MTBroutes.nl Overzicht van alle Nederlandse mountainbike routes

Dwingeloo

  • Provincie Drenthe
  • 21,9 kilometer
  • 83 hoogtemeters
  • 2,54 sterren
Legenda: Route Verbindingsroute
Hoogteprofiel:
Routevideo:
Lengte van de route
De route heeft een lengte van 21,9 kilometer.
Markering

De route is gemarkeerd met kunststof palen met in het rood het internationale MTB-teken (driehoek met daaronder 2 rondjes).

Startlocatie

Je kunt de route starten bij:

- Oriëntatiecentrum Spier, Oude Postweg 12, 9417 TG in
- Parkeerplaats bij de Smalbroekerweg in Lheebroek
- Parkeerplaats bij SBB Infocentrum Lhee, Achter 't Zaand 1, 7991 NG in Lhee
Neem vanaf de autosnelweg A28 (Zwolle-Assen) de afslag Spier. Na ongeveer 500 meter vind je hier aan de rechterkant het Oriëntatiecentrum Dwingelderveld. Je vindt hier een ruime parkeerplaats, een expositiecentrum, toiletten en een kiosk.

GPS track
Download alle GPX bestanden (zip) Download route GPX

Er is een GPS-track bestand beschikbaar.

De startcoördinaten zijn: N 52.819103, E 6.457655.

Omgeving

De route is gelegen in Nationaal Park het Dwingelderveld. Nergens in Europa is nog zo'n groot nat heidegebied behouden als hier in Zuidwest-Drenthe. Het natuurgebied is 3700 hectare groot en biedt behalve heide ook bossen en vennetjes, waar veel bijzondere planten groeien. De heide vormt tevens het leefgebied van zeldzame vlinder- en vogelsoorten. Het noordelijke deel van het nationaal park is bebost.

Aard van de route

Het Dwingelderveld is een afwisselend natuurgebied. De route bestaat voornamelijk uit bos- en zandpaden en is voor 80% onverhard. De route kan het beste gestart worden bij "Oriëntatiecentrum Dwingelderveld". De route gaat hier over vrij brede bospaden afgewisseld met leuke stukjes singletrack.

De routebouwers hebben geprobeerd de glooiingen in het terrein zoveel mogelijk in de route op te nemen. Na ongeveer 6 kilometer ga je door een metalen hek. Binnen dit gebied grazen namelijk schapen en runderen. Zij moeten ervoor zorgen dat het gras en de jonge bomen kort gehouden worden.

Ongeveer 600 meter verder is er een opvallend bord te zien. Je komt dan namelijk in het gebied van de radiotelescoop. Telefoons moeten hier uitgezet worden. Na ruim 8 kilometer zie je aan je linkerhand het Planetron. Op een groot koepelvormig projectiescherm van 350 m2, worden hier duizeling- wekkende film- en sterrenvoorstellingen getoond. Langs dit deel van de route vind je ook diverse kunstwerken, gemaakt door kunstenaars uit verschillende landen. Na ongeveer 10 kilometer volgt de route een stuk verhard fietspad. Opletten dus voor tegenliggers. Na 11 kilometer bevind je je bij Infocentrum "Lhee", een onbemand informatiecentrum van Staatsbosbeheer.

Nu kom je terecht in het noordelijke deel van de route. Dit gedeelte van de route is een stuk vlakker en voert voornamelijk over lange, brede bospaden af en toe afgewisseld met kleine stukjes singletrack. In het meest noordelijke deel van de route gaat de route een stukje gelijk op met de A28 die je aan je linkerhand tussen de bomen door ziet liggen. Na nog wat brede paden en enkele stukjes singletrack ben je na 23 kilometer weer bij het infocentrum. De route is niet zwaar.

Deze route is aaneengesloten te rijden met de route in Diever/Hoogersmilde en met de route in Ruinen.

 

Alle mountainbikeroutes van de Gemeente Westerveld zijn aan elkaar gekoppeld via verbindingsroutes. Deze worden aangeduid met een zwarte markering. Het gaat om de routes: Diever-Hoogersmilde, Havelte Oost, Havelte West en Dwingeloo. Daarnaast is de route in Dwingeloo gekoppeld aan Ruinen en is route Diever-Hoogersmilde gekoppeld aan Appelscha vast.

Info

Recreatieschap Drenthe, 0521-593210

Extra

Er is een verbindingsroute naar de MTBroute Wijster(VAM-berg). De verbindingsroute is gemarkeerd met in het zwart het internationale MTB-teken (driehoekje met daaronder 2 rondjes).

Onduidelijkheden in de route door het ontbreken van routeborden, kunnen worden doorgegeven aan het Recreatieschap Drenthe (0521-593210)

Reacties

Beoordeel route
Jesper
2 januari 2021
Bewolkt

Viel niet mee de route, echt ontzettend nat. De brede paden op het Dwingelderveld staan voor grote delen onder water. Dus veel zigzaggen om enigszins droog te blijven en de singeltracks bestaan uit of boomwortels of soort mini riviertjes/modderpaden. Je ziet dat er gewoon weinig onderhoud aan de route zit, waardoor die kapot gereden wordt. Daar in tegen is de omgeving echt prachtig! Alleen daarom al zou je hem gewoon wel moeten rijden!

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Theun
31 december 2020
Bewolkt

Mooie en afwisselende omgeving, maar wel een modder en water parcours. Iets meer bordjes zou fijn zijn.

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Paul
28 december 2020
Droog

Niet moeilijk of uitdagend maar MTB'en is wel een prima manier om te genieten van schoonheid van natuurpark Dwingelderveld. Route was vandaag (28 dec) nog erg nat door regenval 27 dec. MTB track Ruinen had het water al beter verteerd (meer zandgrond daar) en sowieso prima combi van bijna 60 km inclusief verbindingsroute

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Arno
22 november 2020
Droog

Een leuke gevarieerde route. Door de neerslag van de nacht daarvoor wel wat modderig maar verder goed te doen. Opvallend met andere trails in de buurt zoals Diever en Appelscha is dat het hier drukker is met wandelaars op de trails, sommige met loslopende honden! Op een paar plekken waren de wegwijzers wat vervaagd of stonden de paaltjes wat onlogisch geplaatst maar met de app als backup is de trail goed te volgen. Als de trail droog is, kun je flink tempo maken.

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Jaap
21 november 2020
Druilerig

Leuke route voor prachtige omgeving. Echter zijn veel bordjes slecht af te lezen en staan niet altijd op een logische plek. Hierdoor helaas een aantal keer verkeerd gereden.

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Gerald
8 november 2020
Zonnig

Route begint leuk, verder in de route tamelijk veel boomwortels en ook een paar verscholen onder het blad. Op sommige bordjes is de route aanduiding geheel vervaagd en hier en daar is het onduidelijk waar je heen moet of staan de bordjes volgens mij niet op de juiste plaats. Tijdens de route zeker 4 x verkeerd gereden.
Leuk om de route een keer te doen. Wel erg veel wandelaars op de route tegengekomen en in de route zitten gedeelde wandel en fiets paden.

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
ewout
30 oktober 2020
Regen

Rijdt niet heel lekker door: bordjes slecht geplaatst en veel wortels in parcour. Ook redelijk veel brede, verhade paden die minder interessant zijn. Wel mooie omgeving verder.

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
berry
27 oktober 2020
Droog

ik vond het een mooie route qua natuur super , de bordjes waren soms heel moeilijk te lezen , en sommige stonden toch war moeilijk neergezet maar verder een leuke route ondanks de toch wel vele gladde wortels , maar gewoon voorzichtig doen , dan komt het zeker goed.

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Peter
10 oktober 2020
Bewolkt

Heel mooi natuurgebied. Weinig uitdaging, alleen gladde boomwortels en de matige bewegwijzering. Op stukken door het bos erg modderig. Soms hele smalle paadjes, dan weer asfalt, maar ook leuke singletracks. Lekker gefietst.
Als er wat werk ingestoken wordt, kan dit nivo Zeist, Ede of bijv. Harderwijk worden. Heeft zeker potentie.

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Rob
19 september 2020
Zonnig

Leuke route, afwisselend door bos en heide. Technisch niet zo spannend, maar af en toe een klimmetje maakt het toch leuk. Bewegwijzering laat echter te wensen over. Vaak bordjes na de afslag en soms ook niet goed te zien.

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling