MTBroutes.nl Overzicht van alle Nederlandse mountainbike routes

Veenhuizen (Gravel)

  • Provincie Drenthe
  • 59,4 kilometer
  • 309 hoogtemeters
  • 0,00 sterren
Hoogteprofiel:
Routevideo:
Lengte van de route
De route heeft een lengte van 59,4 kilometer.
De rijrichting is linksom (CCW).
Markering

De route is gemarkeerd met palen met daarop in het groen het internationale MTB-teken (driehoek met daaronder 2 rondjes).

Startlocatie

Je kunt de route starten bij:

  • Piepers en Paupers/Maallust, Hoofdweg 140, 9341 BL Veenhuizen Plan route
GPS track
Download GPX

Er is een GPS-track bestand beschikbaar.

De startcoördinaten zijn: N 53.03339, E 6.38747.

Omgeving

De gravelroute Veenhuizen - Kop van Drenthe (Lebbestaok) is gelegen in de natuurgebieden nabij Veenhuizen, Norg en Donderen. Oeroude bossen, akkers, heidevelden, moerasgebieden en bloemrijke beekdalen wisselen elkaar af en vormen samen het typisch Drentse esdorpenlandschap.

Aard van de route

Vanaf de start van de gravelroute Veenhuizen - Kop van Drenthe (Lebbestaok) ga je via fraaie schelpenpaden richting de Fledders, een voormalig Rijkswerkkamp. Na de oversteek van de Asserstraat waan je jezelf even in Kansas. Kilometers lange stoffige paden, gravel en mul zand malen onder je wielen door. Over de Essen van Norg gaat het opnieuw over gelijke gravelpaden.

Hierna maak je een fraai rondje om de “Hitlerring”. Dit meertje is in de Tweede Wereldoorlog aangelegd en diende als drainagesysteem voor het nabijgelegen vliegveld. 

Na het meertje beland je op de fameuze gravelpaden van de Slag om Norg. Bij de Lebbestoak moet je echt even afstappen om het tragische verhaal van Vrouw Lebbe te lezen op de plaquette. 

Via een kort uitstapje naar Ter Aard gaat de route verder naar Peest. Hier wachten ook weer mooie, lange slopende gravelpaden afgetopt met een vleugje Drentse keien. 

Hierna gaat de route weer verder noordwaarts om via Langelo en Steenbergen uiteindelijk uit te komen op de schelpenpaden langs de Steenbergerloop. Een paar slopende zandpaden om het dorp Een zullen het laatste restje energie uit de benen trekken om vervolgens via het Spaanse Kerkhof de Kolonie Veenhuizen met zijn karakteristieke panden binnen te trekken.

Reacties

Beoordeel route
Poesje mauw
6 juli 2024
Regen

Ik vind het een saaie route van Drenthe

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling