MTBroutes.nl Overzicht van alle Nederlandse mountainbike routes

Shimano MTB Trail Awards 2022

De MTB Trail Awards zijn dé jaarlijkse verkiezing voor de mountainbike routes. De edities 2020 en 2021 waren door de pandemie samengetrokken tot één editie. Dit jaar wordt er weer een volledige verkiezing hehouden. Gestaag groeit het aantal routes, er zijn momenteel 250+ officiële Nederlandse MTB routes. Deze routes worden veelal onderhouden door lokale clubs en verenigingen die bestaan uit vrijwilligers.

 

Om deze doorgewinterde vrijwilligers de erkenning te geven die zij verdienen, organiseren wij voor het 5e jaar de MTB Trail Awards.

 

Er zijn verschillende categorieën die door een vakjury, aan de hand van specifieke criteria een winnaar selecteren. Iedere winnende route ontvangt naast een mooi prijzenpakket een route paal met gouden plaquette. De publieksprijs is De Gouden Schop. Deze award wordt uitgereikt aan de route met de hoogste beoordelingsscore en meeste stemmen uit de poll. Stemmen is niet meer mogelijk, dat kon tot en met 25 september 2022 20:00 uur.

 

De Categorieen

De Gouden Schop
Deze publieksprijs is de meest prestigieuze erkenning die een vereniging (routebouwers en/of onderhoudsgroepen) kan ontvangen voor de beste MTB Trail op grond van onderhoud en rijervaring.


Beste nieuwe MTB Trail
Deze award behoort tot de beste nieuwe MTB Trail en hoogste nieuwe binnenkomer in de categorie: 'Onlangs aangelegde routes'.


Meest duurzame MTB Trail
Naast rijplezier vinden we het ook belangrijk om routes zo duurzaam mogelijk te maken, zodat iedereen de MTB Trails optimaal kan beleven. Bij deze categorie wordt onder andere gelet op het voorkomen van verstoring van flora en fauna, ontzien van kwetsbare gebieden en goede bewegwijzering.


Beste MTB Bikepark

Zijn de rijdbare lijnen zonder enige moeite te nemen? Zit er voldoende flow in het park? Hoe staat het met de diversiteit in niveau verschil? Dien je van tevoren zelf het park te shapen of is het altijd in goed staat? Dit zijn belangrijke elementen die meewegen bij de selectie van het beste bikepark van Nederland.


Beste MTB Experience

Er zijn van die initiatieven die moeilijk in een hokje zijn te stoppen. Naast de bikeparken zijn er ook een aantal uitzonderlijke indoor varianten van MTB te vinden in het landschap. Grot biken, indoorhallen, pumptracks en test parcours zijn initiatieven die stuk voor stuk niet bepaald eenvoudig zijn om te classificeren én te realiseren. 


Aanmoedigingsprijs / Belangenbehartiging

De aanmoedigingsprijs is een uitzonderlijke erkenning voor belangenbehartiging van MTB. Bijvoorbeeld dé vereniging die middels een buitengewoon initiatief het imago van MTB op positieve wijze heeft weten te beïnvloeden. Of juist de absolute doorzetter(s) die ondanks de nodige tegenslagen zich toch onvermoeibaar hebben hard gemaakt voor de zaak. Dat verdient waardering.


Jury

De vakjury bestaat dit jaar uit: Robert van Rooyen (voorzitter), Mark Torsius (IMBA Europe), Troy Corsen (NTFU), André Deunhouwer (MTB Challenge) en Jeannette Amsink (MTBroutesNL)

 

Prijsuitreiking 2022

Vorig jaar werden, vanwege de pandemie, de prijzen bij elke winnende route uitgereikt. Dit jaar, weer als vanouds, een grootschalig evenement. De prijsuitreiking wordt dit jaar gehouden op 1 oktober (save the date) in het SHIMANO Experience Center in Valkenburg. Het beloofd een super weekend te worden. Ja, je leest het goed... een tweedaags evenement.

 

Overnachting

We hebben een geweldig overnachtingsarrangement kunnen regelen in samenwerking met Landal Kasteeldomein De Cauberg. Dit speciaal voor onderhoudsgroepen die wat verderaf wonen een mooie mogelijkheid om het hele evenement bij te wonen. Klik HIER voor alle informatie!

 

Over ons

De MTB Trail Awards, die sinds 2017 worden uitgereikt, zijn een initiatief van de Stichting Sustainable Trails in samenwerking met MTB_Challenge en MTBroutes.nl


mede mogelijk gemaakt door: