MTBroutes.nl Overzicht van alle Nederlandse mountainbike routes

Dwingeloo

  • Provincie Drenthe
  • 21,9 kilometer
  • 83 hoogtemeters
  • 2,53 sterren
Legenda: Route Verbindingsroute
Hoogteprofiel:
Routevideo:
Lengte van de route
De route heeft een lengte van 21,9 kilometer.
Markering

De route is gemarkeerd met kunststof palen met in het rood het internationale MTB-teken (driehoek met daaronder 2 rondjes).

Startlocatie

Je kunt de route starten bij:

- Oriëntatiecentrum Spier, Oude Postweg 12, 9417 TG in
- Parkeerplaats bij de Smalbroekerweg in Lheebroek
- Parkeerplaats bij SBB Infocentrum Lhee, Achter 't Zaand 1, 7991 NG in Lhee
Neem vanaf de autosnelweg A28 (Zwolle-Assen) de afslag Spier. Na ongeveer 500 meter vind je hier aan de rechterkant het Oriëntatiecentrum Dwingelderveld. Je vindt hier een ruime parkeerplaats, een expositiecentrum, toiletten en een kiosk.

GPS track
Download alle GPX bestanden (zip) Download route GPX

Er is een GPS-track bestand beschikbaar.

De startcoördinaten zijn: N 52.819103, E 6.457655.

Omgeving

De route is gelegen in Nationaal Park het Dwingelderveld. Nergens in Europa is nog zo'n groot nat heidegebied behouden als hier in Zuidwest-Drenthe. Het natuurgebied is 3700 hectare groot en biedt behalve heide ook bossen en vennetjes, waar veel bijzondere planten groeien. De heide vormt tevens het leefgebied van zeldzame vlinder- en vogelsoorten. Het noordelijke deel van het nationaal park is bebost.

Aard van de route

Het Dwingelderveld is een afwisselend natuurgebied. De route bestaat voornamelijk uit bos- en zandpaden en is voor 80% onverhard. De route kan het beste gestart worden bij "Oriëntatiecentrum Dwingelderveld". De route gaat hier over vrij brede bospaden afgewisseld met leuke stukjes singletrack.

De routebouwers hebben geprobeerd de glooiingen in het terrein zoveel mogelijk in de route op te nemen. Na ongeveer 6 kilometer ga je door een metalen hek. Binnen dit gebied grazen namelijk schapen en runderen. Zij moeten ervoor zorgen dat het gras en de jonge bomen kort gehouden worden.

Ongeveer 600 meter verder is er een opvallend bord te zien. Je komt dan namelijk in het gebied van de radiotelescoop. Telefoons moeten hier uitgezet worden. Na ruim 8 kilometer zie je aan je linkerhand het Planetron. Op een groot koepelvormig projectiescherm van 350 m2, worden hier duizeling- wekkende film- en sterrenvoorstellingen getoond. Langs dit deel van de route vind je ook diverse kunstwerken, gemaakt door kunstenaars uit verschillende landen. Na ongeveer 10 kilometer volgt de route een stuk verhard fietspad. Opletten dus voor tegenliggers. Na 11 kilometer bevind je je bij Infocentrum "Lhee", een onbemand informatiecentrum van Staatsbosbeheer.

Nu kom je terecht in het noordelijke deel van de route. Dit gedeelte van de route is een stuk vlakker en voert voornamelijk over lange, brede bospaden af en toe afgewisseld met kleine stukjes singletrack. In het meest noordelijke deel van de route gaat de route een stukje gelijk op met de A28 die je aan je linkerhand tussen de bomen door ziet liggen. Na nog wat brede paden en enkele stukjes singletrack ben je na 23 kilometer weer bij het infocentrum. De route is niet zwaar.

Deze route is aaneengesloten te rijden met de route in Diever/Hoogersmilde en met de route in Ruinen.

 

Alle mountainbikeroutes van de Gemeente Westerveld zijn aan elkaar gekoppeld via verbindingsroutes. Deze worden aangeduid met een zwarte markering. Het gaat om de routes: Diever-Hoogersmilde, Havelte Oost, Havelte West en Dwingeloo. Daarnaast is de route in Dwingeloo gekoppeld aan Ruinen en is route Diever-Hoogersmilde gekoppeld aan Appelscha vast.

Info

Recreatieschap Drenthe, 0521-593210

Extra

Onduidelijkheden in de route door het ontbreken van routeborden, kunnen worden doorgegeven aan het Recreatieschap Drenthe (0521-593210)

Reacties

Beoordeel route
Franklin Overliese
12 juni 2020
Zonnig

Tja....
Leuke omgeving dat wel, maar route viel mij iets tegen op sommige stukken wel erg veel boomwortels. Bewegwijzering ook niet altijd even duidelijk op cruciale punten staat niets of te laat.veel rechte stukken en fietspad. Kom je weer op Singeltrack zijn er weer die wortels.
Kan bij regen gewoon gevaarlijk zijn.

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Edwin
10 juni 2020
Droog

Veel lange rechte zandpaden. Als je een keertje door de bossen gaat zijn er wel erg veel wortels, bordjes slecht te lezen.

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Jan
8 juni 2020
Zonnig

Dit was dus delaatste keer dat ik hier gefietst heb.
De bewegwijzering slecht, veel heeeel veel onnodige boomwortels.
Nog veel te doen om hier een mooie/leuke mtb route van te maken

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Eelco
6 juni 2020
Druilerig

Na enkele beoordelingen te hebben gelezen nieuwsgierig geworden naar deze route. Nou ik moet zeggen viel niet tegen. Je rijd in een werkelijk prachtige omgeving. Bos hei prachtig. De track is bij vlagen ook prachtig, lekker snel cc achtige. Weinig met de hoogte verschillen gedaan, hier kan men meer uit halen veel meer. Als men dat doet dan kun je een van de mooiste een technischte route van het noorden maken daar leent het landschap zich zeker wel voor. Gemiste kans als je het mij vraagt.

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Simon
4 juni 2020
Bewolkt

Tja, wat moet je hier nou van zeggen. Deze route al een paar jaar niet gereden, dus ik was erg benieuwd. De omgeving is mooi. Zonder twijfel. Maar er zit heel weinig uitdaging in de route. Veel, heel veel lange zandlanen en maar nauwelijks singeltracks. Links en rechts zie je veel heuveltjes, maar er word maar nauwelijks gebruik van gemaakt. Heb ook het idee dat er geen of weinig onderhoud word gepleegd. Qua omgeving is er veel meer van te maken. b.v. de langs de hoge talud langs de snelweg.

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Tim
3 juni 2020
Zonnig

Niet al te technische / uitdagend maar qua omgeving prachtig. Paar bordjes zijn wel erg verkleurd waardoor ze van afstand lastig te lezen zijn.

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Edwin Kuipers
30 mei 2020
Zonnig

Heerlijk gefietst, op mijn mtb die door blessures jaren lang werkeloos in de garage heeft gehangen. Nu, 2 kunstheupen verder, vandaag heerlijk door elkaar geschud op dit parcours door en langs het prachtige Dwingelderveld. Een aantal bredere zandpaden wordt afgewisseld met smalle singletracks. Bos wordt afgewisseld met open veld. Af en toe een verhard fietspad (is dat echt nodig?) dat je deelt met vele andere fietsers. Ja, inderdaad veel boomwortels, maar ja... die horen in het bos.

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Mark
16 mei 2020
Zonnig

Route #182
Het waaide hard maar de route ligt dan ook goed beschut.
Het is een snelle route met maar een paar enkele technische passages door mooie bossen. Goed om een klein uurtje te knallen of gewoon rustig te genieten.

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
De machtige Duitser
16 mei 2020
Droog

Voor het eerst deze route mit meiner Frau gereden. Niet zo heel spannend of zwaar. Relatief veel brede paden waar je met z'n tweeën naast elkaar kunt fietsen met hier en daar smalpaden. Ondanks de droogte is de route nog prima te fietsen!
Als u komt voor het mtb'en an sich, kunt u beter doorrijden naar Havelte (west) of Appelscha; deze route fietst u voor het práchtige landschap en de gezelligheid.
Verbetering: een aantal bordjes is flink verweerd (in 't zuiden) of verscholen achter begroeiing

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Rita van der Does
5 mei 2020
Droog

Ik rij de route geregeld, maar met steeds minder plezier, Het stuk tussen de invalidenparkeerplaats en Lhee is op moeilijk te rijden door de vele boomwortels, die wel 5 cm boven het zand liggen. Op sommige andere plekken is het op dit moment, als de waterschaarste alweer bijna intreedt nog steeds nat. Dat ik de route zo'n beetje kan is een voordel, want niet alle bordjes zijn nog te vinden of te lezen. War een contrast met de goed onderhouden routes in Appelscha, Ruinen en Diever/ Hoogersmilde.

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling