MTBroutes.nl Overzicht van alle Nederlandse mountainbike routes

Leusden (Den Treek)

  • Provincie Utrecht
  • 24,4 kilometer
  • 296 hoogtemeters
  • 3,59 sterren
  • Vignet vereist
Hoogteprofiel:
Routevideo:
Lengte van de route
De route heeft een lengte van 24,4 kilometer.
Markering

De route is gemarkeerd met houten palen met in het blauw het internationale MTB-teken (driehoek met daaronder 2 rondjes).

Startlocatie

Je kunt de route starten bij:

  • Parkeerplaats het Treeker Punt, Treekerweg in Woudenberg Plan route
     afspuitplaats aanwezig
  • Parkeerplaats aan de Dodeweg, 3832 RD in Leusden Plan route
GPS track
Download GPX

Er is een GPS-track bestand beschikbaar.

De startcoördinaten zijn: N 52.09206, E 5.36354.

Omgeving

Op Familielandgoed Den Treek-Henschoten gaat de droge natuur van de hoger gelegen Utrechtse Heuvelrug geleidelijk over in de natte natuur van de lagergelegen Gelderse Vallei. Deze geleidelijke overgang zorgt voor een spannend en gevarieerd landschap. Op het landgoed is veel van de oorspronkelijke natuur hersteld. Je vindt er natte heidevelden rond het Hazenwater en het grootste heidelint van Nederland waarop overwoekerde heide is opengemaakt en vergraste heide is geplagd. Den Treek-Henschoten is sinds 1807 een bosbouwlandgoed. De uitgestrekte bossen en statige lanen zijn hiervan nog steeds het levende bewijs. De houtproductie is van oudsher een belangrijk onderdeel binnen het beheer van het landgoed. De bossen worden beheerd volgens het principe van geïntegreerd bosbeheer, waarbij de verschillende functies van de bossen gezamenlijk worden gestimuleerd. Deze functies zijn: houtoogst, natuurbeleving en bosbeleving. Ook graast er een schaapskudde in het gebied. Door een afwisselende combinatie van cultuurhistorische en landschapselementen biedt Den Treek-Henschoten een grote landschappelijke diversiteit.

Aard van de route

De mountainbikeroutes Leusden (Treeker MTB Trail Noord) en Woudenberg (Treeker MTB Trail Zuid) zijn beiden gelegen op landgoed Den Treek-Henschoten, een privé landgoed. De routes zijn toegankelijk voor iedereen die in het bezit is van een Treeker MTB Vignet. De route bestaat voor een aanzienlijk deel uit nieuwgebouwde singletracks, waarbij optimaal gebruik is gemaakt van de hoogteverschillen van de stuwwal van de Utrechtse Heuvelrug en de stuifzandgebieden. Zo gaat de route bijvoorbeeld door gebieden met de veelzeggende namen als de Treekerduinen en de Binnenduinen. Grotendeels fiets je door de uitgestrekte bossen van het landgoed, maar ook over de heide van het Treeker Punt en langs het vennengebied ’t Hazenwater.

 

De route is eenvoudig te combineren met de mountainbikeroute Woudenberg (Treeker MTB Trail ZUID). Beide routes vormen een 8. De routes lopen dus een stuk gelijk op. De palen hebben daar zowel rode als blauwe routeaanduidingen.

Vignet informatie

Om de route te mogen rijden is een Treeker MTB Vignet verplicht. Het vignet is te koop in de webshop

Een Treeker jaarvignet kost € 25,00 (geldig van april tot april) en wordt na ontvangst van uw betaling als sticker per post toegestuurd. Een dagvignet kost € 5,00. Met de opbrengsten uit de verkoop van deze vignetten zullen de Treeker MBT Trail en de natuur daaromheen worden onderhouden.

Reacties

Beoordeel route
Eddepet
27 juni 2022
Bewolkt

1e keer, mooie route en prachtige omgeving.
Paar keer twijfel waar de route heen ging. De splitsing van rood en blauw zou aangegeven moeten worden welke route waar heen gaat.
Na droge periode enkele dagen met buien gehad. Alles was te fietsen ondanks evengoed nog rul zand en dikke modderplassen.
Voor een dagkaart van €5 voor onderhoud had ik geen openbare asfaltweg verwacht en een betere staat van de route.
Er zijn goedkopere vergelijkbare routes in de omgeving.
Gecombineerd met Woudenberg.

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
David
26 juni 2022
Droog

Door de regen van de afgelopen dagen is de route momenteel erg goed te rijden en nauwelijks zanderig. Echt genieten! Ook fijn dat er extra stukjes bij komen en de overlap met wandelpaden er steeds meer uit gaat. Aanrader op het moment!

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Koen
19 juni 2022
Bewolkt

Jammer van de al vaak hiervoor genoemde zanderige stukken. Matten of leem zou hier echt kunnen helpen maar er verandert helaas niets. Op andere minder urgente stukken in het parcours is wel leem gebruikt. Beetje vreemd. Verder een prachtroute in een schitterend gebied. Best lang ook voordat je weer op de parkeerplaats bent. Woon zelf in de hoek en dan is mijn jaarvignet een prima investering. Zou na een droge periode dit gebied even links laten liggen als je er voor moet gaan rijden.

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Paul
16 juni 2022
Zonnig

Geweldige route, mooie omgeving. Jammer dat de droogte erin heeft gehalkt. Veel mul zand, zeker na de splitsing moet je 3-5 keer van je fiets af. Een deel door de hei is al helemaal niet meer te doen. De Henschoten-route heeft daar veel minder kast van, en was vandaag prima te doen. Dus, als je keus hebt, kies dan voor Henshoten deze dagen

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Ruud
14 juni 2022
Zonnig

Mijn verwachting is niet helemaal waargemaakt. Deze route gereden na Woudenberg(aanrader!) en na de splitsing kregen wij ca 5 klimmetjes die volledig verzand waren en daarom gelopen moesten worden. Gebrekkig onderhoud ? Snippers, matten, grind zou echt helpen. Al met al veel zand, soms extreem veel draaien en keren, een typisch Utrechtse Heuvelrug parkoers in een prachtige omgeving. Een vernieuwt deel is echt een pluspunt. De gpx van deze website wijkt sterk af, de bewegwijzering is top !

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Daniël
11 juni 2022
Zonnig

De route lag er top bij na de regenval van de afgelopen week. Veel bochtwerk waar lekker veel techniek voor nodig is. Samen met Woudenberg gefietst en de dagprijs van 5 euro voor het vignet is het dubbel en dwars waard. Ik kom hier nog wel eens terug. Wel begonnen sommige stukjes al weer mul te worden. Dus ik zou hier niet komen als het lang niet geregend heeft. De omgeving is in één woord grandioos.

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Bassie
3 juni 2022
Zonnig

Ahhhh, dat was weer lekker.
Single-track, door verschillende bossen, met af en toe een heideveld. Veel sturen, meestal lekker bochten. Korte stijle klimmetjes, en afdalingen.
Route ligt er prima bij. Twee keer voor een zandbak moeten afstappen, voor de rest hier en daar tikkeltje zanderig, maar goed te doen. Je zakt er niet in weg, maar moet dan wel even goed sturen.
Ben al eventjes niet geweest, maar "Hela!" er zit ineens een bruggetje in het parcour.
Gewoon een Den Treek vignet kopen.

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Mark
3 juni 2022
Zonnig

Hele mooie route, veel heide en met begin en eind wat zand, maar dat geeft het een extra sterretje voor techniek 😀 . Prima te doen na paar dagen regen, ook voor beginner. Ze bouwen een afspuitplaats, top!
Met vignet fiets ie extra fijn 😀

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Léon
2 juni 2022
Zonnig

Na wat regen ligt de route er perfect bij!

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Carlo
22 mei 2022
Zonnig

Vandaag voor het eerst deze route gefiets (rood en blauw). Geen last van mul zand ,wat ik persoonlijk wel jammer vind.De regen heeft zijn werk gedaan. Leuk route door een mooi gebied.Deze gaan we zeker nog een keer doen.

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling