MTBroutes.nl Overzicht van alle Nederlandse mountainbike routes

Dwingeloo

  • Provincie Drenthe
  • 21,9 kilometer
  • 83 hoogtemeters
  • 2,65 sterren
Legenda: Route Verbindingsroute
Hoogteprofiel:
Routevideo:
Lengte van de route
De route heeft een lengte van 21,9 kilometer.
Markering

De route is gemarkeerd met kunststof palen met in het rood het internationale MTB-teken (driehoek met daaronder 2 rondjes).

Startlocatie

Je kunt de route starten bij:

- Oriëntatiecentrum Spier, Oude Postweg 12, 9417 TG in
- Parkeerplaats bij de Smalbroekerweg in Lheebroek
- Parkeerplaats bij SBB Infocentrum Lhee, Achter 't Zaand 1, 7991 NG in Lhee
Neem vanaf de autosnelweg A28 (Zwolle-Assen) de afslag Spier. Na ongeveer 500 meter vind je hier aan de rechterkant het Oriëntatiecentrum Dwingelderveld. Je vindt hier een ruime parkeerplaats, een expositiecentrum, toiletten en een kiosk.

GPS track
Download alle GPX bestanden (zip) Download route GPX

Er is een GPS-track bestand beschikbaar.

De startcoördinaten zijn: N 52.819103, E 6.457655.

Omgeving

De route is gelegen in Nationaal Park het Dwingelderveld. Nergens in Europa is nog zo'n groot nat heidegebied behouden als hier in Zuidwest-Drenthe. Het natuurgebied is 3700 hectare groot en biedt behalve heide ook bossen en vennetjes, waar veel bijzondere planten groeien. De heide vormt tevens het leefgebied van zeldzame vlinder- en vogelsoorten. Het noordelijke deel van het nationaal park is bebost.

Aard van de route

Het Dwingelderveld is een afwisselend natuurgebied. De route bestaat voornamelijk uit bos- en zandpaden en is voor 80% onverhard. De route kan het beste gestart worden bij "Oriëntatiecentrum Dwingelderveld". De route gaat hier over vrij brede bospaden afgewisseld met leuke stukjes singletrack.

De routebouwers hebben geprobeerd de glooiingen in het terrein zoveel mogelijk in de route op te nemen. Na ongeveer 6 kilometer ga je door een metalen hek. Binnen dit gebied grazen namelijk schapen en runderen. Zij moeten ervoor zorgen dat het gras en de jonge bomen kort gehouden worden.

Ongeveer 600 meter verder is er een opvallend bord te zien. Je komt dan namelijk in het gebied van de radiotelescoop. Telefoons moeten hier uitgezet worden. Na ruim 8 kilometer zie je aan je linkerhand het Planetron. Op een groot koepelvormig projectiescherm van 350 m2, worden hier duizeling- wekkende film- en sterrenvoorstellingen getoond. Langs dit deel van de route vind je ook diverse kunstwerken, gemaakt door kunstenaars uit verschillende landen. Na ongeveer 10 kilometer volgt de route een stuk verhard fietspad. Opletten dus voor tegenliggers. Na 11 kilometer bevind je je bij Infocentrum "Lhee", een onbemand informatiecentrum van Staatsbosbeheer.

Nu kom je terecht in het noordelijke deel van de route. Dit gedeelte van de route is een stuk vlakker en voert voornamelijk over lange, brede bospaden af en toe afgewisseld met kleine stukjes singletrack. In het meest noordelijke deel van de route gaat de route een stukje gelijk op met de A28 die je aan je linkerhand tussen de bomen door ziet liggen. Na nog wat brede paden en enkele stukjes singletrack ben je na 23 kilometer weer bij het infocentrum. De route is niet zwaar.

Deze route is aaneengesloten te rijden met de route in Diever/Hoogersmilde en met de route in Ruinen.

 

Alle mountainbikeroutes van de Gemeente Westerveld zijn aan elkaar gekoppeld via verbindingsroutes. Deze worden aangeduid met een zwarte markering. Het gaat om de routes: Diever-Hoogersmilde, Havelte Oost, Havelte West en Dwingeloo. Daarnaast is de route in Dwingeloo gekoppeld aan Ruinen en is route Diever-Hoogersmilde gekoppeld aan Appelscha vast.

Info

Recreatieschap Drenthe, 0521-593210

Extra

Er is een verbindingsroute naar de MTBroute Wijster(VAM-berg). De verbindingsroute is gemarkeerd met in het zwart het internationale MTB-teken (driehoekje met daaronder 2 rondjes).

Onduidelijkheden in de route door het ontbreken van routeborden, kunnen worden doorgegeven aan het Recreatieschap Drenthe (0521-593210)

Reacties

Beoordeel route
Rick
11 april 2021
Druilerig

Vandaag voor een deel gereden, daarna maar een eigen route gekozen. Route is erg nat en modderig, paden worden steeds slechter. Een beetje tempo rijden is er op veel stukken niet bij. Er lijkt weinig tot geen onderhoud aan de route plaats te vinden. Bewegwijzering redelijk, soms even goed kijken maar over het algemeen is de route goed te volgen. Het gebied is uitstekend geschikt voor een mooie route, maar zoals de route nu is, is het wat mij betreft geen aanrader.

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Rixt
4 april 2021
Bewolkt

Mooie route! Ik begrijp onderstaande reacties over bewegwijzering totaal niet. Duidelijk aangegeven overal. Zaten mooie stukken in en prima onderhouden hoor. Als je niet tegen hobbels en boomwortels kunt, moet je maar niet gaan mtb-en. M’n zoontje en ik hebben genoten van het rondje en komen zeker weer een keer

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Bas Bolomey
1 april 2021
Zonnig

Slecht onderhouden en helemaal kapot gereden. Moeilijk om een flow te behouden daar alle kuilen. In deze staat kan ik hem niet aanraden.

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Johan
30 maart 2021
Zonnig

Mooie natuurlijke route, prachtige natuur, gewoon lekker fietsen, nog wel iets vochtig op sommige plekken, redelijk open route om lekker wat zon mee te pakken, af en toe wat zoeken naar de route maar dat is niet erg.

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Paul
26 maart 2021
Zonnig

Wat een mooi en afwisselend landschap, heide, bos, veen, prachtig!
Wat deze route eventueel mist aan technische uitdaging wordt ruimschoots goed gemaakt door de omgeving.
Ik heb de hele route zonder verdwalen gereden, één paaltje is nagenoeg verdwenen in het moeras maar verder gewoon opletten en logisch nadenken in het geval je toch een paaltje hebt gemist.
Waardeer deze route zoals hij is en geniet van de rust, ruimte en schoonheid waar je doorheen fietst.

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
BasBike
24 maart 2021
Zonnig

Dwingeloo is zooo 👍🏻.....
.....qua natuurschoon en omgeving.

Technisch niet heel uitdagend op paar stukjes na.
En met regelmaat een speurtocht voor de bewegwijzering.
Staan soms op zeer verrassende plekken.
Ook wel veel paden.
Maar zet gewoon een tandje meer bij en je hebt een prima route om je op los te laten.
Dus zeker een keer (of meer) doen!

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Jan Meijer
8 maart 2021
Droog

Deze route sinds lange tijd weer gefietst. Tesamen met de VAM berg. Mooie omgeving en ook de route zelf is leuk. Helaas wel erg veel recht toe recht aan. Alleen op het eind nog ca. 3 km technisch. En dan is er koffie/koek...enz. En dat in deze ( corona ) tijd. Hierna nog via de verbindingsroute naar de VAM berg. Mooie middag gehad !

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Tieme v E
6 maart 2021
Bewolkt

Vandaag deze route in dwingeloo gefietst maar wat word deze slecht onderhouden er zijn bordjes bij zijn niet meer te lezen alle verf is er af en dan is het zoeken naar het juiste pad ik moet wel zeggen de omgeving is wel mooi daar maar jammer dat er geen onderhoud is daar ...

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Stef
28 februari 2021
Mistig

Sommige stukken slecht aangegeven, zeker het laatste stuk. Verder een mooie omgeving om in te fietsen.

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Jannie
25 februari 2021
Zonnig

Vandaag de route gedaan. Sommige routebordjes zijn echt aan vervanging toe. Ook was een deel van de route onder water gelopen. Ik ben door het bos gelopen en heb uiteindelijk de route weer kunnen vervolgen. De boomwortels zijn wel echt heel duidelijk aanwezig. Er wordt over deze route gezegd dat het voor beginners is, maar als je op deze begint weet ik niet of iedereen wel wil blijven mountainbiken. Leuk om hem gefietst te hebben, want de omgeving is wel echt prachtig!

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling