MTBroutes.nl Overzicht van alle Nederlandse mountainbike routes

Belangen organisaties

NTFU

Wielersportbond NTFU (Nederlandse Toer Fiets Unie) behartigt de belangen van de sportieve racefietser, de mountainbiker en de recreatieve fietser.

 

Zij zet zich in voor kwaliteit en veiligheid binnen de wielersport. De NTFU is erkend door het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) en aangesloten bij sportkoepel NOC*NSF en mountainbike-organisatie IMBA Europe. De ruim 60.000 fietsers, die via een vereniging of individueel verbonden zijn met de NTFU, profiteren van de activiteiten die NTFU-verenigingen organiseren, zoals toertochten, clinics en trainingen. De NTFU ondersteunt deze verenigingen door het bieden van specialistische en praktische informatie. 

 

Meer info: NTFU.nl

 

 

FIETSSPORT

Fietssport; hét platform van en voor sportieve fietsers. Bekijk meer. Inspirerende verhalen. FietssportMagazine. Print en digitaal. Tips & tricks. Fietsverzekering. Typen: racefiets, mountainbike, trekkingfiets.

 

Wij scheppen de voorwaarden zodat jij in Nederland onbezorgd kan mountainbiken. Samen met onze vrijwilligers en verenigingen zetten we ons in om onze natuur toegankelijk te houden voor mountainbikers, zijn we betrokken bij de aanleg van nieuwe routes en stimuleren we het onderhoud van bestaande routes.
Als lid van Fietssport krijg je korting op deze trainingen en clinics en ook op alle tochten in onze kalender. Verder is je fiets verzekerd tegen schade en ontvang je ons Fietssport Magazine. 

 

Meer info: Fietssport.nl

 

IMBA

Wielersportbond NTFU is lid van IMBA Europe en heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan de oprichting van de Europese tak van de International Mountain Bicycling Association.

 

 

IMBA heeft haar wortels in de VS, waar de organisatie in 1988 opgericht werd om de belangen van mountainbikers te vertegenwoordigen. In de loop der jaren heeft IMBA zich gespecialiseerd in de aanleg van duurzame mountainbikepaden en bikeparken. Door middel van Trail Schools wordt deze kennis ook steeds vaker overgedragen op vrijwilligers.

 

Meer info: IMBA.com en IMBA Europa

 

Tracks&Trails

Tracks & Trails heeft veel kennis en ervaring opgebouwd met het bouwen van duurzame mountainbikeroutes.

 

Een duurzame mountainbikeroute veroorzaakt geen schade aan bodem en flora, minimaliseert de overlast voor dieren en andere bosbezoekers en is interessant, veilig én uitdagend voor mountainbikers. Om dit te bereiken bouwt Tracks & Trails nieuwe singletracks.  

 

 

Het bouwen van duurzame mountainbikeroutes vergt kennis op verschillende vakgebieden, zoals routebouwen, ecologie, natuur- en omgevingswetgeving, recht, cultuurhistorie, bosbeheer, hydrologie en bodemkunde. Bovendien is kennis noodzakelijk over de wensen en eisen die mountainbikers stellen aan een route. Tracks & Trails combineert deze kennis op een unieke manier en heeft bovendien ervaring opgedaan met de bouw van honderden kilometers mountainbikeroutes.

 

Meer info: Trackstrails.nl