4 november 2023
Druilerig

Het is hier klimmen en dalen over 3 heuvels. Pittig omhoog, en stijl naar beneden. Rode lus heeft leuke technische uitdagingen. Hoe vaker je hem rijdt hoe meer je hem gaat waarderen en hoe sneller je over de route kan knallen. Bij mij hield het na drie rondjes wel op. Technisch zeker. Top!

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
RJO
18 oktober 2023
Bewolkt

Afwisselend parkoers met leuke hoogteverschillen en hier en daar technisch!
Ideaal parkoers om je voor te bereiden op cross country en marathon wedstrijden in binnen- en buitenland.
Er liggen de nodige technische obstakels, maar er volgen er waarschijnlijk meer in de nabije toekomst heb ik me horen vertellen.
De MTB trail crew levert hier fantastisch werk.
De schapen en wijnberg zijn beiden ook goed geschikt om met kinderen te rijden.
Leuk speelterrein voor enkele uren.

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
J vd Meijden
8 oktober 2023
Droog

Leuke technische baan, heel erg de moeite!
Had wat last van wind en lukte met verschillende kleuren bewegwijzering niet om de hele route te rijden. Voor de omgeving hoef je deze route niet te rijden.

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Rick
7 oktober 2023
Droog

Niet verwacht dat ik in Almere nog flink op de trappers moest staan. 3 dikke heuvels met flinke Ardennen klimmetjes. Top, weer eens wat anders. 1 lus is rood en daar liggen ook de meeste uitdagingen; steil klimmen en dalen, rockride, dubbele kom (erg leuk) en een lusje jumpline.
Onderhoudploeg was lekker bezig, maar hier is het werk wel anders dan UHR. (Respect)

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
ray
1 oktober 2023
Droog

Weer heerlijk rondje gemaakt. Gewoon klimmen en dalen, geen UHR route waar je misselijk vanaf komt door het vele geslinger. Hier nog gewoon trappen voor je conditie. Er worden steeds weer onderdelen toegevoegd zodat er meer uitdaging in komt.
Helemaal top.

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
yuri@personalspace.eu
13 september 2023
Zonnig

Het parkours is goed als je je conditie wil verbeteren. Je kunt je er goed uitleven. Er zijn twee houten kombochten, en een klein stukje pumptrack die wat variatie geven. Maar het parkours was vooral saai, met grind bedekte trails die over een met gras (en schapenstront) bedekte vuilstort slingeren. Het was slecht onderhouden, terwijl wel entreegeld vereist is (6,5 euro). Ik zou het een 3.4 geven, ipv de 4.12. Veel minder goed dan andere vuilstorten Berschenhoek, Zoetermeer en Spaarnwoude

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Pjot
12 september 2023
Zonnig

Hoogtemeters in de polder, wat wil je nog meer, ideaal trainingsrondje. Jammer alleen dat er geen bypass voor de rockgarden is gemaakt. Lang niet iedereen zit op die stenen te wachten en nu is het moeilijk om er omheen te gaan.

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Erwin
9 september 2023
Zonnig

Super track . Met alles erop en eraan hoogte meters in de polder .geweldig
En er is vandaag nog gemaaid ook in de bloed hitte Top .

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Aron
6 september 2023
Zonnig

Wat een leuke nieuwe toevoegingen sinds de laatste keer dat ik er was. Een rock garden, drop en paar houten features. Goed gemaaid, enige nadeel zijn die schapen.

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling