MTBroutes.nl Overzicht van alle Nederlandse mountainbike routes

MTB Trail Awards

De MTB Trail Awards zijn een jaarlijkse verkiezing voor mountainbike routes. De MTBroutes worden veelal onderhouden door clubs en verenigingen bestaande uit vrijwilligers. Met de MTB Trail Awards wordt erkenning voor de inzet van deze routebouwers gepleit. Bovendien wordt daarbij voor duurzaamheid en  toegankelijkheid van de trails gestreefd en sportontwikkeling in het algemeen. 

 

De MTB Trail Awards, die sinds 2017 worden uitgereikt, is een initiatief van de stichting Sustainable Trails. Met ingang van 2020 is een samenwerking aangegaan met MTB_Challenge en MTBroutes.nl. Via het platform van MTBroutes.nl worden nu de MTB Trail Awards vorm gegeven. 

 

Er zijn verschillende categorieën met elk hun eigen vakjury, die aan de hand van specifieke criteria een winnaar selecteren. De hoofdprijs is de publieksprijs: De Gouden Schop. Deze wordt uitgereikt aan de route met de hoogste beoordelingsscore. Deze publieke stemronde wordt gehouden gedurende 2 á 3 maanden voor de uitreikingsdatum van de Awards.

 

De categorieën

De Gouden Schop
Deze publieksprijs is de meest prestigieuze erkenning die een vereniging (routebouwers en/of onderhoudsgroepen) kan ontvangen voor de beste MTB Trail op grond van onderhoud en rijervaring.

 

Beste nieuwe MTB Trail
Deze award behoort tot de beste nieuwe MTB Trail en hoogste nieuwe binnenkomer in de categorie: 'Onlangs aangelegde routes'.

 

Meest duurzame MTB Trail
Naast rijplezier vinden we het ook belangrijk om routes zo duurzaam mogelijk te maken, zodat iedereen de MTB Trails optimaal kan beleven. Bij deze categorie wordt onder andere gelet op het voorkomen van verstoring van flora en fauna, ontzien van kwetsbare gebieden en goede bewegwijzering.

 

Beste MTB Bikepark

Zijn de rijdbare lijnen zonder enige moeite te nemen? Zit er voldoende flow in het park? Hoe staat het met de diversiteit in niveau verschil? Dien je van tevoren zelf het park te shapen of is het altijd in goed staat? Dit zijn belangrijke elementen die meewegen bij de selectie van het beste bikepark van Nederland.

 

Beste MTB Experience

Er zijn van die initiatieven die moeilijk in een hokje zijn te stoppen. Naast de bikeparken zijn er ook een aantal uitzonderlijke indoor varianten van MTB te vinden in het landschap. Grot biken, indoorhallen, pumptracks en test parcours zijn initiatieven die stuk voor stuk niet bepaald eenvoudig zijn om te classificeren én te realiseren. 

 

Aanmoedigingsprijs / Belangenbehartiging

De aanmoedigingsprijs is een uitzonderlijke erkenning voor belangenbehartiging van MTB. Bijvoorbeeld dé vereniging die middels een buitengewoon initiatief het imago van MTB op positieve wijze heeft weten te beïnvloeden. Of juist de absolute doorzetter(s) die ondanks de nodige tegenslagen zich toch onvermoeibaar hebben hard gemaakt voor de zaak. Dat verdient waardering.


Legacy Award

De Legacy Award wordt toegekend aan een organisatie of persoon die zich op een bijzondere wijze heeft ingezet voor mountainbikeroutes en/of het mountainbiken in het algemeen. De award wordt niet elk jaar toegekend.

 


MTB Trail Awards 2022 wordt mogelijk gemaakt door: