MTBroutes.nl Overzicht van alle Nederlandse mountainbike routes

Texel

  • Provincie Noord-Holland
  • 80,3 kilometer
  • 288 hoogtemeters
  • 2,27 sterren
Hoogteprofiel:
Routevideo:
Lengte van de route
De route heeft een lengte van 80,3 kilometer.
De rijrichting is rechtsom (CW).
Markering

De route is gemarkeerd met palen met gele bordjes met in het zwart het internationale MTB-teken (driehoek met daaronder 2 rondjes). 

Alternatieve trajecten worden aangegeven met blauwe bordjes met in het wit het internationale MTB-teken.

Startlocatie

Je kunt de route starten bij:

  • ’t Horntje Texel, Pontweg, 1797 SR in Den Hoorn Plan route (aankomst/vertrek veerboot Texel)
    Maar je kunt de route ook op andere punten oppakken en dan starten.
GPS track
Download GPX

Er is een GPS-track bestand beschikbaar.

De startcoördinaten zijn: N 53.00611, E 4.773.

Omgeving

Texel is het grootste Nederlandse Waddeneiland. Het behoort tot de provincie Noord-Holland. Texel staat ook wel bekend als schapeneiland.

Het weer is op Texel is vaak veel beter dan op andere plaatsen in Nederland. Op het eiland heerst een heerlijk mild klimaat. De zon schijnt er bijvoorbeeld gemiddeld 1690 uur per jaar. Dit is gemiddeld veel meer dan in de rest van Nederland. Natuurliefhebbers zullen zich thuis voelen op Texel. De helft van de oppervlakte van Texel is namelijk beschermd natuurgebied.

Op het eiland zijn diverse leuke activiteiten te doen. Je kunt Texel bereiken door vanuit Den Helder de veerpont te nemen. De veerpont brengt je over het Marsdiep naar Texel.

Aard van de route

Vanaf de veerhaven voert de mountainbikeroute langs de westkust van Texel door en langs prachtige natuurgebieden. De afwisseling tussen bos- en duingebied maakt van dit deel een uitdagende route waarvan maar een heel klein gedeelte verhard is.

Vanaf de Cocksdorp (de noordpunt van Texel) voert de route o.a. langs de Waddendijk terug en worden de dorpen Oosterend, De Waal en Oudeschild gepasseerd.

Weliswaar is in dit deel van de route is het percentage verhard iets groter, maar o.a. het stuk van de route door- en langs de polder Waalenburg is absoluut een interessant stuk.

In de route zitten verschillende afsnijd mogelijkheden (alternatieve routes). Deze worden met blauwe bordjes met een witte pijl aangegeven. Het is hierdoor mogelijk om de route op te splitsen in verschillende lussen.

De MTB-route Texel is alleen toegankelijk tussen zonsopkomst en zonsondergang.

Wil je niet de gehele route fietsen, maar slechts een deel? Bezoek dan de website van de route. Hier zijn ook gpx track bestanden te downloaden van delen van de route.

Info

VVV Texel, 0222-314741

Extra

In elk dorp op Texel kun je wel fietsen huren.
Op Texel zijn vele mogelijkheden om te overnachten. Erg goedkoop zijn de zogenaamde boerderij campings. Belangrijk is om in hoogseizoen van te voren te reserveren. Info over overnachtingsmogelijkheden bij VVV Texel 0222-314741

Onderhoud en ontwikkelingen aan de route zijn te volgen via Facebook.

Donatie

Voor deze route is geen vignet verplicht, echter wordt een (jaarlijkse) vrijwillige bijdrage zeer op prijs gesteld. Van de opbrengst kan de route onderhouden worden. De onderhoudsgroep(en) bestaan volledig uit vrijwilligers, rijders zoals jij. Wil je ook af en toe meehelpen? Meld je dan aan.

 

Scan de QRcode met de camera van je telefoon, open de betaallink en maak je donatie over. Je kunt ook op de QRcode klikken om een betaallink te openen.

Reacties

Beoordeel route
SCALPEL Carbon 2
19 oktober 2023
Regen

De route is leuk om het hele eiland te zien, maar heeft niet zoveel met mountainbike te maken. Het stukje van de start door het bos is leuk, maar de rest is heel veel gras kanten en fietspad rijden.
De korte lusjes zijn tricky met nat weer omdat de bovenste 2cm super glad wordt. Het lijkt als rijden op ijs.
Leuk voor de afstand maar dat is het dan ook.
Tip voor de onderhouders: zet de bordjes beter in het zicht. Ze staan er wel maar je bent meestal al te ver.

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Iris
8 september 2023
Zonnig

Ik ben in het midden begonnen en heb de verkorte versie gedaan van 45 km. De eerste 20 km vond ik niet perse de moeite waard. Een paar leuke stukjes, maar veel te veel fietspaden (niks voor mij). Ook miste ik een paar aanwijzingsbordjes op het einde richting de boot. Vanaf de boot links op de kaart daar zit absoluut het mooiste stuk van de route. Route Den burg zit daar ook en die is echt top!

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Johan Bruyn
26 augustus 2023
Bewolkt

De oorspronkelijke route blijft de beste en de mooiste. Route is wat speelser gemaakt, maar helaas zijn daarmee ook de natuurlijke drops verdwenen. (uit gevlakt) het is een MTB route, wat wortels en andere ongein mag best hier en daar. Voor de rest leuke lus waar je zeker voor één of meerdere rondjes kan vermaken. Kom je met de boot? Rijd dan het eerste stuk van de Texel route tot je op deze route bent. De rest kan je vergeten. (niet de moeite)

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Erik
23 augustus 2023
Zonnig

Een leuke route van 80 km, waarvan het eerste deel de mountainbiker zijn of haar hart kan ophalen. Het 2e deel geeft een leuk beeld weer van oostelijk Texel. Zeker de moeite waard om er een leuke dag Texel van te maken, je blik moet niet alleen mountainbiken zijn.
Je doet diverse plaatsjes aan met name het 2e deel waar je leuk kunt opsteken.
De route (lus Waalenbrug) is wel contra sinds enkele jaren,
Onderhoud groen loopt achter, wel goed kijken naar paaltjes. GPS zeker meenemen.

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Jordi
21 augustus 2023
Zonnig

Met m'n dochter gestart naast De Krim park. Behalve het soms dichtbegroeide pad, een leuk stuk. Helaas is het stuk vanaf De Cocksdorp idd veel asfalt. We moesten ook nog een schapenweide in, onduidelijkheidheid door gesloten hek. Rechts gegaan maar opeens afgesloten. Geen bordjes meer. Fietsen over hek en sloot getild.
Via de Slufter teruggegaan. Had leuk geweest om de route daar door te laten lopen. En ook de route op te splitsen zodat je kunt kiezen. Zuidelijke deel niet gedaan.

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Harmen
13 augustus 2023
Droog

Alleen het gedeelte tot aan de Ruigendijk is mooi en uitdagend. Verder is het grotendeels erg saai, je kunt zo'n route overal maken door gewoon in de berm te gaan rijden. Route is bijzonder slecht aangegeven, op talloze kruisingen ontbreken bordjes. Op sommige stukken staan gras en doornstruiken haast een meter hoog en is de route niet eens meer zichtbaar. Echt waardeloos

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Jort
27 juli 2023
Droog

Zonder navigatie is deze route niet te rijden. Bordjes kloppen niet.

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Marco Van Nijhuis
24 juli 2023
Bewolkt

Wat een verschrikkelijk slechte route zeg! Met GPS navigatie nog 20x verkeerd gereden.
Van de 80km heb ik maar 8 kunnen rijden, er zaten 2 vage jumps, te dicht op elkaar. Gevolg? Ik zit thuis met een zwaar gekneusde schouder

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
R Sijtsma
9 juli 2023
Zonnig

Route heeft mooie MTB delen en delen waarbij je beter op een racefiets kunt zitten. Bewegwijzering is hier en daar dubieus en zonder navigatie of kaart erg slecht te volgen. Bepaalde delen is het echt nodig om te maaien/snoeien. Hield een goed gevoel over aan de route vooral omdat je door een leuk landschap fietst. En omdat een deel (ongeveer 25km verdeeld over verschillende stukken echt wel leuk MTB werk is.)

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Tina
18 juni 2023
Droog

Al sinds ik een MTB heb kijk ik naar deze 80km uit, maar wat een aanfluiting. Tip: fiets ‘m niet zonder navigatie: niet te doen. Het begin leek veelbelovend maar is snel door heel hoog gras. Tot aan Cocksdorp is het best leuk. Afwisselend trail met asfalt. Maar na Cocksdorp vreselijk saai met een vage afslag met een trap naar beneden? Afslag en deel route gemist daardoor dus. En veel stukken met MEGA hoog gras. Vreselijke route. Zal deze nooit meer fietsen. Texel Den Burg route wel leuk.

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling