MTBroutes.nl Overzicht van alle Nederlandse mountainbike routes

Dwingeloo

  • Provincie Drenthe
  • 23,7 kilometer
  • 164 hoogtemeters
  • 2,96 sterren
Legenda: Route Verbindingsroute
Hoogteprofiel:
Routevideo:
Lengte van de route
De route heeft een lengte van 23,7 kilometer.
Markering

De route is gemarkeerd met kunststof palen met in het rood het internationale MTB-teken (driehoek met daaronder 2 rondjes).

Startlocatie

Je kunt de route starten bij:

  • Oriëntatiecentrum Spier, Oude Postweg 12, 9417 TG in Spier Plan route
    Neem vanaf de autosnelweg A28 (Zwolle-Assen) de afslag Spier. Na ongeveer 500 meter vind je hier aan de rechterkant het Oriëntatiecentrum Dwingelderveld. Je vindt hier een ruime parkeerplaats, een expositiecentrum, toiletten en een kiosk.
  • Parkeerplaats bij de Smalbroekerweg in Lheebroek Plan route
  • Parkeerplaats bij SBB Infocentrum Lhee, Achter 't Zaand 1, 7991 NG in Lhee Plan route


GPS track
Download alle GPX bestanden (zip) Download route GPX

Er is een GPS-track bestand beschikbaar.

De startcoördinaten zijn: N 52.819103, E 6.457655.

Omgeving

De route is gelegen in Nationaal Park het Dwingelderveld. Nergens in Europa is nog zo'n groot nat heidegebied behouden als hier in Zuidwest-Drenthe. Het natuurgebied is 3700 hectare groot en biedt behalve heide ook bossen en vennetjes, waar veel bijzondere planten groeien. De heide vormt tevens het leefgebied van zeldzame vlinder- en vogelsoorten. Het noordelijke deel van het nationaal park is bebost.

Aard van de route

Het Dwingelderveld is een afwisselend natuurgebied. De route bestaat voornamelijk uit bos- en zandpaden en is voor 80% onverhard. De route kan het beste gestart worden bij "Oriëntatiecentrum Dwingelderveld". De route gaat hier over vrij brede bospaden afgewisseld met leuke stukjes singletrack.

De routebouwers hebben geprobeerd de glooiingen in het terrein zoveel mogelijk in de route op te nemen. Na ongeveer 6 kilometer ga je door een metalen hek. Binnen dit gebied grazen namelijk schapen en runderen. Zij moeten ervoor zorgen dat het gras en de jonge bomen kort gehouden worden.

Ongeveer 600 meter verder is er een opvallend bord te zien. Je komt dan namelijk in het gebied van de radiotelescoop. Telefoons moeten hier uitgezet worden. Na ruim 8 kilometer zie je aan je linkerhand het Planetron. Op een groot koepelvormig projectiescherm van 350 m2, worden hier duizeling- wekkende film- en sterrenvoorstellingen getoond. Langs dit deel van de route vind je ook diverse kunstwerken, gemaakt door kunstenaars uit verschillende landen. Na ongeveer 10 kilometer volgt de route een stuk verhard fietspad. Opletten dus voor tegenliggers. Na 11 kilometer bevind je je bij Infocentrum "Lhee", een onbemand informatiecentrum van Staatsbosbeheer.

Nu kom je terecht in het noordelijke deel van de route. Dit gedeelte van de route is een stuk vlakker en voert voornamelijk over lange, brede bospaden af en toe afgewisseld met kleine stukjes singletrack. In het meest noordelijke deel van de route gaat de route een stukje gelijk op met de A28 die je aan je linkerhand tussen de bomen door ziet liggen. Na nog wat brede paden en enkele stukjes singletrack ben je na 23 kilometer weer bij het infocentrum. De route is niet zwaar.

Deze route is aaneengesloten te rijden met de route in Diever/Hoogersmilde en met de route in Ruinen.

Alle mountainbikeroutes van de Gemeente Westerveld zijn aan elkaar gekoppeld via verbindingsroutes. Deze worden aangeduid met een zwarte markering.

Info

Recreatieschap Drenthe, 0521-593210

Extra

Er is een verbindingsroute naar de MTBroute Wijster(VAM-berg). De verbindingsroute is gemarkeerd met in het zwart het internationale MTB-teken (driehoekje met daaronder 2 rondjes).

Onduidelijkheden in de route door het ontbreken van routeborden, kunnen worden doorgegeven aan het Recreatieschap Drenthe (0521-593210)

Reacties

Beoordeel route
Lynn
16 juni 2022
Zonnig

Mooie route, veel afwisseling. Voor ons, de wat oudere mountainbiker, prima te doen. Voor de echt getrainde fietsers (en durfal)misschien niet heel uitdagend.
Op sommige stukken heel veel grote boomwortels wat echt niet fijn is, maar mocht de pret niet drukken. Alles staat prima aangegeven en gaan de route vast nog wel een keer fietsen. Wat een prachtige omgeving.

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Evert
15 juni 2022
Droog

Een saaie route in een prachtige omgeving geen mtb route waardig. Old school mtb route veel saai rechtdoor, onnodig veel stukken verhard fietspad. De route is veel recht door over zandpadden en fietspad weinig tot niks technisch. De stukjes spaarzame stukjes mtb route gaan langs heuvels in plaats van er over. Appelscha is een zelfde gebied maar met een geweldige route. Als je lekker in de natuur wilt fietsen dan is het een prima route. Als je wilt MTB ga dan naar Diever, Appelscha of Ruinen

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Ronald
27 mei 2022
Bewolkt

Mooie route en bijna alles off-road fietsen. Veel geregend de laatste dagen en maar een enkele plas. Niks mis mee.

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Simon
27 mei 2022
Bewolkt

Niet moeilijk, leuke technische gedeeltes. Verbindingen fiets je door de schitterende natuur die Nederland lief is. Wel veel wortels, maar dat maakt het ook wel weer leuk. Bewegwijzering is goed, maar soms een paaltje verstopt achter een tak.

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Jeannette
26 mei 2022
Bewolkt

Route op zich niet heel bijzonder. Paar leuke singletracks, veel wortelpaden en wat rechtdoor stukken. Maar wat een prachtig mooi gebied. Heel mooi stukje Nederland. Route is goed bewegwijzerd en er wordt zichtbaar onderhoud gepleegd. Toch natter dan verwacht.

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
PatrickL
30 april 2022
Droog

Toen ik deze route twee jaar geleden reed was ik vooral teleurgesteld over de gebrekkige bewegwijzering. Sindsdien is er veel verbeterd (zelfs een paar tafels aangelegd)! De route is nergens moeilijk of zwaar (behalve op één van de weinig fijne klimmetjes, juist daar mul zand), maar overal schitterende natuur. Drie sterren plus een extra voor de onderhoudsploeg.

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
R.K.
26 april 2022
Bewolkt

Als ik deze route een naam zou mogen geven, dan zou hij de notenkraker heten. Veel boomwortels op bepaalde delen van de route, maar dit mag de pret uiteraard niet drukken...behalve voor de kroonjuwelen dan. Nadeel vond ik dat de snelheid er gauw uit werd gehaald. De wegbewijzering was dik in orde en de route lag er verder goed bij. Zeker de moeite waard om eens te proberen!

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Alexander de Wolde
25 april 2022
Droog

Ondanks de regen van vandaag ligt hij er droog bij.
Eenvoudige route om te rijden, veel rechte stukken.
Technisch niet heel lastig.
Vooral genieten van de natuur.

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Martin
22 april 2022
Zonnig

de route voor het eerst dit jaar gereden. Er is er duidelijk onderhoud gepleegd en de hele route droog kunnen rijden, wat ik niet verwacht had gezien vorig jaar. De route is op details ook aangepast. Het is wel een old school route met relatief veel boomwortels. Gladgestreken singletracks en kombochten hoef je hier niet te verwachten, maar wel een leuke route om lekker door het bos te fietsen of zelfs te 'racen', want je kunt hem op redelijk hoge snelheid fietsen.

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
John
19 april 2022
Zonnig

De route lag er deze ochtend heerlijk verlaten bij. De route is verre van uitdagend of erg zwaar, de omgeving maakt het echter de moeite waard. Makkelijk te combineren met de VAM berg als je toch even wat meer uitdaging zoekt.

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling