MTBroutes.nl Overzicht van alle Nederlandse mountainbike routes

MTB Trail Awards 2020/2021

De MTB Trail Awards zijn dé jaarlijkse verkiezing voor de mountainbike routes. Door de pandemie is mountainbiken in Nederland meer in trek dan ooit tevoren. Met veel nieuwe natuursporters is dit goed waarneembaar op de 235 officiële Nederlandse MTB routes. Deze routes worden veelal onderhouden door lokale clubs en verenigingen die vaak bestaan uit vrijwilligers. 

Om deze doorgewinterde vrijwilligers de erkenning te geven die zijn verdienen, organiseren wij voor het 4e jaar de route awards.

 

Er zijn verschillende categorieën met elk hun eigen vakjury, die aan de hand van specifieke criteria een winnaar selecteren. Iedere route ontvangt naast een mooi prijzenpakket een route paal met gouden plaquette. De publieksprijs is De Gouden Schop. Deze award wordt uitgereikt aan de route met de hoogste beoordelingsscore en meeste stemmen uit de poll.

 

De Winnaars 2020 / 2021

De Gouden Schop: HELLENDOORN
Deze publieksprijs is de meest prestigieuze erkenning die een vereniging (routebouwers en/of onderhoudsgroepen) kan ontvangen voor de beste MTB Trail op grond van onderhoud en rijervaring.

 

  • Met 6500+ stemmen en een weging (50/50) t.o.v. van de stemmen en gemiddelde gebruikerswaardering heeft het publiek besloten dat Hellendoorn de winnaar is van de Gouden Schop 2020/21. Met op de tweede en derde plaats respectievelijk Schoorl en winnaar van voorgaande jaren Amerongen.

Beste nieuwe MTB Trail: LOCHEM 
Deze award behoort tot de beste nieuwe MTB Trail en hoogste nieuwe binnenkomer in de categorie: 'Onlangs aangelegde routes'.

 

  • De Achterhoekse MTB route Lochem is in 2020 geopend en had meteen een topnotering in de routereviews. Deze hebben ze weten te behouden en is een van de trekpleisters van de regio geworden. En ook daarna is MTB Achterhoek continu – en niet zonder resultaat – blijven inzetten om de Achterhoek te voorzien van vele kilometers uitdagende MTB trails. - Powered by Mantel.com

Meest duurzame MTB Trail: MOZL
Naast rijplezier vinden we het ook belangrijk om routes zo duurzaam mogelijk te maken, zodat iedereen de MTB Trails optimaal kan beleven. Bij deze categorie wordt onder andere gelet op het voorkomen van verstoring van flora en fauna, ontzien van kwetsbare gebieden en goede bewegwijzering.

 

  • MOZL (Mountainbike Ontwikkeling Zuid-Limburg) is het toonbeeld van een goede en duurzame samenwerking met Provincie, gastvrijheidssector, lokale fietsenwinkels en het opzetten van zogenaamde trail hubs en de MTB card (vrijwillige bijdrage mtb-ers). met alle stakeholders in de Provincie waardoor het lukt het netwerk aan routes en parken elk jaar weer ietsje uit te breiden. - Powered by Shimano

Beste MTB Bikepark: Bikepark MOOK

Zijn de rijdbare lijnen zonder enige moeite te nemen? Zit er voldoende flow in het park? Hoe staat het met de diversiteit in niveau verschil? Dien je van tevoren zelf het park te shapen of is het altijd in goed staat? Dit zijn belangrijke elementen die meewegen bij de selectie van het beste bikepark van Nederland.

 

  • In de luwte van Nijmegen is in 2020 iets heel bijzonders tot stand gekomen; Bikepark Mook. Volgens insiders ook het “Winterberg van Nederland” genoemd. Gekeken naar de omvang van het project, de veelzijdigheid en de faciliteiten luidt het jury oordeel; het zou eigenlijk gek zijn als Mook het niet wordt. - Powered by Schwalbe

Best MTB Experience: Indoor MTB ALMERE 

Er zijn van die initiatieven die moeilijk in een hokje zijn te stoppen. Naast de bikeparken zijn er ook een aantal uitzonderlijke indoor varianten van MTB te vinden in het landschap. Grot biken, indoorhallen, pumptracks en test parcours zijn initiatieven die stuk voor stuk niet bepaald eenvoudig zijn om te classificeren én te realiseren. 

 

  • Indoor MTB Almere heeft een buitengewone prestatie geleverd met het aanleggen van deze indoor MTB trail. Daarbij hebben zijn de deuren geopend (en zoveel mogelijk open weten te houden) in een bijzonder lastige periode voor indoor sporten. - Powered by CUBE

Aanmoedigingsprijs / Belangenbehartiging: MTB Rijk van Nijmegen

De aanmoedigingsprijs is een uitzonderlijke erkenning voor belangenbehartiging van MTB. Bijvoorbeeld dé vereniging die middels een buitengewoon initiatief het imago van MTB op positieve wijze heeft weten te beïnvloeden. Of juist de absolute doorzetter(s) die ondanks de nodige tegenslagen zich toch onvermoeibaar hebben hard gemaakt voor de zaak. Dat verdient waardering.

 

  • MTB Rijk van Nijmegen heeft zich afgelopen jaar uitzonderlijk hard ingezet(en nog steeds) om de routes rond Nijmegen open te houden. Veel weerstand van Vereniging Nederlands Cultuurlandschap die handig media en politiek bespelen om de routes weg te krijgen. Alex Peters, voorman van MTB Rijk van Nijmegen, blijft rustig en pareert alle kritiek en spreekt ook eigen achterban + bezoekers van de routes aan op ongepast gedrag. - Powered by  BBB Cycling

Prijsuitreiking 2020/2021

Omdat het vanwege de pandemie onmogelijk was om een grootschalig evenement te realiseren, gaan wij dit jaar op bezoek bij de winnende routes. Wij doen  gedurende de rest van het jaar video-verslag van de prijs uitreiking en het bezoek aan de routecrew.

Stay tuned!

 

Over ons

De MTB Trail Awards, die sinds 2017 worden uitgereikt, vormen een initiatief van de Stichting Sustainable Trails, MTB_Challenge en MTBroutes.nl. In samenspraak met instanties als IMBA, NTFU, Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer streven wij naar duurzaamheid en toegankelijkheid van de routes en sportontwikkeling in het algemeen.

 

MTB Trail Awards 2022 wordt mogelijk gemaakt door: