MTBroutes.nl Overzicht van alle Nederlandse mountainbike routes

Texel

  • Provincie Noord-Holland
  • 80 kilometer
  • 192 hoogtemeters
  • 2.21 sterren
Hoogteprofiel:
Routevideo:
Lengte van de route
De route heeft een lengte van 80 kilometer.
Markering

De route is gemarkeerd met houten palen met gele bordjes met in het zwart het internationale MTB-teken (driehoek met daaronder 2 rondjes). 

Alternatieve trajecten worden aangegeven met blauwe bordjes met in het wit het internationale MTB-teken.

Startlocatie

Je kunt de route starten bij:

- ’t Horntje Texel, Pontweg, 1797 SR in Den Hoorn (aankomst/vertrek veerboot Texel)

Maar je kunt de route ook op andere punten oppakken en dan starten.

GPS track
Download GPX

Er is een GPS-track bestand beschikbaar.

De startcoordinaten zijn: N 53.003982, E 4.780451.

Omgeving

Texel is het grootste Nederlandse Waddeneiland. Het behoort tot de provincie Noord-Holland. Texel staat ook wel bekend als schapeneiland.

Het weer is op Texel is vaak veel beter dan op andere plaatsen in Nederland. Op het eiland heerst een heerlijk mild klimaat. De zon schijnt er bijvoorbeeld gemiddeld 1690 uur per jaar. Dit is gemiddeld veel meer dan in de rest van Nederland.

Natuurliefhebbers zullen zich thuis voelen op Texel. De helft van de oppervlakte van Texel is namelijk beschermd natuurgebied.

Op het eiland zijn diverse leuke activiteiten te doen. En wat je zeker niet mag overslaan is een bezoekje aan Ecomare. Zeehonden en bruinvissen bekijken vindt iedereen leuk.

Je kunt Texel bereiken door vanuit Den Helder de veerpont te nemen. De veerpont brengt je over het Marsdiep naar Texel.

Aard van de route

Vanaf de veerhaven voert de mountainbikeroute langs de westkust van Texel door en langs prachtige natuurgebieden. De afwisseling tussen bos- en duingebied maakt van dit deel een uitdagende route waarvan maar een heel klein gedeelte verhard is.

Vanaf de Cocksdorp (de noordpunt van Texel) voert de route o.a. langs de Waddendijk terug en worden de dorpen Oosterend, De Waal en Oudeschild gepasseerd.

Weliswaar is in dit deel van de route is het percentage verhard iets groter, maar o.a. het stuk van de route door- en langs de polder Waalenburg is absoluut een interessant stuk.

In de route zitten verschillende afsnijd mogelijkheden (alternatieve routes). Deze worden met blauwe bordjes met een witte pijl aangegeven. Het is hierdoor mogelijk om de route op te splitsen in verschillende lussen.

De MTB-route Texel is alleen toegankelijk tussen zonsopkomst en zonsondergang.

Info

VVV Texel, 0222-314741

Extra

In elk dorp op Texel kun je wel fietsen huren.
Op Texel zijn vele mogelijkheden om te overnachten. Erg goedkoop zijn de zogenaamde boerderijcamping’s. Belangrijk is om in hoogseizoen van te voren te reserveren. Info over overnachtingsmogelijkheden bij VVV Texel 0222-314741

Reacties

Beoordeel route
Anna
12 mei 2019
Zonnig

Het mtb-rondje van 80 km is op 6 kilometer na goed te doen op de gewone fiets. Dan is het een mooie tocht, de mtb kan je echter beter thuis laten. Ik begrijp dan ook niet goed waarom de route op deze manier vermeld staat op deze site. Het is een zeer korte single-track route, als je het zodanig omschrijft voorkomt dat teleurstelling en negatieve reacties.

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Wouter
2 mei 2019
Bewolkt

Heb hem in twee delen gereden deel een. Vanaf de boot naar de koog is wel leuk maar deel twee van af de koog naar de boot is wel saai veel asvalt af en toe een klein singeltrackje wel veel van t eiland gezien De ouwe blauwe mtb route in t bos is zeker wel de moeite waard Als je er toch bent moet je hem wel effe fietsen Wel goed opletten naar de route bordjes

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Lieuwe de Haan
2 mei 2019
Bewolkt

Alleen de oude route gefietst. Is iets veranderd vergeleken met hoe hij er een paar jaar geleden bij lag. Ik vind het nog steeds een super rondje. Een paar rondjes achter elkaar fietsen dat ga je je wel in de benen voelen. De rest van de nieuwe route niet gefietst maar ga ik zeker nog een keertje doen.

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
john hommes
30 april 2019
Bewolkt

Mooie route goed aangegeven inderdaad qua mtb soms wat minder maar fantastische manier om Texel te ontdekken. Veel mooie paadjes en historische plekken. Voor wat betreft het mtb en snap ik sommige reacties hier niet. De oude route ligt er immers nog perfect bij.....er zijn zelfs meer stukken bijgekomen....

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Jacob Miedema
14 april 2019
Zonnig

Texel op zijn mooist gezien. Route is inderdaad niet spannend maar in het bos mag je wel lekker aan de bak. En de route wordt gewoon goed aangegeven.

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Jarvin
10 april 2019
Zonnig

Helaas zoals ik al eerder vermeld heb zien staan. Van de 80 km omschreven als mtb route is hooguit 20 km een echte mtb route. De schelpenpaatjes en onmogelijk kronkelpaadjes nog geen meter naast het fietspad slaan nergens op! En dan al helemaal niet gesproken over de ca. overige 40 km puur asfalt. Het enige wat het geheel spannend maakt is het zoeken naar de route paaltjes. Het oude parcours is leuk en daar hadden ze het bij moeten houden.

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Mark
6 april 2019
Droog

Verwacht geen MTB, maar een snelle ATB route! De west kust met de blauwe lus is zeker de moeite waard en heeft mooie stukken door bos en duin. Vanaf de vuurtoren naar het oosten en de lus door het binnenland is minder spannend. Wanneer je hier met wind tegen je tempo verhoogt, heb je zeker een lekker Texels biertje verdiend!

De 90 km route (incl blauwe lus) is prima uitgepeild.

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Christine Ros
24 februari 2019
Zonnig

De eerste dertig kilometer startte veelbelovend ondank de kritiek die ik hier las. Er is een singletrack aangelegd parallel aan de gewonen weg. Het oude parcours dat hierin opgenomen is is erg leuk. Een beetje hoogte, slingeren etc. Daarna was de route één grote flop als het om mountainbiken gaat. Het stukje naar de vuurtoren uitgesloten. De rest was verhard of een paadje in de bossage direct naast het fietspad. Heus, het is geinig om een rondje Texel te hebben gedaan, maar er volgt zeker geen tweede keer

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
DG
17 februari 2019
Zonnig

de naam MTB route onwaardig
90% van de route is fietspad of ander verhard pad. of onverhard naast het fietspad.
klein deel van ongeveer 8km is wel leuk om te doen, dat is dan ook het enige deel wat de naam mtb route zou mogen hebben.
bewijzering is wel goed ondanks de vele werkzaamheden langs de dijk is de route ook daar redelijk te volgen.

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Philip
30 januari 2019
Droog

Bijna een halve eeuw oud en sinds een jaar of vijf besmet met het mountainbike-virus. Mijn skills vallen in de categorie enthousiaste en fanatieke zondagmiddag amateur. Tijdens meest recente vakantietrip naar Texel vast besloten de nieuwe 80KM MTB-route te rijden. Vol goede moed van huis gegaan en diep teleurgesteld weer terug gekomen....wat een ongelofelijke tegenvaller. Allereerst is de bewegwijzering van absurd slechte kwaliteit. De gemeente Texel heeft er een soort puzzeltocht van gemaakt waarvoor je dient te beschikken over de vindingrijkheid van MacGyver (The Original) en het doorzettingsvermogen van Rambo. Houten palen met duidelijke boordjes op plaatsen waar je zelfs als je het zou willen de weg niet kwijt kunt raken, maar op cruciale plaatsen moet je opzoek naar een aanduiding in de vorm van bijvoorbeeld een sticker op de achterzijde van een verkeersboord of aan de zijkant van een Ziggo-kastje naast een tuinhek. Op sommige plaatsen is er een zeer duidelijk boordje aangebracht maar dan wel achter een "fietsenstalling" of aan de verkeerde kant van de paal. De desbetreffende "fietsenstalling" is leeg in januari maar tijdens de zomer maanden is er geen hond die zo'n boordje doorheeft achter een stapel fietsen. Als je eenmaal bijgekomen bent van de ergernis over de bewegwijzering begint de verwondering over de beslissing dit een MTB-route te noemen. Meest van de tijd fiets je gewoon op het fietspad (asfalt) of op andersoortige verharding. Zo nu en dan mag je zowaar op een paadje ("spoor") naast het fietspad rijden met je mountainbike. En heel af en toe is het echt leuk maar dat komt helaas maar weinig voor. Deze fietsroute is geschikt voor gezinnen met een sportieve inborst en voor AOW'ers met een Stella E-bike die graag eens gezellig het eiland willen rond pedellen en willen genieten van de mooie natuur. Dit is een Omroep Max toertocht van top kwaliteit maar volgens mij absoluut niet interessant voor een ieder die denkt een leuke MTB-rit te gaan maken. Wel heel erg leuk en een absolute aanrader is het oude / oorspronkelijke MTB-parcours bij het Turfveld (Fonteinsnol). Dat is een fantastisch leuk rondje (+/- 8KM) om te rijden met slechts een paar stukjes verharde verbindingsweg. Texel blijft grandioos om te bezoeken en te verkennen maar van MTB-routes aanleggen hebben ze totaal geen kaas gegeten. Het zou heel erg leuk zijn als de gemeente Texel alle kritiek op zijn MTB-route ter harte zou nemen en er iets leuks van zou proberen te maken....hopelijk zijn er een paar gemeenteraadsleden met de MTBroutes-app op hun smartphone of tablet.

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling