MTBroutes.nl Overzicht van alle Nederlandse mountainbike routes

Dwingeloo

  • Provincie Drenthe
  • 21,9 kilometer
  • 83 hoogtemeters
  • 2,78 sterren
Legenda: Route Verbindingsroute
Hoogteprofiel:
Routevideo:
Lengte van de route
De route heeft een lengte van 21,9 kilometer.
Markering

De route is gemarkeerd met kunststof palen met in het rood het internationale MTB-teken (driehoek met daaronder 2 rondjes).

Startlocatie

Je kunt de route starten bij:

- Oriëntatiecentrum Spier, Oude Postweg 12, 9417 TG in
- Parkeerplaats bij de Smalbroekerweg in Lheebroek
- Parkeerplaats bij SBB Infocentrum Lhee, Achter 't Zaand 1, 7991 NG in Lhee
Neem vanaf de autosnelweg A28 (Zwolle-Assen) de afslag Spier. Na ongeveer 500 meter vind je hier aan de rechterkant het Oriëntatiecentrum Dwingelderveld. Je vindt hier een ruime parkeerplaats, een expositiecentrum, toiletten en een kiosk.

GPS track
Download alle GPX bestanden (zip) Download route GPX

Er is een GPS-track bestand beschikbaar.

De startcoördinaten zijn: N 52.819103, E 6.457655.

Omgeving

De route is gelegen in Nationaal Park het Dwingelderveld. Nergens in Europa is nog zo'n groot nat heidegebied behouden als hier in Zuidwest-Drenthe. Het natuurgebied is 3700 hectare groot en biedt behalve heide ook bossen en vennetjes, waar veel bijzondere planten groeien. De heide vormt tevens het leefgebied van zeldzame vlinder- en vogelsoorten. Het noordelijke deel van het nationaal park is bebost.

Aard van de route

Het Dwingelderveld is een afwisselend natuurgebied. De route bestaat voornamelijk uit bos- en zandpaden en is voor 80% onverhard. De route kan het beste gestart worden bij "Oriëntatiecentrum Dwingelderveld". De route gaat hier over vrij brede bospaden afgewisseld met leuke stukjes singletrack.

De routebouwers hebben geprobeerd de glooiingen in het terrein zoveel mogelijk in de route op te nemen. Na ongeveer 6 kilometer ga je door een metalen hek. Binnen dit gebied grazen namelijk schapen en runderen. Zij moeten ervoor zorgen dat het gras en de jonge bomen kort gehouden worden.

Ongeveer 600 meter verder is er een opvallend bord te zien. Je komt dan namelijk in het gebied van de radiotelescoop. Telefoons moeten hier uitgezet worden. Na ruim 8 kilometer zie je aan je linkerhand het Planetron. Op een groot koepelvormig projectiescherm van 350 m2, worden hier duizeling- wekkende film- en sterrenvoorstellingen getoond. Langs dit deel van de route vind je ook diverse kunstwerken, gemaakt door kunstenaars uit verschillende landen. Na ongeveer 10 kilometer volgt de route een stuk verhard fietspad. Opletten dus voor tegenliggers. Na 11 kilometer bevind je je bij Infocentrum "Lhee", een onbemand informatiecentrum van Staatsbosbeheer.

Nu kom je terecht in het noordelijke deel van de route. Dit gedeelte van de route is een stuk vlakker en voert voornamelijk over lange, brede bospaden af en toe afgewisseld met kleine stukjes singletrack. In het meest noordelijke deel van de route gaat de route een stukje gelijk op met de A28 die je aan je linkerhand tussen de bomen door ziet liggen. Na nog wat brede paden en enkele stukjes singletrack ben je na 23 kilometer weer bij het infocentrum. De route is niet zwaar.

Deze route is aaneengesloten te rijden met de route in Diever/Hoogersmilde en met de route in Ruinen.

 

Alle mountainbikeroutes van de Gemeente Westerveld zijn aan elkaar gekoppeld via verbindingsroutes. Deze worden aangeduid met een zwarte markering. Het gaat om de routes: Diever-Hoogersmilde, Havelte Oost, Havelte West en Dwingeloo. Daarnaast is de route in Dwingeloo gekoppeld aan Ruinen en is route Diever-Hoogersmilde gekoppeld aan Appelscha vast.

Info

Recreatieschap Drenthe, 0521-593210

Extra

Er is een verbindingsroute naar de MTBroute Wijster(VAM-berg). De verbindingsroute is gemarkeerd met in het zwart het internationale MTB-teken (driehoekje met daaronder 2 rondjes).

Onduidelijkheden in de route door het ontbreken van routeborden, kunnen worden doorgegeven aan het Recreatieschap Drenthe (0521-593210)

Reacties

Beoordeel route
Jannie
25 februari 2021
Zonnig

Vandaag de route gedaan. Sommige routebordjes zijn echt aan vervanging toe. Ook was een deel van de route onder water gelopen. Ik ben door het bos gelopen en heb uiteindelijk de route weer kunnen vervolgen. De boomwortels zijn wel echt heel duidelijk aanwezig. Er wordt over deze route gezegd dat het voor beginners is, maar als je op deze begint weet ik niet of iedereen wel wil blijven mountainbiken. Leuk om hem gefietst te hebben, want de omgeving is wel echt prachtig!

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Johan
24 februari 2021
Droog

De omgeving waarin je fietst is erg mooi! Helaas is de route niet goed aangegeven. Er lijken bordjes te ontbreken of ze zijn niet vervaagd.. het was af en toe echt een zoektocht..
Momenteel ligt een deel van de route onderwater.. dankzij tip van vorige reguurder heb ik de route kunnen vervolgen.

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
theo picasso
22 februari 2021
Droog

Een spoorzoeker; bordjes zijn weg, vervaagd of staan te ver na een bocht; neem een gps of routekaart mee. Circa 600 mtr. na wegkruising bij SBB te Lhee is een enorme diepe waterplas a.g.v. volle sloot i/h bos; rij om via Lheebroekerzandweg.
VEILGHEID ★★★ Twee ★ aftrek; spoorzoeker en geen km-bordjes voor locatiebepaling t.b.v. hulpdiensten i.g.v. calamiteit en waarschuwingsbordjes t.b.v. onwetende wandelaars.
Geen uitdagende route.

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Jenny B
20 februari 2021
Zonnig

Erg veel water/modder helaas. Eenvoudige route om te fietsen. Omgeving uiteraard mooi. Maar........de kleuren op bordjes zijn vervaagd waardoor je meerdere keren verkeerde route neemt. Hopelijk kan de rode kleur weer aangebracht worden? Want dit rijdt niet fijn. Telkens speuren en toch weer fout zitten. Het lijkt er zelfs op dat er bordjes ontbreken. Dit maakt deze route stuk minder leuk.

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Sander Tims
20 februari 2021
Zonnig

Erg mooie route door de natuur. Afwisselende tracks. Niet super technisch maar zeker de moeite waard om te rijden. Helaas maakte de resten van de weggesmolten sneeuw de route erg zwaar en modderig en moest op meer plaatsten gekluund worden. Wel erg genoten en voldaan terug!

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Gerard
19 februari 2021
Droog

Helaas nog niet helemaal begaanbaar. Enerzijds nog winterse perikelen water en ijs, anderzijds maakte de bosbouw het wel heel zwaar. Als je dan weer terug bent is dat eigenlijk ook best weer lekker. Ga hem zeker nog een keer en rijden, begin en eind zitten hele leuke stukken in.

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Felix
1 februari 2021
Zonnig

Geen moeilijke route, normaal gesproken. Nu erg veel modder en water waardoor wel zwaar! Maar mooi uitdaging. Top onderhouden parcours.
Prachtige bossen ook. Zeker aanrader.

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Peter de Jong
23 januari 2021
Druilerig

Ondanks veel regen en druilerig weer lag de route er super bij. Is te combineren met o.a. Nijverdal, maar deze was erg modderig. Route is zeer goed onderhouden en lekker uitdagend.

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Jesper
2 januari 2021
Bewolkt

Viel niet mee de route, echt ontzettend nat. De brede paden op het Dwingelderveld staan voor grote delen onder water. Dus veel zigzaggen om enigszins droog te blijven en de singeltracks bestaan uit of boomwortels of soort mini riviertjes/modderpaden. Je ziet dat er gewoon weinig onderhoud aan de route zit, waardoor die kapot gereden wordt. Daar in tegen is de omgeving echt prachtig! Alleen daarom al zou je hem gewoon wel moeten rijden!

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Theun
31 december 2020
Bewolkt

Mooie en afwisselende omgeving, maar wel een modder en water parcours. Iets meer bordjes zou fijn zijn.

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling