MTBroutes.nl Overzicht van alle Nederlandse mountainbike routes

APK voor je mountainbike

  • dinsdag 21 september 2021

Met de Algemene Periodieke Keuring (APK) voor auto's is iedereen wel bekend. Het is verstandig om meer jaarlijkse checks uit te voeren. Breng bijvoorbeeld ieder jaar de financiën in kaart, ga energie vergelijken en zorgverzekeringen vergelijken, doe een gezondheidscheck-up en onderwerp je mountainbike aan een APK. Zo weet je hoe je er voor staat.

APK voor je mountainbike

Veilig onderweg
De APK is voor de meeste automobilisten een jaarlijks terugkerende check. Het is belangrijk dat de keuring jaarlijks plaatsvindt, want zo weet je dat je met de auto weer veilig kunt deelnemen aan het verkeer. Deze keuring is alleen verplicht voor auto's en niet voor fietsen. Dat is eigenlijk best vreemd, want het kan zomaar zijn dat het profiel van je buitenband is versleten of dat de rem niet meer goed werkt. Bij hoge snelheden of in de stad kan dit gevaarlijke situaties opleveren. Het valt daarom aan te raden om regelmatig je mountainbike aan een check te onderwerpen. Doe dit bijvoorbeeld voordat je op vakantie gaat met de mountainbike of wanneer je jouw mountainbike voor het eerst sinds lange tijd weer uit de schuur haalt om een stukje te fietsen.

 

Checklist APK mountainbike
Vraag jij je af waar je jouw mountainbike op moet (laten) controleren? Met deze handige lijst weet je welke punten belangrijk zijn. Je kunt zelf je mountainbike checken, maar als je te weinig kennis hebt over fietsen of weinig tijd hebt kun je de check ook laten uitvoeren door een fietsenmaker of fietsenwinkel. Tijdens de APK is het vooral belangrijk dat de verschillende onderdelen van jouw mountainbike nog goed werken, zoals de verlichting en de bel, en dat je fiets nog goed staat afgesteld. Hierbij kun je denken aan de hoogte van het zadel en het stuur. Zitten alle handvatten en spatborden nog goed vast en denk je dat de wielen en banden nog wel een jaartje mee kunnen? Onderdelen van je mountainbike die zeker moeten worden gecheckt bij de APK zijn je wielen, banden en spaken, de verlichting en reflectie, je versnelling en ketting, de remmen, het slot, de trappers, spatborden, het zadel en je stuur, bel en handvatten.

 

 

Zorg voor de juiste uitrusting
Om veilig te genieten van jouw hobby dien je niet alleen regelmatig je mountainbike te checken, maar heb je ook een goede uitrusting nodig. Naast een helm moet je investeren in handschoenen en een beschermende bril. Deze beschermt je ogen tegen de zon en tegen stof en kleine insectjes. Ben je van plan om op ruig terrein te rijden? Dan kan het nodig zijn om te investeren in scheenbeschermers, elleboog- en kniestukken, gewatteerde fietsbroeken en een fietsharnas. Hier vind je een overzicht van alle mountainbike routes in Nederland.