MTBroutes.nl Overzicht van alle Nederlandse mountainbike routes

Texel

  • Provincie Noord-Holland
  • 79,7 kilometer
  • 417 hoogtemeters
  • 2,09 sterren
Hoogteprofiel:
Routevideo:
Lengte van de route
De route heeft een lengte van 79,7 kilometer.
De rijrichting is rechtsom (CW).
Markering

De route is gemarkeerd met palen met gele bordjes met in het zwart het internationale MTB-teken (driehoek met daaronder 2 rondjes). 

Alternatieve trajecten worden aangegeven met blauwe bordjes met in het wit het internationale MTB-teken.

Startlocatie

Je kunt de route starten bij:

  • ’t Horntje Texel, Pontweg, 1797 SR in Den Hoorn Plan route (aankomst/vertrek veerboot Texel)
    Maar je kunt de route ook op andere punten oppakken en dan starten.
GPS track
Download GPX

Er is een GPS-track bestand beschikbaar.

De startcoördinaten zijn: N 53.00611, E 4.773.

Omgeving

Texel is het grootste Nederlandse Waddeneiland. Het behoort tot de provincie Noord-Holland. Texel staat ook wel bekend als schapeneiland.

Het weer is op Texel is vaak veel beter dan op andere plaatsen in Nederland. Op het eiland heerst een heerlijk mild klimaat. De zon schijnt er bijvoorbeeld gemiddeld 1690 uur per jaar. Dit is gemiddeld veel meer dan in de rest van Nederland. Natuurliefhebbers zullen zich thuis voelen op Texel. De helft van de oppervlakte van Texel is namelijk beschermd natuurgebied.

Op het eiland zijn diverse leuke activiteiten te doen. Je kunt Texel bereiken door vanuit Den Helder de veerpont te nemen. De veerpont brengt je over het Marsdiep naar Texel.

Aard van de route

Vanaf de veerhaven voert de mountainbikeroute langs de westkust van Texel door en langs prachtige natuurgebieden. De afwisseling tussen bos- en duingebied maakt van dit deel een uitdagende route waarvan maar een heel klein gedeelte verhard is.

Vanaf de Cocksdorp (de noordpunt van Texel) voert de route o.a. langs de Waddendijk terug en worden de dorpen Oosterend, De Waal en Oudeschild gepasseerd.

Weliswaar is in dit deel van de route is het percentage verhard iets groter, maar o.a. het stuk van de route door- en langs de polder Waalenburg is absoluut een interessant stuk.

In de route zitten verschillende afsnijd mogelijkheden (alternatieve routes). Deze worden met blauwe bordjes met een witte pijl aangegeven. Het is hierdoor mogelijk om de route op te splitsen in verschillende lussen.

De MTB-route Texel is alleen toegankelijk tussen zonsopkomst en zonsondergang.

Wil je niet de gehele route fietsen, maar slechts een deel? Bezoek dan de website van de route. Hier zijn ook gpx track bestanden te downloaden van delen van de route.

Info

VVV Texel, 0222-314741

Extra

In elk dorp op Texel kun je wel fietsen huren.
Op Texel zijn vele mogelijkheden om te overnachten. Erg goedkoop zijn de zogenaamde boerderij campings. Belangrijk is om in hoogseizoen van te voren te reserveren. Info over overnachtingsmogelijkheden bij VVV Texel 0222-314741

Onderhoud en ontwikkelingen aan de route zijn te volgen via Facebook.

Donatie

Voor deze route is geen vignet verplicht, echter wordt een (jaarlijkse) vrijwillige bijdrage zeer op prijs gesteld. Van de opbrengst kan de route onderhouden worden. De onderhoudsgroep(en) bestaan volledig uit vrijwilligers, rijders zoals jij. Wil je ook af en toe meehelpen? Meld je dan aan.

 

Scan de QRcode met de camera van je telefoon, open de betaallink en maak je donatie over. Je kunt ook op de QRcode klikken om een betaallink te openen.

Reacties

Beoordeel route
E Haselhoff
8 januari 2023
Droog

Prachtige omgeving, en leuk dat er deels onverharde route aangelegd is, maar nauwelijks uitdagend. Wat stukjes door het bos waren leuk, maar de sompige weilanden waar deels niet eens door de klei heen te komen was. Niet mijn ding. Windkracht 6 maakte de rit wel
Zwaar vandaag.
Wegbewijzering kan beter, zonder navigatie zou ik er niet aan beginnen

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Niels
6 november 2022
Droog

Deze is puur voor de leuk en een lekker toeristisch rondje Texel. Wat op zichzelf al super leuk is om met vrienden te doen. +-50% onverharde ondergrond maar de variatie van parcour en uitzicht houd de 80 kilometer best leuk. Het is dus niet echt een waardige MTB route al zitten er zeker wel waardige mooie bos en duin stukken tussen. Het was redelijk drassige wat het hier en daar glad maakte maar dat gaf dan weer wat extra uitdaging naast de verharde fietspaden en dijk weggetjes. Leuk fietsen dus

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Hugo Huijbers
2 november 2022
Bewolkt

Mooie route vanuit startpunt Oudeschild, je komt echt langs alle highlights van het eiland: van de duinen en bossen aan de westflank tot de mooie dorpjes aan de oostkant. Bewegwijzering liet helaas wel te wensen over, hierdoor met name aan de Zuidkant en bij De Cocksdorp veel extra kilometers gemaakt. Dit in combinatie met de harde tegenwind maakte dat ik er het laatste uur tijdens het lusje bij de Waal wel aardig doorheen zat. Al met al wel een geslaagde dag!

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Ragni Wennemers
13 augustus 2022
Zonnig

Het is meer een tof rondje rond het eiland dan een echte MTB route maar dat mag de pret niet drukken! Er zitten hele toffe MTB stukken tussen, zeker door het bos. Het gros van de route is een paadje aangelegd door de berm.. In één dag gefietst en dat is best pittig. Vanaf de boot linksom gestart en het eerste stuk door duinen is best pittig. Aanrader als je graag heel Texel wil zien! Bewegwijzering laat vaak wat te wensen over. Goed zoeken of de, niet altijd kloppende, GPX gebruiken.

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Wilke
17 juli 2022
Zonnig

Je moet een goede conditie hebben voor de route.. en vooral links gaan vanaf de boot en niet rechts🤣
Alle offroad stukken zijn echt wel heel leuk, dat je al snel de verharde fietspaden vergeet.. het bos gedeelte vind ik wel het leukst.
De routebordjes zijn er wel... alleen op diverse plekken en hoogtes waardoor het lastig te vinden is. Mijn tip zou zijn, zet alle bordjes op 1 hoogte en aan dezelfde kant en om de 500 meter gewoon een bordje ook al ga je rechtdoor.

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Michel
18 juni 2022
Zonnig

Vandaag het zuidelijke deel van deze route gefietst. Gezien de eerdere reviews hadden we niet al te hoge verwachtingen, het is inderdaad meer een sightseeing fietstocht door de prachtige natuur en leuke dorpjes op Texel dan een mtb parcours. Bewegwijzering is echt dramatisch. Aanduidingen missen of zijn compleet overwoekerd. Ook geen consistentie qua plek zodat je erg moet zoeken. Hierdoor verschillende keren verkeerd gereden en gsm erbij gepakt. Het Z-W parcour wel compleet gedaan, die was top.

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Jaap
14 juni 2022
Droog

Leuke en afwisselende route door de duinen, bos en landerijen. Je ziet dat er erg veel tijd en energie in is gestopt, en er nog hard wordt gewerkt aan bepaalde stukken!
De bewijzering laat echter te wensen over, hierdoor vaak moeten zoeken en af en toe verkeerd gefietst.

-Tip
Plaats bewijzering op vaste plek naast de route links of rechts en doe dit voor, op en na elke kruising.
Op lange stukken miste ik af en toe ook even een teken om te weten of ik nog goed zat.

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
dykstra
10 juni 2022
Droog

leuk

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Wilco
4 juni 2022
Droog

Vandaag deze gereden. Het stukje door het bos vond ik verassend leuk! De bewegwijzering erg slecht. Zelfs met GPS lastig. Verder vond ik de mulle paadjes naast de fietspaden zelf niet veel toevoegen. Vanwege de wind de route ingekort. Al met al toch een lekker dagje gefietst.

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Rick
1 mei 2022
Droog

Stukje van het noordelijke deel gefietst vanaf de Krim.
Niet echt uitdagend, jammergenoeg. Vroegtijdig de rit gestaakt.
De omgeving is prachtig.

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling