MTBroutes.nl Overzicht van alle Nederlandse mountainbike routes

MTB Trail Awards

De MTB Trail Awards zijn een jaarlijkse verkiezing voor mountainbike routes. De MTBroutes worden veelal onderhouden door clubs en verenigingen bestaande uit vrijwilligers. Met de MTB Trail Awards wordt erkenning voor de inzet van deze routebouwers gepleit. Bovendien wordt daarbij voor duurzaamheid en  toegankelijkheid van de trails gestreefd en sportontwikkeling in het algemeen. 

 

De MTB Trail Awards, die sinds 2017 worden uitgereikt, is een initiatief van Robert van Rooijen. Met ingang van 2020 is Robert een samenwerking aangegaan met MTBroutes.nl. Via hun platform worden nu de MTB Trail Awards vorm gegeven. 

 

Er zijn verschillende categorieën met elk hun eigen vakjury, die aan de hand van specifieke criteria een winnaar selecteren. De hoofdprijs is de publieksprijs: De Gouden Schop. Deze wordt uitgereikt aan de route met de hoogste beoordelingsscore. Deze publieke stemronde wordt gehouden gedurende 2 maanden voor de uitreikingsdatum van de Awards.

 

De categorieën

De Gouden Schop
De Gouden Schop is de meest prestieuze erkenning die een vereniging (routebouwers en/of onderhoudsgroepen) kan ontvangen voor de beste MTB Trail op grond van onderhoud en rijervaring.

 

Beste nieuwe MTB Trail
Deze award behoort tot de beste nieuwe MTB Trail en hoogste nieuwe binnenkomer in de categorie onlangs aangelegde routes.

 

Responsible Riding (Trail Etiquette)
Sporten in de natuur doe je niet alleen. Samen met andere recreanten als ruiters, wandelaars en vogelaars zijn MTB’ers gast in de natuur. Ondanks de ruim 200 specifiek aangelegde MTBroutes is omgang met elkaar minstens zo belangrijk. In deze categorie worden initiatieven die trailrespect en de NTFU buitencode op opvallende wijze onder de aandacht brengen beloond.

 

Meest natuurvriendelijke MTB Trail
Naast rijplezier vinden we het ook belangrijk om de routes zo natuurvriendelijk te maken, zodat iedereen de MTB Trails optimaal kan beleven. Bij deze categorie wordt gelet op o.a. voorkomen van de verstoring van flora en fauna, ontzien van kwetsbare gebieden en goede bewegwijzering.

 

Beste MTB Bikepark

Zijn de rijdbare lijnen zonder enige moeite te nemen? Zit er voldoende flow in het park? Hoe staat het met de diversiteit in niveau verschil? En dien je van tevoren zelf het park te shapen of is het altijd in goed staat? Dit zijn belangrijke elementen die meewegen bij de selectie van het beste bikepark van Nederland

 

Aanmoedigingsprijs

De aanmoedigingsprijs is de prijs voor absolute doorzetters die ondanks de nodige tegenslagen toch iets heel moois hebben weten te realiseren. En dat verdient zeker erkenning.


MTB Trail Awards 2020/21 wordt mogelijk gemaakt door: