MTBroutes.nl Overzicht van alle Nederlandse mountainbike routes

Vlissingen

  • Provincie Zeeland
  • 32 kilometer
  • 116 hoogtemeters
  • 3,01 sterren
Hoogteprofiel:
Routevideo:
Lengte van de route
De route heeft een lengte van 32 kilometer.
Markering

De route is gemarkeerd met houten palen met in het rood het internationale MTB-teken (driehoek met daaronder 2 rondjes).
Moeilijke stukken in de route worden aangegeven met een zwarte markering.

Startlocatie

Je kunt de route starten bij:

- Parkeerplaats Zwanenburgseweg, 4384 LW in Vlissingen

Rijd de doodlopende straat in en neem de eerste afslag rechts. Je kunt hier gratis parkeren. Het startpunt ligt langs de sloot en is aangegeven met een welkomstbord met routekaart.

GPS track
Download GPX

Er is een GPS-track bestand beschikbaar.

De startcoördinaten zijn: N 51.45561, E 3.55302.

Omgeving

Het Nollebos is een natuur- en recreatiegebied van ongeveer 26 hectare in het zuidwesten van Vlissingen. Het gebied is ingekapseld door duingebied aan de Westerschelde in het zuiden en de Burgemeester van Woelderenlaan in het noorden.

Door onderwaterzetting 1944 kwam het gebied, evenals het grootste deel van Walcheren, onder water te staan. Diezelfde onderwaterzetting is uiteindelijk wat het gebied heeft gevormd tot wat het tegenwoordig is, namelijk een uniek gebied van kreken waarin zowel zoet- als zoutminnende vegetatie voorkomt. Het Nollebos en het aangrenzende Westduinpark bevinden zich onder het Nieuw Amsterdams Peil (NAP), op sommige plekken zelfs tot een diepte van anderhalve meter onder het NAP.

Aard van de route

De route brengt je door het Nollebos met veel singletracks en kort stuurwerk. Na een kort verhard stuk word je wederom verwent met singletrack en diverse TTF’s: North Shore, trapafdalingen en een pumptrack.

Met het zicht op de duinen volgt de route de groenstroken langs het natuurgebied van Staatsbosbeheer, hier worden regelmatig reeën.

In de bossen bij Dishoek volg je het fietspad richting een nieuw aangeplant bos van Staatsbosbeheer, via dit stuk gaat de singletrack verder via een ruiterpad tot aan klein Valkenisse. Vanaf hier voert een super mooie singletrack je door een mooi stukje natuur met enkele bunkers. Dit stuk bos word ook wel: het verrassingsbos genoemd. Je komt hier bij overblijfselen uit de tweede wereldoorlog de zogenaamde drakentanden (betonnen obstakels die deel uitmaakten van de Atlantik Tankwal) uit.

De route gaat verder over een trap van 120 treden. Als je eenmaal met je mountainbike over je schouder boven bent aangekomen wacht je een prachtig uitzicht over de Walcherse kust.

 

Voor je ligt een prachtig stuk duinen met pittige klimmen en leuke afdalingen. LET OP: Dit semi-verhard pad wordt (voornamelijk in de zomerperiode) ook druk bezocht door wandelaars en strandbezoekers. Belangrijk dus om de gedragscode in acht te nemen en deze te respecteren. Geniet op dit stuk maar pas je snelheid aan!

Na dit geweldige stuk rijd jeweer het bosgebied van Staatsbosbeheer binnen via ruiterpaden, met uniek uitzicht over de Zeeuwse akkers met de Zeeuwse knollen in het weiland. Via een schelpenpad volgt de route in de richting van Biggekerke, onderweg mooie rustpunten met uitzicht op de duinen.

 

Na het kruispunt bij Biggekerke te hebben overgestoken gaat de route eerst linksaf en word je een leuk trainingsparcours voorgeschoteld. Korte klimmetjes, afdalingen en bochten volgen elkaar op. De route gaat vervolgens rechtdoor het dorp in. Als je het dorp uitrijdt komt je langs Brasser´s Korenmolen. Deze is de moeite waard om te bekijken of om lekkere Zeeuwse streekproducten te kopen.

De route volgt hier verharde binnenwegen door het Zeeuwse land richting Middelburg om via een bunker route weer in Vlissingen aan te komen.

Na deze verharde wegen staat je in Vlissingen een mooi trainingsparcours (Weyevliet) te wachten. Dit parcours bevat mooi klim- en bochtenwerk. Het parcours bestaat uit een grote ronde en een kleine ronde die je na elkaar kunt rijden. Hierna kun je je weg vervolgen en even lekker uittrappen richting het startpunt.

Extra

De route is een onderdeel van een Route Netwerk Walcheren. 

Reacties

Beoordeel route
Coen
21 september 2019
Zonnig

Binnen de beperkte mogelijkheden is zeker het eerste eerste deel, van Vlissingen tot Biggekerke een leuke route. Daarna fiets je op asfalt tussen de senioren met trapondersteuning. Het viel me op dat op een aantal stukken de gpx niet overeen kwam met de uitgezetten route. Dat was het geval tussen het Slobberduins Rijwielpad en de Strandweg, en het laatste deel van het stuk tussen Valkenisse en Biggekerke.

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Marnix
2 september 2019
Zonnig

Wegens totaal gebrek aan opwindend echt mtb rijplezier in west Zeeuws-Vlaanderen het veer genomen in Breskens om de lovende route in Vlissingen te verkennen.
De eerste helft van het parkoers is inderdaad zeer de moeite. In Vlaanderen mag je dergelijke tracks met een vergrootglas gaan zoeken. Maar waarom ook hier bijna nergens een klein springhellinkje, een kleine moeite voor veel fun!
De tweede helft (over asfalt) kun je ook afsnijden via de fietsknooppunten.

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Jacob Miedema
30 augustus 2019
Bewolkt

Geen spectaculaire route. Door de duinen heb je een prachtig uitzicht. Verder is het tamelijk veel asfalt.

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Ron Stroo
16 augustus 2019
Droog

Prachtige route, zeker van Vlissingen t/m Biggekerke. Route is goed aangegeven. Petje af voor de mensen die deze route hebben uitgezet en ook nog eens heel goed onderhouden. Vanaf Biggekerke tot Vlissingen mis je wel "off road" maar dat is hier ook moeilijk te realiseren. Sowieso gewelig dat dit op Walcheren mogelijk is. Dikke pluim.

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Tom
14 augustus 2019
Droog

Mooie route, zeker van Vlissingen tot aan Biggekerke. Vergeet ook zeker het trainingsparcours in Vlissingen niet. Korte pittige klimmetjes en veel stuur werk. Vanaf Biggekerke door de landerijen naar Vlissingen is voornamelijk asfalt. Voor het echte mountainbiken niet heel leuk. Wel kun je hier van het Zeeuwse landschap genieten!

De route ook al eens na veel regen gereden. Dat maakt het parcours veel zwaarder maar misschien wel nóg leuker!

Al met al een prima route om te fietsen!

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Martin
10 augustus 2019
Bewolkt

deze route voor het eerst gereden en bij Biggekerke gestart. Het is een mooie route die op de meeste plekken goed is aangegeven. In Klein Valkenisse hadden wat mij betreft wel wat meer paaltjes mogen staan. De extra lus in Biggekerke is leuk, maar ik zie bij andere routes dat zo'n lus met een andere kleur aangegeven is. De extra lus in Vlissingen zitten veel leuke uitdagende obstakels in, maar hier laat het onderhoud wel iets te wensen over. Daar zit veel potentie in wat er nu nog niet uit komt.

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Dennis
7 augustus 2019
Zonnig

Mooie route door het Zeeuwse landschap. Niks mis mee. Dat gezeur veel asfalt dat weet je als hier in de omgeving rijd. Mensen zijn tegenwoordig nooit gauw tevreden. Ben allang blij dat er iets is voor de mtber. Heb hem nu aantal keren gereden blijft een heerlijke rit. Bouwers ga zo door.

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Gert Bijsterbosch
6 augustus 2019
Zonnig

Een leuke route vooral onder langs de duinen,en over de duinen. Het asfalt van de verbinding stukken moet je maar voor lief nemen. Af en toe was het wel zoeken naar de bordjes maar dat ze een tweede ronde beter gaan.

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
DeJo
5 augustus 2019
Droog

Leuke route, vanaf Vlissingen tot Biggekerke, daarna zeer veel asfalt, jammer.
Route op kaart tpv Dishoek en Valkenisse klopt niet met route aanduiding.
Enige aanpassingen nodig op kaart.

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Dan Dijkstra
3 augustus 2019
Droog

Vandaag het eerst gereden.
Vanaf biggekerke begonnen veel asfalt.
Daarna bij Vlissingen werd hij pas interessant.
Ga deze zeker nog een keer rijden...

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling