MTBroutes.nl Overzicht van alle Nederlandse mountainbike routes

Parkstad-Brunssum (RoodeBeek)

  • Provincie Limburg
  • 11 kilometer
  • 184 hoogtemeters
  • 4.13 sterren
Hoogteprofiel:
Routevideo:
Lengte van de route
De route heeft een lengte van 11 kilometer.
De totale lengte van de 4 Parkstad routes is 76 kilometer.
Markering

De route is gemarkeerd met bordjes met in het geel/blauw het internationale MTB-teken (driehoek met daaronder 2 rondjes).

Startlocatie

Je kunt de route starten bij:
- Parkeerplaats Schutterspark, Heidestraat 20, 6443 VZ in Brunssum
- Parkeerplaats Blote Voetenpark, Ganzepool 9, 6443 WZ in Brunssum

GPS track
Download GPX

Er is een GPS-track bestand beschikbaar.

De startcoordinaten zijn: N 50.930847, E 6.006018.

Omgeving

De routes zijn gelegen in het oostelijke gedeelte van Zuid-Limburg en heten officieel MTBroutes Parkstad. Mountainbikeclub Discovery beheert, in samenwerking met de Gemeentes van Parkstad Limburg, Vereniging Natuurmonumenten en terreineigenaren, de permanente mountainbikeroutes om de Brunssummerheide, door Strijthagen, langs de Rode Beek en door Heerlen.

Aard van de route

De routes zijn zo aangelegd, dat zoveel mogelijk op een eigen pad wordt gereden. Het is niet op alle punten mogelijk een speciaal pad voor mountainbikers aan te leggen. Op verschillende plaatsen moet u daarom rekening houden met andere recreanten. Let hiervoor op de waarschuwingsborden langs de routes.
De mountainbikeroutes bevatten veel singletrails, technische beklimmingen en (steile) afdalingen. Punten die extra aandacht behoeven zijn met waarschuwingsbordjes onder de routeaanduiding aangegeven.

De route bestaat uit vier lussen die onderling verbonden zijn, zodat men elke route apart kan rijden, of de vier lussen samen. De splitsingen zijn met borden met daarop de nummers van de routes aangegeven. De totale lengte van de routes is 76 kilometer met een hoogteverschil van 1100 meter. De lussen lopen rechtsom (dus met de klok mee). Route 4 (Heerlen) is, via de verbindingsroute tussen de routes Nuth-Voerendaal en Mechelen, verbonden met het MTB Routenetwerk Zuid Limburg.

Route 3: Rode Beek, 13 kilometer, 150 hoogtemeters

Deze route loopt door het stroomgebied van de Roode Beek, het Schutterspark en de Schinveldse bossen.

Deze route is een samenspel van enkele langere technisch uitdagende beklimmingen, lange afdalingen en heerlijke flowtrails.

De route bevat twee stevige switchback beklimmingen, één over de mijnsteenberg van de Hendrik en één tussen het Schutterspark en het Blote Voetenpark. In deze route daal je twee keer de Hendrik mijnsteenberg af: 1 keer met veel snelheid en flow, de andere afdaling is technischer en worden je technische vaardigheden aangesproken op een trail met verraderlijke hobbels en een hele mooie kombocht.

Verder bevat deze route ook lange flowtrails die speciaal voor mountainbikers zijn aangelegd. Het tweede gedeelte van de route gaat op dit moment grotendeels over de verharde weg in verband met de aanleg van de Buitenring Parkstad.


Route 1: Parkstad Brunssum (Brunssumerheide), 19 kilometer, 200 hoogtemeters
Route 2: Parkstad Landgraaf (Strijthagen), 23 kilometer, 450 hoogtemeters
Route 4: Parkstad Heerlen, 21 kilometer, 300 hoogtemeters.

Extra

MOZL heeft de opdracht om samen met de MTB-verenigingen in Zuid-Limburg de singletracks, paden en wegen te onderhouden, te vernieuwen en uit te breiden.

Jij kunt het werk van MOZL en de clubs steunen door de aanschaf van de MTB-Card Zuid-Limburg. De opbrengst van de card, die voor 10 euro te koop is , komt ten goede aan het onderhoud, vernieuwing en uitbreiding van het MTB-routenetwerk in Zuid-Limburg. Via deze link kun je de MTB-Card Zuid-Limburg aanschaffen.

 

Voor opmerkingen, suggesties over de bewegwijzering of de tracks, kun je bellen of mailen met het Routepunt Zuid-Limburg (043-609 8500). 
Extra info over deze route via Facebook

Reacties

Beoordeel route
Gerben
6 april 2019
Zonnig

Samen gereden met route #3 (Brunssummerheide). Niet zo vermakelijk, wel uitdagend, fraai aangelegd en zeer goed gebruik gemaakt van de beschikbare grond. Perfecte als trainingsronde. Mountainbike-ervaring vereist, en zelfs dan kan je lelijk de mist ingaan op sommige secties. Niet voor beginners dus.

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Olaf donners
27 maart 2019
Droog

Korte maar volwaardig rondje met een paar flinke klimmen. Ook leuke stukjes single trail. Jammer van het lange stuk, ongeveer 2 km dat over de verharde weg gaat.

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Paul
8 maart 2019
Bewolkt

Afwisselende route met leuke en mooie stukken ertussen. Het parcours was goed nat door de regen van de dagen ervoor. Dat maakte met name de klimmetjes extra moeilijk. De laatste afdaling is wel bijzonder uitdagend. Wat mij tegenviel was veel industrieterrein, de grote weg en paardenpoep. Deze route samen met nr 1 gedaan.

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Marc
30 december 2018
Druilerig

De nieuwe route is super! Complimenten voor de bouwers. Mooi klimmetjes en afdalingen, de laaste afdaling is idd voor nl begrippen een uitdaging.

Verwacht aub niet alleen maar singletrail bospaden, die vind je op de Brunssummerheide. Dus in combinatie met Brunsummerheide echt knallen. Vanuit Randstad zeker de moeite waard een keer Parkstad aan te doen.
Trouwens je kunt dan de route ook weer combineren met Parkstad-Landgraaf route voor Wilhelminaberg...ook uniek voor nl.

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Michael
28 december 2018
Bewolkt

Ik snap de hoge waardering niet. Meerdere routes gereden in Nederland, maar deze staat bij mij onderaan. Niet voor herhaling vatbaar.

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Maureen
15 december 2018
Bewolkt

Gereden in combinatie met de zwarte route (32 km totaal).
Erg leuke route met een aantal nieuwe uitdagingen. De switchbacks op het nieuwe deel zijn pittig.
Leuk dat er wat langere afdalingen in zitten! We hebben ons prima vermaakt, compliment voor de routebouwers!

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Ralf Wassen
7 december 2018
Regen

Een mooie afwisselende route. de bewijzering kan wat beter. Het is wel duidelijk dat het parcour team een goede job heeft gedaan. Het echnische deel is voor eem hardtail zonder dropper post wel te lastig. met een fully zal het te gek zijn. ik heb ervan genoten!

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
ollie donners
3 december 2018
Zonnig

Roode Beek route is eindelijk rond en klaar, man wat heeft dit lang geduurd door de werkzaamheden aan de Buitenring Parkstad. Het is een leuke route geworden met veel single tracks die meest speels en slingerend lopen door verschillende aaneengesloten bosgebieden, vooral het stuk bij de Roode Beek dat verhard is met een stenen ondergrond is apart !!Deze route begint vlakbij de nieuwe tunnel die richting en speciaal voor de golfbaan aangelegd is en eindigt daar ook, je maakt echt een rondje maar dat heb je helemaal niet door. Je start dus met een mooie klim van de steenberg, dit is ook een pittige klim over een smalle single trail die eerst rustig omhoog loopt maar al sneller zeer stijl gaat zijn om op de top te komen, hier is ook een mooi uitzicht bultje gemaakt voordat je aan de lange snelle afdaling begint. Er zitten ook nog een paar veldwegen in maar dat maakt niks uit. Op driekwart van track is er nog 2 km verharde weg maar daarna volgt de climax met een mooie en zware klim die eindigt op de Hendrik steenberg met een mooi overzicht op de Brunssummerheide. Je eindigt met een erg pittige afdaling van deze steile afdaling.

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
M
1 december 2018
Droog

Nu de route helemaal klaar is nav de buitenring is het wel een toppertje geworden! KOrte maar leuke route, vooral de nieuwe afdaling langs de Hendrik was uitdagend! Gereden icm met route 1. Aanrader!

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Wesp
25 november 2018
Druilerig

Nu de aanpassingen tgv de ringweg afgerond, blijkt Discovery prachtig werk te hebben afgeleverd. Met een smalle trail langs de terril van de Hendrik, gevolgd door de fijne flow van de singletracks bij het Blote Boetenpad is er een technisch parkoers neergelegd met een heel eigen karakter. Helemaal nieuw is de klim naar de Discovery Hills bovenop de Hendrik, waar de doorsteek kan worden gemaakt naar route 1. Wie weet wat voor moois daar jog allemaal gaat komen... Het is een heerlijk rondje geworden!

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling