MTBroutes.nl Overzicht van alle Nederlandse mountainbike routes

Texel

  • Provincie Noord-Holland
  • 79,7 kilometer
  • 417 hoogtemeters
  • 2,36 sterren
Hoogteprofiel:
Routevideo:
Lengte van de route
De route heeft een lengte van 79,7 kilometer.
Markering

De route is gemarkeerd met houten palen met gele bordjes met in het zwart het internationale MTB-teken (driehoek met daaronder 2 rondjes). 

Alternatieve trajecten worden aangegeven met blauwe bordjes met in het wit het internationale MTB-teken.

Startlocatie

Je kunt de route starten bij:

  • ’t Horntje Texel, Pontweg, 1797 SR in Den Hoorn Plan route (aankomst/vertrek veerboot Texel)
    Maar je kunt de route ook op andere punten oppakken en dan starten.
GPS track
Download GPX

Er is een GPS-track bestand beschikbaar.

De startcoördinaten zijn: N 53.00611, E 4.773.

Omgeving

Texel is het grootste Nederlandse Waddeneiland. Het behoort tot de provincie Noord-Holland. Texel staat ook wel bekend als schapeneiland.

Het weer is op Texel is vaak veel beter dan op andere plaatsen in Nederland. Op het eiland heerst een heerlijk mild klimaat. De zon schijnt er bijvoorbeeld gemiddeld 1690 uur per jaar. Dit is gemiddeld veel meer dan in de rest van Nederland.

Natuurliefhebbers zullen zich thuis voelen op Texel. De helft van de oppervlakte van Texel is namelijk beschermd natuurgebied.

Op het eiland zijn diverse leuke activiteiten te doen. En wat je zeker niet mag overslaan is een bezoekje aan Ecomare. Zeehonden en bruinvissen bekijken vindt iedereen leuk.

Je kunt Texel bereiken door vanuit Den Helder de veerpont te nemen. De veerpont brengt je over het Marsdiep naar Texel.

Aard van de route

Vanaf de veerhaven voert de mountainbikeroute langs de westkust van Texel door en langs prachtige natuurgebieden. De afwisseling tussen bos- en duingebied maakt van dit deel een uitdagende route waarvan maar een heel klein gedeelte verhard is.

Vanaf de Cocksdorp (de noordpunt van Texel) voert de route o.a. langs de Waddendijk terug en worden de dorpen Oosterend, De Waal en Oudeschild gepasseerd.

Weliswaar is in dit deel van de route is het percentage verhard iets groter, maar o.a. het stuk van de route door- en langs de polder Waalenburg is absoluut een interessant stuk.

In de route zitten verschillende afsnijd mogelijkheden (alternatieve routes). Deze worden met blauwe bordjes met een witte pijl aangegeven. Het is hierdoor mogelijk om de route op te splitsen in verschillende lussen.

De MTB-route Texel is alleen toegankelijk tussen zonsopkomst en zonsondergang.

Wil je niet de gehele route fietsen, maar slechts een deel? Bezoek dan de website van de route. Hier zijn ook gpx track bestanden te downloaden van delen van de route.

Info

VVV Texel, 0222-314741

Extra

In elk dorp op Texel kun je wel fietsen huren.
Op Texel zijn vele mogelijkheden om te overnachten. Erg goedkoop zijn de zogenaamde boerderij campings. Belangrijk is om in hoogseizoen van te voren te reserveren. Info over overnachtingsmogelijkheden bij VVV Texel 0222-314741

Donatie

Voor deze route is geen vignet verplicht, echter wordt een (jaarlijkse) vrijwillige bijdrage zeer op prijs gesteld. Van de opbrengst kan de route onderhouden worden. De onderhoudsgroep(en) bestaan volledig uit vrijwilligers, rijders zoals jij. Wil je ook af en toe meehelpen? Meld je dan aan.

 

Scan de QRcode met de camera van je telefoon, open de betaallink en maak je donatie over. Je kunt ook op de QRcode klikken om een betaallink te openen.

Reacties

Beoordeel route
Rick
1 mei 2022
Droog

Stukje van het noordelijke deel gefietst vanaf de Krim.
Niet echt uitdagend, jammergenoeg. Vroegtijdig de rit gestaakt.
De omgeving is prachtig.

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
CX
8 april 2022
Zonnig

Mocht je nog twijfelen of de MTB of de cyclocrosser (CX) mee te nemen, 100% zeker de CX! Leuk stuk in het bos, maar verder inderdaad heel veel asfalt (50-60km). Wel leuk om in 1 ritje heel het eiland te zien. De wind maakt het wel een tik zwaarder, ook al gaat het over asfalt (80km met windkracht 5-6 op het eiland voelt als 120). En neem de GPS route mee, want zonder is het niet te doen.
Als tweede ritje de oude MTB route (8km in het bos) een aantal keer achtereen gedaan, daar is meer lol aan.

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Jacco
5 januari 2022
Bewolkt

Wanneer je toch op Texel bent en je van mtb houdt en km wil maken is het oké. Stuk rond het turfveld (blauw) is mooi.

Route is matig aangegeven (geen aanpassingen gedaan met opbrekingen nu)

Rijd je de hele route op een dag, respect! Wind speelt vaak een rol.

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
M
22 december 2021
Zonnig

Mooie omgeving. Het stuk langs zee over de dijk vond ik prachtig.
Het voelt af en toe een beetje onnozel om door de berm te fietsen naast een nieuw fietspad.
Leuk voor de km maar niet voor de mtber .

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Douwe
11 november 2021
Bewolkt

Inderdaad het is al een paar keer aangegeven maar; Texel hier had je toch wat meer uit kunnen halen. Z'n prachtig eiland omringd door bos en duinen, daar hadden best wat mooie en verschillende MTB routes kunnen liggen. Dit was echt verschrikkelijk en mag zeker niet op een MTB lijst verschijnen. Enkele stukken zijn best mooi (tussen paal 12 en 17) maar het merendeel giga slecht. Jammer!

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
MTB MCL Koning
22 oktober 2021
Druilerig

Verschrikkelijk. Dit is geen MTB route. Je kan beter een rondje over het eiland fietsen op een normale fiets i.p.v. naast de weg over de slechtste paden ooit. Het laatste gedeelte was puur alleen asfalt. Deze route zou van de site af moeten of een waarschuwing.

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Martin vobk
14 september 2021
Zonnig

Ik heb 3/4 route gereden, maar mijn ervaring is dat de omgeving erg mooi is en de route makkelijk te rijden is. Wel vind ik een minpunt dat een groot gedeelte van de route over fietspaden en asfalt wegen gaat en soms een klein stukje door de bossen of door het gras langs een fietspad. Al met al… mooie route ja!, speciaal ervoor naar Texel nee!

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Marcel Haarsma
24 augustus 2021
Zonnig

Flink stukje trappen,je komt op plaatsten waar ik nog nooit geweest ben op het eiland.
De route vind ik persoonlijk minder, het is erg veel asfalt (denk 80%) of je fietst door de berm naast het fietspad. Ook is er soms een minibaan door de bosjes wat voor mij minder is op m's XL fiets met breed stuur,voor als je met je kleine zoon/dochter fietst is dit wel weer leuk kan ik me voorstellen. De wegbewijzering is een puzzeltocht, ik heb ze ook zeker niet allemaal gezien maar met de "BikeGPX" gelukt

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Ed schroefset
4 augustus 2021
Zonnig

Route is niet te rijden zonder de mtb app op de achtergrond ter controle. Bewegwijzering is slecht. Wanneer je af moet slaan staat bordje vaak in de weg waar in in moet ipv een bord met een pijl op de huidige weg te plaatsen. 6x verkeerd gefietst hierdoor en de nodige extra km's gemaakt.

Route is veel vlak en asfalt , paar leuke stukken , o.a. door een schapenwei tussen de schapen door. Dat zie je nergens anders in NL

Als je op texel bent voor mtb , fiets dan 5x de blauwe route nabij de Koog.

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Marco
28 juli 2021
Druilerig

Leuk om km te maken, maar veel verhard, daar waar singeltrack liggen veel overwoekerd en/ of erg glad met regenachtig weer. Daarom regelmatig fietspad gevolgd langs de tracks.
Beeijzering op veel stukken erg slecht waardoor ik regelmatig de app moest gebruiken om de route weer op te zoeken, erg jammer

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling