MTBroutes.nl Overzicht van alle Nederlandse mountainbike routes

Dwingeloo

  • Provincie Drenthe
  • 21,9 kilometer
  • 83 hoogtemeters
  • 2,06 sterren
Legenda: Route Verbindingsroute
Hoogteprofiel:
Routevideo:
Lengte van de route
De route heeft een lengte van 21,9 kilometer.
Markering

De route is gemarkeerd met kunststof palen met in het rood het internationale MTB-teken (driehoek met daaronder 2 rondjes).

Startlocatie

Je kunt de route starten bij:

- Oriëntatiecentrum Spier, Oude Postweg 12, 9417 TG in Spier Plan route
- Parkeerplaats bij de Smalbroekerweg in Lheebroek Plan route
- Parkeerplaats bij SBB Infocentrum Lhee, Achter 't Zaand 1, 7991 NG in Lhee Plan route
Neem vanaf de autosnelweg A28 (Zwolle-Assen) de afslag Spier. Na ongeveer 500 meter vind je hier aan de rechterkant het Oriëntatiecentrum Dwingelderveld. Je vindt hier een ruime parkeerplaats, een expositiecentrum, toiletten en een kiosk.

GPS track
Download alle GPX bestanden (zip) Download route GPX

Er is een GPS-track bestand beschikbaar.

De startcoördinaten zijn: N 52.819103, E 6.457655.

Omgeving

De route is gelegen in Nationaal Park het Dwingelderveld. Nergens in Europa is nog zo'n groot nat heidegebied behouden als hier in Zuidwest-Drenthe. Het natuurgebied is 3700 hectare groot en biedt behalve heide ook bossen en vennetjes, waar veel bijzondere planten groeien. De heide vormt tevens het leefgebied van zeldzame vlinder- en vogelsoorten. Het noordelijke deel van het nationaal park is bebost.

Aard van de route

Het Dwingelderveld is een afwisselend natuurgebied. De route bestaat voornamelijk uit bos- en zandpaden en is voor 80% onverhard. De route kan het beste gestart worden bij "Oriëntatiecentrum Dwingelderveld". De route gaat hier over vrij brede bospaden afgewisseld met leuke stukjes singletrack.

De routebouwers hebben geprobeerd de glooiingen in het terrein zoveel mogelijk in de route op te nemen. Na ongeveer 6 kilometer ga je door een metalen hek. Binnen dit gebied grazen namelijk schapen en runderen. Zij moeten ervoor zorgen dat het gras en de jonge bomen kort gehouden worden.

Ongeveer 600 meter verder is er een opvallend bord te zien. Je komt dan namelijk in het gebied van de radiotelescoop. Telefoons moeten hier uitgezet worden. Na ruim 8 kilometer zie je aan je linkerhand het Planetron. Op een groot koepelvormig projectiescherm van 350 m2, worden hier duizeling- wekkende film- en sterrenvoorstellingen getoond. Langs dit deel van de route vind je ook diverse kunstwerken, gemaakt door kunstenaars uit verschillende landen. Na ongeveer 10 kilometer volgt de route een stuk verhard fietspad. Opletten dus voor tegenliggers. Na 11 kilometer bevind je je bij Infocentrum "Lhee", een onbemand informatiecentrum van Staatsbosbeheer.

Nu kom je terecht in het noordelijke deel van de route. Dit gedeelte van de route is een stuk vlakker en voert voornamelijk over lange, brede bospaden af en toe afgewisseld met kleine stukjes singletrack. In het meest noordelijke deel van de route gaat de route een stukje gelijk op met de A28 die je aan je linkerhand tussen de bomen door ziet liggen. Na nog wat brede paden en enkele stukjes singletrack ben je na 23 kilometer weer bij het infocentrum. De route is niet zwaar.

Deze route is aaneengesloten te rijden met de route in Diever/Hoogersmilde en met de route in Ruinen.

 

Alle mountainbikeroutes van de Gemeente Westerveld zijn aan elkaar gekoppeld via verbindingsroutes. Deze worden aangeduid met een zwarte markering. Het gaat om de routes: Diever-Hoogersmilde, Havelte Oost, Havelte West en Dwingeloo. Daarnaast is de route in Dwingeloo gekoppeld aan Ruinen en is route Diever-Hoogersmilde gekoppeld aan Appelscha vast.

Info

Recreatieschap Drenthe, 0521-593210

Extra

Er is een verbindingsroute naar de MTBroute Wijster(VAM-berg). De verbindingsroute is gemarkeerd met in het zwart het internationale MTB-teken (driehoekje met daaronder 2 rondjes).

Onduidelijkheden in de route door het ontbreken van routeborden, kunnen worden doorgegeven aan het Recreatieschap Drenthe (0521-593210)

Reacties

Beoordeel route
Jan Zijpveld
26 oktober 2021
Bewolkt

Het was noder wortels schapen rovvogel eenkoren mooie omgeving het was weer top

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Richard kobus
24 oktober 2021
Zonnig

Heerlijke boomwortels!

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Krista
24 oktober 2021
Zonnig

Mooie omgeving. Vandaag route vrij blubberig. Route paaltjes ver te zoeken. Vaak misgereden. Erg frustrerend, haalt de vaart eruit.

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Rob B.
26 september 2021
Droog

Vandaag onder ideale omstandigheden de route gereden. ( droge ondergrond) Zelfs met GPS 1x een afslag gemist. Snelle route door een echt prachtige omgeving. Vandaar toch 4 sterren.
Ff maaien en de bordjes verplaatsen en het wordt een nog betere route.

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Joop
21 september 2021
Droog

Gelukkig is het al een tijd droog gebleven, want dan is dit gewoon een erg leuke (en snelle) route. Gevarieerde en prachtige natuur. Onderhoud heeft al lang niet meer plaatsgevonden, dat merk je vooral op de singletracks en zie je aan de bewegwijzering.
Toch genoten, daarom 3 sterren.

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Edje Drenthe
16 september 2021
Droog

Mooie natuur, route niet lastig. Wel wat wortels, maar ja. Bijna geen plassen en altijd te ontwijken. Prachtig om tussen de schapen die te moeten fietsen. Slechte bewegwijzering, omdat we hem vorig jaar al een aantal keren hebben gereden, zijn we er nu ook wel uit gekomen, maar voor onbekenden lastig te vinden. Leuk om af en toe te fietsen (als local), maar Drenthe kent ook veel betere routes met meer uitdaging en ook mooie natuur. Bijvoorbeeld Hoogersmilde, Exloo, Sleen.

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Joachim
15 september 2021
Zonnig

Voor het eerst gereden. Ook ik had moeite om de bordjes te vinden. Soms achter struiken en vaak te laat. Op 1 recht stuk hadden ze het zand opnieuw gefreesd, waardoor er niet doorheen te ploegen viel. Wel leuk om tussen de koeien en runderen te fietsen Mooie natuur. Hoewel er weinig hm zijn, was het niet saai.

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
theo picasso
14 september 2021
Zonnig

Voor 2e keer gefietst; niets veranderd. Spoorzoekroute; neem een geprinte routekaart mee, om niet te verdwalen. Wel leuk voor kinderen om MTB-borden te zoeken.
VEILGHEID ★★★☆☆. Twee ★★ aftrek; geen markeerbordjes (met b.v. cijfers) voor locatiebepaling t.b.v. hulpdiensten bij calamiteiten. Kan bij kruisingen met (verharde) zandpaden waar b.v. ambulance kan komen. Geen waarschuwing bij fietspad en wegkruising.
Track heeft soms veel wortels; dit is MTB; het moet niet allemaal glad zijn.

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Kees
12 september 2021
Droog

Weinig toe te voegen aan voorgaande commentaar. De bewegwijzering kan een stuk beter:een enkel paaltje ontbreekt, sommige staan heel laag verstopt achter gras en meerdere zijn zo verbleekt dat je ze niet herkent als MTB-bordje. Ook een waarschuwing bij kruisen van een fietspad of autoweg zou welkom zijn. Wel een mooi afwisselend landschap!

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Rob
6 september 2021
Zonnig

Deze route nu voor de tweede keer gereden en ook deze keer weer een paar keer mis gereden omdat er op cruciale punten paaltjes ontbreken, waarbij eentje in de noordoost hoek waardoor je een heel stuk meer leuke route mist. Alleen deze keer ben ik maar wel dat pad ingegaan waarover ik twijfelde.
Het is weliswaar voor een groot deel een niet uitdagende route, maar dat is voor mijn gevoel ook mountainbiken. Datzelfde geldt voor de paden met boomwortels.

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling