MTBroutes.nl Overzicht van alle Nederlandse mountainbike routes

Dwingeloo

  • Provincie Drenthe
  • 22 kilometer
  • 216 hoogtemeters
  • 2.74 sterren
Hoogteprofiel:
Routevideo:
Lengte van de route
De route heeft een lengte van 23 kilometer. Deze route is aaneengesloten te rijden met de Diever/Hoogersmilde en met de route in Ruinen.
Markering

De route is gemarkeerd met kunststof palen met in het rood het internationale MTB-teken (driehoek met daaronder 2 rondjes). De verbindingsroutes, met de Diever/Hoogersmilde en met de route in Ruinen, worden met zwarte bordjes aangegeven.

Startlocatie

Je kunt de route starten bij:
- Parkeerplaats Oriëntatiecentrum Dwingelderveld SBB, Sieregerweg in Spier
- Parkeerplaats bij de Smalbroekerweg in Lheebroek
- Parkeerplaats bij SBB Infocentrum Lhee, Achter 't Zaand 1 in Dwingeloo
Neem vanaf de autosnelweg A28 (Zwolle-Assen) de afslag Spier. Na ongeveer 500 meter vind je hier aan de rechterkant het Oriëntatiecentrum Dwingelderveld. Je vindt hier een ruime parkeerplaats, een expositiecentrum, toiletten en een kiosk.

GPS track
Download GPX

Er is een GPS-track bestand beschikbaar.

De startcoordinaten zijn: N 52.819103, E 6.457655.

Omgeving

De route is gelegen in Nationaal Park het Dwingelderveld. Nergens in Europa is nog zo'n groot nat heidegebied behouden als hier in Zuidwest-Drenthe. Het natuurgebied is 3700 hectare groot en biedt behalve heide ook bossen en vennetjes, waar veel bijzondere planten groeien. De heide vormt tevens het leefgebied van zeldzame vlinder- en vogelsoorten. Het noordelijke deel van het nationaal park is bebost.

Aard van de route

Het Dwingelderveld is een afwisselend natuurgebied. De route bestaat voornamelijk uit bos- en zandpaden en is voor 80% onverhard. De route kan het beste gestart worden bij "Oriëntatiecentrum Dwingelderveld". De route gaat hier over vrij brede bospaden afgewisseld met leuke stukjes singletrack. De routebouwers hebben geprobeerd de glooiingen in het terrein zoveel mogelijk in de route op te nemen en dat is ze ook zeker gelukt. Na ongeveer 6 kilometer ga je door een metalen hek. Binnen dit gebied grazen namelijk schapen en runderen. Zij moeten er voor zorgen dat het gras en de jonge bomen kort gehouden worden. Ongeveer 600 meter verder is er een opvallend bord te zien. Je komt dan namelijk in het gebied van de radiotelescoop. Telefoons moeten hier uitgezet worden. Na ruim 8 kilometer zie je aan je linkerhand het Planetron. Op een groot koepelvormig projectiescherm van 350 m2, worden hier duizeling- wekkende film- en sterrenvoorstellingen getoond. Langs dit deel van de route vind je ook diverse kunstwerken, gemaakt door kunstenaars uit verschillende landen. Na ongeveer 10 kilometer volgt de route een stuk verhard fietspad. Opletten dus voor tegenliggers. Na 11 kilometer bevind je je bij Infocentrum "Lhee", een onbemand informatiecentrum van Staatsbosbeheer.
Nu kom je terecht in het noordelijke deel van de route. Dit gedeelte van de route is een stuk vlakker en voert voornamelijk over lange, brede bospaden af en toe afgewisseld met kleine stukjes singletrack. In het meest noordelijke deel van de route gaat de route een stukje gelijk op met de A28 die je aan je linkerhand tussen de bomen door ziet liggen. Na nog wat brede paden en enkele stukjes singletrack ben je na 23 kilometer weer bij het infocentrum. De route is niet zwaar. Hij is dan ook goed te combineren met andere Drentse routes.

Alle mountainbikeroutes van de Gemeente Westerveld zijn aan elkaar gekoppeld via verbindingsroutes. Deze worden aangeduid met een zwarte markering. Het gaat om de routes: Diever-Hoogersmilde, Havelte Oost, Havelte West en Dwingeloo.
Daarnaast is de route in Dwingeloo gekoppeld aan Ruinen en is route Diever-Hoogersmilde gekoppeld aan Appelscha vast.

Info

Recreatieschap Drenthe (0521-593210)

Extra

Routefolders zijn te verkrijgen bij de Tourist Info punten (TIP's) in Drenthe.
Onduidelijkheden in de route door het ontbreken van routeborden, kunnen worden doorgegeven aan het Recreatieschap Drenthe (0521-593210)

Zoekt u een overnachtingsmogelijkheid in de omgeving? Op Vakantiepark RCN de Noordster zijn leuke accommodaties en ruime kampeerplaatsen te huur op een park midden in het Dwingelderveld.

Reacties

Beoordeel route
Richard
26 februari 2019
Bewolkt

Weinig uitdaging in de route en veel recht uit recht aan, daarbij kom je ook nog veel wandelaars tegen.

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Bert
12 januari 2019
Druilerig

Geen uitdagende route. De route was vrij nat en in combinatie met veel bovenliggende boomwortels was dat behoorlijk slipperie.. de bewegwijzering kan mijn inziens beter want ik miste 2x een bordje, waardoor ik van de route af reed... Het nadeel van deze route is dat hij altijd erg nat blijft, gezien het vele water in de buurt.

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Theo
10 januari 2019
Droog

Heb vandaag de route gereden.
Prachtige natuur in een mooie omgeving.
Route zelf is niet erg uitdagend veel vlak met best veel boomwortels. Op sommige plaatsen erg drassig. Parcours is verder prima onderhouden.

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Sander
13 oktober 2018
Zonnig

Vroeg in de ochtend deze prachtige en afwisselende route gereden. Soms lekker op mijn gemak op de rechte stukken om te genieten van de schitterende omgeving. Maar de singletracks door het bos en heide waren lekker uitdagend met de vele boomwortels. Zeker genoten van deze mooie afwisselende route!

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Richard
8 september 2018
Bewolkt

Leuke omgeving om in te fietsen. Het is een licht parcours en de bewegwijzering is prima. Na sommige bochten staan inderdaad pijlen (ter controle) echter voor de bocht staan ze ook. Bij het begin/eindpunt kun je wat eten en drinken. Ook een gratis toiletbezoek is mogelijk voor niet klanten. Ee is een ruime parkeeeplaats aanwezig.

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Harry
18 augustus 2018
Zonnig

Prima snelheid te houden op de route, niet druk. Bewegwijzering is op minimaal 4 punten niet goed. 10 meter voorbij de bocht staat dan de paal. Ook de oversteek bij parkeerterrein niet duidelijk. Gevallen boom in het parcours moet nog even opgeruimd worden.

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Erik
17 augustus 2018
Droog

Mooie route met van alles wat.Vindt het een route die ondergewaardeerd wordt.
Bestaat uit 2 stukken die samen zo'n 23 km vormen.

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Frank uit Oirschot
31 juli 2018
Zonnig

Op vakantie in Ruinen. Vandaag deze gefietst. Leuk rondje om kennis te maken met het Dwingelderveld. Ik vond de route wel goed uitgepijld. Ga hem deze vakantie zeker nog ns rijden.

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
sjoerd
22 juli 2018
Zonnig

mooie makkelijke route in de natuur.
Jammer dat zoveel bordjes na de bocht staan en nier er voor. Doordat ik de route had gedownload op mijn GPS had ik er geen probleem mee. Oo mag er wel weer wat gesnoeid worden op sommige plekken. Pas op veel boomwortels maar is wel een uitdaging.

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Ruud en Annemarie
14 juli 2018
Droog

Wat is NL toch ontzettend mooi, deze route gaat dwars door de wonderschone natuur van het nationale park Dwingelerveld. GENIETEN op de mtb van al het moois, een aanrader !

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling