MTBroutes.nl Overzicht van alle Nederlandse mountainbike routes

Samenstelling TOP10

De MTBroutes TOP10 wordt samen gesteld door de laatste 20 (actieve) ingezonden routebeoordelingen.

Eén keer per week (meestal op zaterdag) wordt de TOP10 vernieuwd op basis van de twintig (20) als laatst binnengekomen beoordelingen. Oudere beoordelingen vervallen.

 

 

Vanuit die twintig beoordelingen wordt het gemiddelde bepaald. Om vertekening door een te negatieve of te positieve beoordeling te dempen passen we een "Trim Mean" toe waarbij het hoogste en laagste cijfer van de twintig beoordelingen niet meetelt. De scores voor ‘hoogteverschil’ worden niet meegerekend, Nederland is nu eenmaal vrij vlak. Ook vlakke routes zijn vaak prachtige routes. Verder kan een inzender van een beoordeling die bij de meest recente twintig staat geen tweede beoordeling toevoegen voor die route.

 

Ondanks deze manier van berekening kan het voorkomen dat een route te hoog of te laag in de ranglijst staat. Vaak gebeurt dit bij een nieuwe of pas gewijzigde route. Lokale rijders zijn dan zo enthousiast over hun route dat zij massaal gaan beoordelen. Mede doordat het niet mogelijk is om een route 2x achter elkaar te beoordelen, zal een tijdelijk afwijkende rangschikking na verloop van tijd weer normaliseren. Ook kunnen weersinvloeden (te nat of te droog) nogal eens oorzaak zijn van schommelingen in de ranglijst.