MTBroutes.nl Overzicht van alle Nederlandse mountainbike routes

Almere (Braambergen)

  • Provincie Flevoland
  • 7,3 kilometer
  • 378 hoogtemeters
  • 4,38 sterren
  • Vignet vereist
Hoogteprofiel:
Routevideo:
Lengte van de route
De route heeft een lengte van 7,3 kilometer.
Markering

De route is gemarkeerd met palen met in het groen het internationale MTB-teken (driehoek met daaronder 2 rondjes).

Startlocatie

Je kunt de route starten bij:

  • Trailcenter Outdoorpark SEC Almere, Verlaatweg 2, 1358 AJ in Almere. Plan route
  • SBB Buitencentrum Almeerderhout, Kemphaanlaan 4, 1358 AG in Almere. Plan route
GPS track
Download GPX

Er is een GPS-track bestand beschikbaar.

De startcoördinaten zijn: N 52.33805, E 5.28462.

Omgeving

De mountainbikeroute Braambergen is aangelegd op de voormalige vuilstort Braambergen. Deze stortlocatie is al meer dan 10 jaar in ruste en heeft nu een recreatieve bestemming gekregen. Naast de mountainbikeroute bevinden zich op deze locatie ook een zonnepanelenpark en een wijngaard met wijnbar.

Aard van de route

De mountainbikeroute over de voormalige stortplaats Braambergen loopt over drie heuvels. Daarom zijn er op een relatief klein oppervlak verhoudingsgewijs veel hoogtemeters te maken. De route kan als een echt klimparkoers worden gekarakteriseerd.  De trails bestaan voor 99% uit singletrack die voorzien zijn van een asfaltgranulaat-verharding. De drie heuvels op het voormalige stortterrein hebben allemaal hun eigen karakter. 

De eerste heuvel, de Bosberg, is meteen al een pittige start. De route over deze eerste heuvel biedt veel variatiemogelijkheden. In de aanloop zitten een paar korte, pittige klimmetjes en kun je kiezen om de hoofdroute te rijden of kun je kiezen voor een jumpline, voorafgegaan door een paar kombochten, een skinny, een korte pumptrack en een rock garden. Kies je de hoofdroute dan kun je alsnog twee varianten rijden. Via een shortcut kun je een verkorte route rijden die uiteindelijk 5,7 kilometer lang is, of je pakt de hele heuvel. Je krijgt dan een mengeling van flowy uphill- en downhill-trails voor je wielen, met als klapstuk een paar zeer steile en korte beklimmingen waar je veel power en techniek nodig hebt, gevolgd door een afdaling met twee hoge kombochten waar je op topsnelheid doorheen kunt.
De tweede heuvel loopt op de flanken van de Wijnberg waarbij je langs een veld met zonnepanelen komt én langs een wijngaard! Je rijdt hier geen seconde vlak en moet voortdurend klimmen en dalen. Er zit een lekkere flow in deze trails.
De derde heuvel (de Schapenberg) is het klapstuk van de route. Hier overwin je op een afstand van 2,4 kilometer ruim 100 hoogtemeters waarbij je ook nog eens verschillende lastige bruggetjes moet passeren.

 

De toegang tot het terrein is geregeld via een hek met een toegangscode. Die code is te vinden op het routevignet dat verplicht en noodzakelijk is om toegang te krijgen tot de trails op Braambergen.
De route Braambergen is met een korte verbindingsroute verbonden met de mountainbikeroute Almere-Kemphaan. 

Info

De route wordt onderhouden door vrijwilligers van de Stichting MTB&More in samenwerking met Staatsbosbeheer.

Extra

De route heeft over de volle lengte van de trails een betongranulaat-verharding waardoor een goede berijdbaarheid in de winter mogelijk is. De routepaaltjes zijn voorzien van nummers voor een snellere bereikbaarheid bij calamiteiten.

Ontwikkelingen en onderhoud aan de route zijn te volgen via Facebook.  

Vignet informatie

Voor deze route is een vignet verplicht. Kosten: € 6,50 per jaar. De vignetten zijn verkrijgbaar bij het Trailcenter, het bezoekerscentrum Almeerderhout, de lokale VVV en diverse fietsenmakers in Almere.
De complete lijst met verkooppunten is te vinden op de website van de stichting MTB&More.

Advertentie

Duidelijk anders.
Bedachte natuurgebieden, die wilde polder worden. Eigenzinnige landgoederen. Eigentijdse poldersteden, spectaculaire landschapskunst. Flevoland, op de bodem van de vroegere Zuiderzee, lijkt op niets dat al bestaat. Je herkent het meteen als je door Flevoland fietst. De heldere lijnen, die ruimte, dat moderne; dit kan alleen maar Flevoland zijn.

Reacties

Beoordeel route
Pepijn
29 juni 2022
Droog

Veel klimmeters. Momenteel zijn er veel werkzaamheden aan de gang op de heuvels ivm plaatsen zonnepanelen waardoor sommige delen door de week afgesloten zijn. Was bekend gemaakt dus maar paar keer zelfde heuvel beklommen. Hopelijk is alles snel weer geheel open. Prima combi met naast gelegen route Kemphaan.

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
J & J
26 juni 2022
Bewolkt

Eerste keer geweest vandaag, op zich erg leuk om te doen. Helaas waren er een paar stukjes overwoekerd met hoge prikkelstruiken. 1 stukje konden we zelfs niet doorheen komen. Lange broek is wel nodig. Maar dat waren maar een paar stukjes,, verder erg leuk dat je continue klimt of afdaalt, dus we gaan er zeker nog weleens vaker fietsen. Nog weinig ervaring, dus we waren bang dat het misschien te technisch zou zijn, maar het was uiteindelijk (behalve de prikkelstruiken) prima te doen.

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Guus
13 juni 2022
Zonnig

Misschien een idee om aan te geven dat 2/3 van de route gesloten is…kan iedereen afraden om er momenteel heen te gaan om te fietsen

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Charly
3 juni 2022
Zonnig

Na 3 jaar voor het eerst weer gefietst. Gave route met veel klimmen en dalen vooral het middendeel was uitdagend. In combinatie met de flow van de Kemphaan route toch een stukje mooie natuur erbij...

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Nick
29 mei 2022
Bewolkt

Leuke route om te fietsen minder kwa omgeving maar kan de pret niet drukken…
Volgens mij zit er bij de derde berg aan de waterlandseweg kant een nest van een valk aangezien ik daar twee keer door een valk ben aangevallen dus schrik niet.

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Thom
16 mei 2022
Droog

Erg leuke route die het afgelopen jaar verbeterd is. De route bevat veel hoogtemeters en is continue klimmen en dalen. Het afgelopen jaar zijn een deel van de paden verbreed waardoor je wat meer snelheid kan meenemen.
De route bevat verschillende features zoals een wipwap, soort half pipe, north shore en verschillende schansjes.
De route is pittig door het vele klimmen, ook wel delen met technisch klimmen en dalen.
Ondergrond bevat betongranulaat waardoor je wat minder grip hebt.

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
P
5 mei 2022
Droog

Mooie route ,ook wel technische en zwaar. In combinatie met kemphaan gedaan.

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Erwin
1 mei 2022
Droog

Braambergen is een zeer uitdagende route klimmen en dalen.
Er zijn stukken bij die technische zijn waar je goed op moet letten ,gevolgd door een stuk waar de flow goed in zit en waar de snelheid om hoog kan .

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
ray
1 mei 2022
Droog

Lekker veel hoogte meters. Met behoorlijke stijgingspercentages. North Shore, kombochten, bruggen, wip en half pipe je komt het er tegen.
2 rondes gereden, behoorlijk pittig.
Mooi in combi met Route Kemphaan. Ondergrond granulaat wat bij droog weer hier en daar los ligt, dus opletten in bochten.

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Dennis Kemper
16 april 2022
Zonnig

Goede route om te rijden, zeker bij zonnig weer. Geen route voor een slechte conditie want de klimmetjes zijn zwaar. Er word constant gebouwd aan deze route en nieuwe delen worden toegevoegd. Zo waren er nu in 1 week weer wat herstelwerkzaamheden gedaan en wat toegevoegd. Lekker om te weten dat je vignet geld goed besteed word. Een deel van de route was afgesloten omdat daar weer nieuwe dingen gebouwd werden. Het enige wat jammer is van deze route is dat het kwa natuur geen mooie route is.

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling