MTBroutes.nl Overzicht van alle Nederlandse mountainbike routes

Dwingeloo

  • Provincie Drenthe
  • 21,9 kilometer
  • 83 hoogtemeters
  • 2,33 sterren
Legenda: Route Verbindingsroute
Hoogteprofiel:
Routevideo:
Lengte van de route
De route heeft een lengte van 21,9 kilometer.
Markering

De route is gemarkeerd met kunststof palen met in het rood het internationale MTB-teken (driehoek met daaronder 2 rondjes).

Startlocatie

Je kunt de route starten bij:

- Oriëntatiecentrum Spier, Oude Postweg 12, 9417 TG in
- Parkeerplaats bij de Smalbroekerweg in Lheebroek
- Parkeerplaats bij SBB Infocentrum Lhee, Achter 't Zaand 1, 7991 NG in Lhee
Neem vanaf de autosnelweg A28 (Zwolle-Assen) de afslag Spier. Na ongeveer 500 meter vind je hier aan de rechterkant het Oriëntatiecentrum Dwingelderveld. Je vindt hier een ruime parkeerplaats, een expositiecentrum, toiletten en een kiosk.

GPS track
Download alle GPX bestanden (zip) Download route GPX

Er is een GPS-track bestand beschikbaar.

De startcoördinaten zijn: N 52.819103, E 6.457655.

Omgeving

De route is gelegen in Nationaal Park het Dwingelderveld. Nergens in Europa is nog zo'n groot nat heidegebied behouden als hier in Zuidwest-Drenthe. Het natuurgebied is 3700 hectare groot en biedt behalve heide ook bossen en vennetjes, waar veel bijzondere planten groeien. De heide vormt tevens het leefgebied van zeldzame vlinder- en vogelsoorten. Het noordelijke deel van het nationaal park is bebost.

Aard van de route

Het Dwingelderveld is een afwisselend natuurgebied. De route bestaat voornamelijk uit bos- en zandpaden en is voor 80% onverhard. De route kan het beste gestart worden bij "Oriëntatiecentrum Dwingelderveld". De route gaat hier over vrij brede bospaden afgewisseld met leuke stukjes singletrack.

De routebouwers hebben geprobeerd de glooiingen in het terrein zoveel mogelijk in de route op te nemen. Na ongeveer 6 kilometer ga je door een metalen hek. Binnen dit gebied grazen namelijk schapen en runderen. Zij moeten ervoor zorgen dat het gras en de jonge bomen kort gehouden worden.

Ongeveer 600 meter verder is er een opvallend bord te zien. Je komt dan namelijk in het gebied van de radiotelescoop. Telefoons moeten hier uitgezet worden. Na ruim 8 kilometer zie je aan je linkerhand het Planetron. Op een groot koepelvormig projectiescherm van 350 m2, worden hier duizeling- wekkende film- en sterrenvoorstellingen getoond. Langs dit deel van de route vind je ook diverse kunstwerken, gemaakt door kunstenaars uit verschillende landen. Na ongeveer 10 kilometer volgt de route een stuk verhard fietspad. Opletten dus voor tegenliggers. Na 11 kilometer bevind je je bij Infocentrum "Lhee", een onbemand informatiecentrum van Staatsbosbeheer.

Nu kom je terecht in het noordelijke deel van de route. Dit gedeelte van de route is een stuk vlakker en voert voornamelijk over lange, brede bospaden af en toe afgewisseld met kleine stukjes singletrack. In het meest noordelijke deel van de route gaat de route een stukje gelijk op met de A28 die je aan je linkerhand tussen de bomen door ziet liggen. Na nog wat brede paden en enkele stukjes singletrack ben je na 23 kilometer weer bij het infocentrum. De route is niet zwaar.

Deze route is aaneengesloten te rijden met de route in Diever/Hoogersmilde en met de route in Ruinen.

 

Alle mountainbikeroutes van de Gemeente Westerveld zijn aan elkaar gekoppeld via verbindingsroutes. Deze worden aangeduid met een zwarte markering. Het gaat om de routes: Diever-Hoogersmilde, Havelte Oost, Havelte West en Dwingeloo. Daarnaast is de route in Dwingeloo gekoppeld aan Ruinen en is route Diever-Hoogersmilde gekoppeld aan Appelscha vast.

Info

Recreatieschap Drenthe, 0521-593210

Extra

Er is een verbindingsroute naar de MTBroute Wijster(VAM-berg). De verbindingsroute is gemarkeerd met in het zwart het internationale MTB-teken (driehoekje met daaronder 2 rondjes).

Onduidelijkheden in de route door het ontbreken van routeborden, kunnen worden doorgegeven aan het Recreatieschap Drenthe (0521-593210)

Reacties

Beoordeel route
berry
27 oktober 2020
Droog

ik vond het een mooie route qua natuur super , de bordjes waren soms heel moeilijk te lezen , en sommige stonden toch war moeilijk neergezet maar verder een leuke route ondanks de toch wel vele gladde wortels , maar gewoon voorzichtig doen , dan komt het zeker goed.

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Peter
10 oktober 2020
Bewolkt

Heel mooi natuurgebied. Weinig uitdaging, alleen gladde boomwortels en de matige bewegwijzering. Op stukken door het bos erg modderig. Soms hele smalle paadjes, dan weer asfalt, maar ook leuke singletracks. Lekker gefietst.
Als er wat werk ingestoken wordt, kan dit nivo Zeist, Ede of bijv. Harderwijk worden. Heeft zeker potentie.

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Rob
19 september 2020
Zonnig

Leuke route, afwisselend door bos en heide. Technisch niet zo spannend, maar af en toe een klimmetje maakt het toch leuk. Bewegwijzering laat echter te wensen over. Vaak bordjes na de afslag en soms ook niet goed te zien.

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Frank
1 september 2020
Druilerig

null

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Servièn
29 augustus 2020
Druilerig

Leuke route ! Niet echt Technisch. Genoten van de natuur / Heide enz. Soms is de aanwijzing van de route onduidelijk. Bordjes ná een bocht neerzetten. Bij sommige bordjes is het rode MTB logo eraf. Verder zkr een aanrader !

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Kirsten
19 augustus 2020
Zonnig

Mooie route, wegwijzers vaak heel goed, maar op cruciale punten niet of slecht aangegeven. Vanaf Spier gereden miste de richting over de 1e grote parkeerplaats, linksaf langs de geul, linksaf net na de vlonderbrug en we hebben er blijkbaar een gemist en ipv daarvan een stukje afgesneden over de beton platen. Klein uitstapje is absoluut aan te bevelen en is maar paar km extra.

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Daniel
19 augustus 2020
Zonnig

Leuk parcourtje in een prachtige omgeving. Inderdaad veel wortelpartijen, dat vindt de ene leuk en de ander niet. Technisch niet bijzonder, maar dat geeft niet. Bewegwijzering is echt te matig. Bordjes staan vaak na een bocht tussen de bosjes opgesteld. Verkeerd rijden ontkom je niet aan.

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
boess
18 augustus 2020
Zonnig

Dit is geen technisch of uitdagend parcours, maar een erg leuke afwisselende route door een prachtig gebied. Ook geen gladgestreken singletracks heel de tijd, maar van alles wat. Dit is juist wat mountainbiken voor mij leuk maakt.

Bewegwijzering vond ik goed, was het slechts eenmaal even kwijt bij een parkeerplaats.

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Bruce
9 augustus 2020
Droog

Mooie route, afwisselende natuur en ondergrond. Die wortelpartijen vind ik nou net mooi en leuke uitdaging deze zo snel mogelijk te rijden. Gelukkig navigatie bij me, route is inderdaad matig uitgepijld. Jammer want verder leuke en mooie route.

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
ThePat
1 augustus 2020
Zonnig

De route is geschikt voor beginners, met voornamelijk vlakke bospaden en fietspaden. In het westelijke deel wat leuke singletracks. Helaas wel veel boomwortels die de snelheid er flink uit halen. De omgeving is schitterend en daardoor de moeite waard. Helaas is de bewegwijzering ronduit matig, vooral in het (noord)oostelijke deel: bordjes zijn vervaagd of moeilijk te spotten door begroeiing. Op één plek moet je de 2e afslag hebben ipv de 1e. Op een andere plek bordje op achterkant paaltje...

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling