MTBroutes.nl Overzicht van alle Nederlandse mountainbike routes

Dwingeloo

  • Provincie Drenthe
  • 21,9 kilometer
  • 83 hoogtemeters
  • 2,24 sterren
Legenda: Route Verbindingsroute
Hoogteprofiel:
Routevideo:
Lengte van de route
De route heeft een lengte van 21,9 kilometer.
Markering

De route is gemarkeerd met kunststof palen met in het rood het internationale MTB-teken (driehoek met daaronder 2 rondjes).

Startlocatie

Je kunt de route starten bij:

- Oriëntatiecentrum Spier, Oude Postweg 12, 9417 TG in
- Parkeerplaats bij de Smalbroekerweg in Lheebroek
- Parkeerplaats bij SBB Infocentrum Lhee, Achter 't Zaand 1, 7991 NG in Lhee
Neem vanaf de autosnelweg A28 (Zwolle-Assen) de afslag Spier. Na ongeveer 500 meter vind je hier aan de rechterkant het Oriëntatiecentrum Dwingelderveld. Je vindt hier een ruime parkeerplaats, een expositiecentrum, toiletten en een kiosk.

GPS track
Download alle GPX bestanden (zip) Download route GPX

Er is een GPS-track bestand beschikbaar.

De startcoördinaten zijn: N 52.819103, E 6.457655.

Omgeving

De route is gelegen in Nationaal Park het Dwingelderveld. Nergens in Europa is nog zo'n groot nat heidegebied behouden als hier in Zuidwest-Drenthe. Het natuurgebied is 3700 hectare groot en biedt behalve heide ook bossen en vennetjes, waar veel bijzondere planten groeien. De heide vormt tevens het leefgebied van zeldzame vlinder- en vogelsoorten. Het noordelijke deel van het nationaal park is bebost.

Aard van de route

Het Dwingelderveld is een afwisselend natuurgebied. De route bestaat voornamelijk uit bos- en zandpaden en is voor 80% onverhard. De route kan het beste gestart worden bij "Oriëntatiecentrum Dwingelderveld". De route gaat hier over vrij brede bospaden afgewisseld met leuke stukjes singletrack.

De routebouwers hebben geprobeerd de glooiingen in het terrein zoveel mogelijk in de route op te nemen. Na ongeveer 6 kilometer ga je door een metalen hek. Binnen dit gebied grazen namelijk schapen en runderen. Zij moeten ervoor zorgen dat het gras en de jonge bomen kort gehouden worden.

Ongeveer 600 meter verder is er een opvallend bord te zien. Je komt dan namelijk in het gebied van de radiotelescoop. Telefoons moeten hier uitgezet worden. Na ruim 8 kilometer zie je aan je linkerhand het Planetron. Op een groot koepelvormig projectiescherm van 350 m2, worden hier duizeling- wekkende film- en sterrenvoorstellingen getoond. Langs dit deel van de route vind je ook diverse kunstwerken, gemaakt door kunstenaars uit verschillende landen. Na ongeveer 10 kilometer volgt de route een stuk verhard fietspad. Opletten dus voor tegenliggers. Na 11 kilometer bevind je je bij Infocentrum "Lhee", een onbemand informatiecentrum van Staatsbosbeheer.

Nu kom je terecht in het noordelijke deel van de route. Dit gedeelte van de route is een stuk vlakker en voert voornamelijk over lange, brede bospaden af en toe afgewisseld met kleine stukjes singletrack. In het meest noordelijke deel van de route gaat de route een stukje gelijk op met de A28 die je aan je linkerhand tussen de bomen door ziet liggen. Na nog wat brede paden en enkele stukjes singletrack ben je na 23 kilometer weer bij het infocentrum. De route is niet zwaar.

Deze route is aaneengesloten te rijden met de route in Diever/Hoogersmilde en met de route in Ruinen.

 

Alle mountainbikeroutes van de Gemeente Westerveld zijn aan elkaar gekoppeld via verbindingsroutes. Deze worden aangeduid met een zwarte markering. Het gaat om de routes: Diever-Hoogersmilde, Havelte Oost, Havelte West en Dwingeloo. Daarnaast is de route in Dwingeloo gekoppeld aan Ruinen en is route Diever-Hoogersmilde gekoppeld aan Appelscha vast.

Info

Recreatieschap Drenthe, 0521-593210

Extra

Er is een verbindingsroute naar de MTBroute Wijster(VAM-berg). De verbindingsroute is gemarkeerd met in het zwart het internationale MTB-teken (driehoekje met daaronder 2 rondjes).

Onduidelijkheden in de route door het ontbreken van routeborden, kunnen worden doorgegeven aan het Recreatieschap Drenthe (0521-593210)

Reacties

Beoordeel route
Robert van Felius
30 juli 2021
Bewolkt

Wordt wat mij betreft ondergewaardeerd in ieder opzicht. Van de prachtige omgeving genoten. Op 1 plek echt geen aanwijzing gevonden behalve bandensporen. De rest is logisch redeneren en goed opletten. Ze staan er wel.

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Jaimy
26 juli 2021
Regen

Mooie omgeving. Bewegwijzering niet best. Heb een paar keer in de remmen gemoeten, omdat bordjes niet duidelijk waren of niet zichtbaar. Zuiderl8jke stuk zitten leuke stukjes tussen. Was nu tamelijk zwaar door de vele plassen en blubber.

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Jos
21 juli 2021
Droog

Tja. Kwam een vader met zoon tegen. Vroegen zich af of Appelscha wel leuk was…. Ik was ook op doorreis vanaf Appelscha maar had spijt. Was op sommige plekken wel heel erg slecht qua nattigheid en soms ook weer heel droog. Maar idd niet alle MTBroutes kunnen zo mooi zijn dus heeft ook wel weer wat. Wel een plus dat in ieder geval de bewijzering goed was anders zou ik er snel klaar mee zijn.

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Gert Jan
19 juli 2021
Zonnig

Alle tijd om van de omgeving te genieten. Had net zo goed de stadsfiets kunnen nemen want echt spannend of moeilijk werd het nooit.

Denk dat ik het laatste stukje overgeslagen heb omdat ik de route miste. Bordjes staan inconsequent geplaatst. Soms voor soms na een bocht en soms link soms rechts van het pad. Soms ook relatief ver van het pad.

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Slimpies
16 juli 2021
Bewolkt

Mooie route veel leuker dan de recensies doen vermoeden. Paar pittige stukjes met daarna weer mooie paden. Inderdaad 1 pijltje die verweerd is en die miste we dan ook. Maar snel de route weer terug gevonden.
Mocht je twijfelen, deze route toch gewoon doen. Wij vonden hem de moeite waard.

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Jennka
13 juli 2021
Regen

Makkelijke route door een prachtig natuurgebied. Een paar leuke single tracks, verder vooral zandpaden en af en toe een verhard fietspad. De grootste uitdaging is de route blijven volgen. Er ontbreken paaltjes op cruciale punten (of ze staan heeeel goed verstopt). Pijltjes vaak na de afslag ipv ervoor, niet handig. Buiten dat: een lekker rondje om 1 of 2 keer te fietsen, zonder flauwekulletjes.

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Johan
7 juli 2021
Zonnig

Een kwart van deze route gereden.Tot 3x toe bordje gemist/afwezig/verkeerd geplaatst.
Ik was er klaar mee.

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Andre
5 juli 2021
Druilerig

Vergeleken bij enkele jaren terug erg veel wortels en nattere stukjes. De afwisseling maakt hem voor ieder niveau leuk

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Mark
3 juli 2021
Zonnig

Niet best heb de route niet geheel kunnen fiets is met wegbewijzering staan na de bocht waar je heen moet of nergens te vinden. Palen kunnen beter voor de bocht staan.

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Harry
29 juni 2021
Mistig

Paar leuke stukjes, wel bijna allemaal wortelpad..Rest is wat saai met zand- en fietspaden. Bewegwijzering is matig, pijlen zijn slecht vindbaar, staan soms pas na de bocht of zijn verbleekt.
Kan echt veel beter met wat onderhoud.

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling