MTBroutes.nl Overzicht van alle Nederlandse mountainbike routes

Texel

  • Provincie Noord-Holland
  • 79,7 kilometer
  • 417 hoogtemeters
  • 2,28 sterren
Hoogteprofiel:
Routevideo:
Lengte van de route
De route heeft een lengte van 79,7 kilometer.
Markering

De route is gemarkeerd met houten palen met gele bordjes met in het zwart het internationale MTB-teken (driehoek met daaronder 2 rondjes). 

Alternatieve trajecten worden aangegeven met blauwe bordjes met in het wit het internationale MTB-teken.

Startlocatie

Je kunt de route starten bij:

- ’t Horntje Texel, Pontweg, 1797 SR in Den Hoorn Plan route (aankomst/vertrek veerboot Texel)

Maar je kunt de route ook op andere punten oppakken en dan starten.

GPS track
Download GPX

Er is een GPS-track bestand beschikbaar.

De startcoördinaten zijn: N 53.00611, E 4.773.

Omgeving

Texel is het grootste Nederlandse Waddeneiland. Het behoort tot de provincie Noord-Holland. Texel staat ook wel bekend als schapeneiland.

Het weer is op Texel is vaak veel beter dan op andere plaatsen in Nederland. Op het eiland heerst een heerlijk mild klimaat. De zon schijnt er bijvoorbeeld gemiddeld 1690 uur per jaar. Dit is gemiddeld veel meer dan in de rest van Nederland.

Natuurliefhebbers zullen zich thuis voelen op Texel. De helft van de oppervlakte van Texel is namelijk beschermd natuurgebied.

Op het eiland zijn diverse leuke activiteiten te doen. En wat je zeker niet mag overslaan is een bezoekje aan Ecomare. Zeehonden en bruinvissen bekijken vindt iedereen leuk.

Je kunt Texel bereiken door vanuit Den Helder de veerpont te nemen. De veerpont brengt je over het Marsdiep naar Texel.

Aard van de route

Vanaf de veerhaven voert de mountainbikeroute langs de westkust van Texel door en langs prachtige natuurgebieden. De afwisseling tussen bos- en duingebied maakt van dit deel een uitdagende route waarvan maar een heel klein gedeelte verhard is.

Vanaf de Cocksdorp (de noordpunt van Texel) voert de route o.a. langs de Waddendijk terug en worden de dorpen Oosterend, De Waal en Oudeschild gepasseerd.

Weliswaar is in dit deel van de route is het percentage verhard iets groter, maar o.a. het stuk van de route door- en langs de polder Waalenburg is absoluut een interessant stuk.

In de route zitten verschillende afsnijd mogelijkheden (alternatieve routes). Deze worden met blauwe bordjes met een witte pijl aangegeven. Het is hierdoor mogelijk om de route op te splitsen in verschillende lussen.

De MTB-route Texel is alleen toegankelijk tussen zonsopkomst en zonsondergang.

Wil je niet de gehele route fietsen, maar slechts een deel? Bezoek dan de website van de route. Hier zijn ook gpx track bestanden te downloaden van delen van de route.

Info

VVV Texel, 0222-314741

Extra

In elk dorp op Texel kun je wel fietsen huren.
Op Texel zijn vele mogelijkheden om te overnachten. Erg goedkoop zijn de zogenaamde boerderij campings. Belangrijk is om in hoogseizoen van te voren te reserveren. Info over overnachtingsmogelijkheden bij VVV Texel 0222-314741

Reacties

Beoordeel route
Douwe
11 november 2021
Bewolkt

Inderdaad het is al een paar keer aangegeven maar; Texel hier had je toch wat meer uit kunnen halen. Z'n prachtig eiland omringd door bos en duinen, daar hadden best wat mooie en verschillende MTB routes kunnen liggen. Dit was echt verschrikkelijk en mag zeker niet op een MTB lijst verschijnen. Enkele stukken zijn best mooi (tussen paal 12 en 17) maar het merendeel giga slecht. Jammer!

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
MTB MCL Koning
22 oktober 2021
Druilerig

Verschrikkelijk. Dit is geen MTB route. Je kan beter een rondje over het eiland fietsen op een normale fiets i.p.v. naast de weg over de slechtste paden ooit. Het laatste gedeelte was puur alleen asfalt. Deze route zou van de site af moeten of een waarschuwing.

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Martin vobk
14 september 2021
Zonnig

Ik heb 3/4 route gereden, maar mijn ervaring is dat de omgeving erg mooi is en de route makkelijk te rijden is. Wel vind ik een minpunt dat een groot gedeelte van de route over fietspaden en asfalt wegen gaat en soms een klein stukje door de bossen of door het gras langs een fietspad. Al met al… mooie route ja!, speciaal ervoor naar Texel nee!

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Marcel Haarsma
24 augustus 2021
Zonnig

Flink stukje trappen,je komt op plaatsten waar ik nog nooit geweest ben op het eiland.
De route vind ik persoonlijk minder, het is erg veel asfalt (denk 80%) of je fietst door de berm naast het fietspad. Ook is er soms een minibaan door de bosjes wat voor mij minder is op m's XL fiets met breed stuur,voor als je met je kleine zoon/dochter fietst is dit wel weer leuk kan ik me voorstellen. De wegbewijzering is een puzzeltocht, ik heb ze ook zeker niet allemaal gezien maar met de "BikeGPX" gelukt

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Ed schroefset
4 augustus 2021
Zonnig

Route is niet te rijden zonder de mtb app op de achtergrond ter controle. Bewegwijzering is slecht. Wanneer je af moet slaan staat bordje vaak in de weg waar in in moet ipv een bord met een pijl op de huidige weg te plaatsen. 6x verkeerd gefietst hierdoor en de nodige extra km's gemaakt.

Route is veel vlak en asfalt , paar leuke stukken , o.a. door een schapenwei tussen de schapen door. Dat zie je nergens anders in NL

Als je op texel bent voor mtb , fiets dan 5x de blauwe route nabij de Koog.

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Marco
28 juli 2021
Druilerig

Leuk om km te maken, maar veel verhard, daar waar singeltrack liggen veel overwoekerd en/ of erg glad met regenachtig weer. Daarom regelmatig fietspad gevolgd langs de tracks.
Beeijzering op veel stukken erg slecht waardoor ik regelmatig de app moest gebruiken om de route weer op te zoeken, erg jammer

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Pepijn
23 juli 2021
Zonnig

Leuke route om Texel te verkennen. Niet technisch. Omgeving goed benut.Op sommige plekken moeten zoeken naar de bewegwijzering. Gpx klopte op één plek niet, daar moet je het bordje rechtdoor blijven volgen. Was ergens op een verhard fietspad. Route was voor 90% goed onderhouden. Complimenten voor de onderhouders.

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Fenna
12 juli 2021
Zonnig

Vorig jaar de gehele route gereden, dat was leuk om een keer te doen, maar was verder niet heel bijzonder. De blauwe route is echter erg leuk en zeker een aanrader! Deze route wordt goed onderhouden en bevat leuke klimmetjes en afdalingen. Eventueel zou je de auto kunnen parkeren bij het turfveld, waar je ook nog wat zou kunnen eten/drinken. Vanaf de route zou je ook nog makkelijk even heen en weer kunnen fietsen naar paal 15 mocht je de zee en het strand nog even willen zien.

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Ruben
12 juni 2021
Zonnig

Mooie route om de afwisselende natuur van Texel te zien. Je merkt echter dat de route niet veel wordt gebruikt en op veel plaatsen is het pad overwoekerd door planten zoals distels en brandnetels. Het is dus aan te raden hoge sokken aan te doen en de route op je navigatie te rijden.

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Blam
13 mei 2021
Zonnig

Een TB-route mag dit niet echt heten. Ja, veel KM’s bij elkaar. Maar veel fietspaden, terwijl er écht wel andere mogelijkheden zijn voor gave tracks. Bv bij paal 21 / de Muy richting de Slufter. Het lijkt alsof de route perse ieder vekantiepark aan moest doen.

Leuk om KM’s te maken en het eiland te verkennen, maar als je echt wilt MTBen: pak de blauwe route.

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling