MTBroutes.nl Overzicht van alle Nederlandse mountainbike routes

Oosterbeek

  • Provincie Gelderland
  • 37,5 kilometer
  • 365 hoogtemeters
  • 2,63 sterren
Legenda: Route Verbindingsroute
Hoogteprofiel:
Routevideo:
Lengte van de route
De route heeft een lengte van 37,5 kilometer.
Markering

De route is gemarkeerd met houten palen met daarop in het zwart (op een gele achtergrond) het internationale MTB-teken (driehoek met daaronder 2 rondjes). De verbindings- en aanrijdroutes zijn aangeduid met hetzelfde symbool maar nu tegen een geelwitte achtergrond.

Startlocatie

Je kunt de route starten bij:
- Airborne Begraafplaats, van Limburg Stirumweg 38 in Oosterbeek
- Hotel de Bilderberg Utrechtseweg 261, 6862 AK in Oosterbeek
- Restaurant Adriano, Oude Oosterbeekseweg 6-8, 6869 VS in Heveadorp
- Sportpark Wilhelmina, Sportlaan 2 in Renkum
- Sportcentrum Papendal, Papendallaan 60, 6816 VD in Arnhem

GPS track
Download alle GPX bestanden (zip) Download route GPX

Er is een GPS-track bestand beschikbaar.

De startcoördinaten zijn: N 52.00829, E 5.86663.

Omgeving

De route is gelegen in de bossen en heide van de Zuidwestelijke Veluwe. Je komt o.a. langs Oosterbeek en via de befaamde Italiaans weg, klim je naar boven richting Heveadorp.

Verder passeer je Heelsum en Wolfheze. Ook de fraaie landgoederen Mariendaal en Warnsborn worden niet overgeslagen. Soms moet je even pittig klimmen, want ook hier zijn er hoogteverschillen. De route gaat over een aantal zandwegen, door bossen en weilanden, met hier en daar een stukje singletrack. In de zuidelijke lus zit het meeste hoogteverschil.

Aard van de route

De route in Oosterbeek is te fietsen als een grote ronde met een lengte van 36,6 kilometer. Je kunt echter ook kiezen voor het fietsen van 2 aparte lussen. Een noordelijke lus met een lengte van 16 kilometer en een zuidelijke lus van 14 kilometer.

 

Noordelijke lus (Oosterbeek/Schaarsbergen)

Op de noordelijke lus kom je over het terrein van Papendal, waar een paar leuke stukjes singletrack liggen. De rest van de route biedt weliswaar een mooie omgeving, maar weinig uitdaging. Een leuk extraatje is dat deze route vlak langs het mountainbikemuseum in Arnhem komt. Deze bijzondere locatie zal dan ook als uitvalsbasis en trailcenter zal gaan dienen.

 

Zuidelijke lus (Oosterbeek/Doorwerth)

De zuidelijke lus voert onder andere over de mountainbiketrack langs de Italiaanseweg. Vanaf kasteel Doorwerth krijg je een pittige klim door het bos voor de kiezen. Dit was jarenlang het onbetwiste, maar ook wel een beetje het eenzame, hoogtepunt van de route. Na deze klim volgt een lekker stukje slingerend afdalen.

 

Ongeveer halverwege is parallel aan de spoorlijn een verbindingsroute gemaakt (in twee richtingen bewegwijzerd) zodat je ook kleinere rondjes van 14 en 16 kilometer kunt maken. Tevens is er bij de Kemperbergerweg een verbindingsroute naar de 50 kilometer lange route in Rheden.

Extra

Deze route is onderdeel van het MTB routenetwerk Zuid-Veluwe, waar ook Ede, Ede (Kinderroute), Lunteren en Otterlo onderdeel van zijn. Ontwikkelingen en onderhoud aan de route zijn te volgen via Facebook.

Advertentie

Fiets Arrangement:
Gelegen vlak bij de mtbroute, midden op de Veluwe, vindt u Van der Valk Hotel Arnhem. Vanuit het hotel fietst u direct de natuur in. De perfecte uitvalsbasis voor uw fietsweekend, lunch of kopje koffie!

Reacties

Beoordeel route
Patrick
12 april 2021
Droog

Vanaf parkeerplaats Airborne Begraafplaats gestart. Na 450mtr mist er al een bordje rechtsaf en weer 400mtr weer. Bij veel kruisingen staat geen bordje waar je naar toe moet dat veel mensen zoals mij in twijfel brengt. Ik heb vandaag meerdere mtb-ers heen en weer zien fietsen. Ik ben na 5 keer fout fietsen, na 15 km gefrustreerd naar mijn auto gegaan.
Het is vast een mooie route, maar kan niet zonder GPX gefietst worden. Gooi er nog circa 40 a 50 bordjes bij in en dan zal het vast goed gaan.

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Robin
10 april 2021
Droog

Vandaag maar weer eens een keer richting Oosterbeek, nog voor hotel vd Valk mooie nieuwe single track aangelegd door de route bouwers, langs Papendal hebben ze ook mooi aangepakt en als kers op de taart de afdaling bovenaan de Italiaanse weg... ik fiets erheen 20 km dan 40 km route en weer op huis aan 20 km dus totaal 80 km met dik 550 hoogte meters👍🏻👍🏻👍🏻al met al weer genoten

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Eelco
5 april 2021
Bewolkt

Op 2e Paasdag de zuidelijke lus gereden. Lage verwachtingen, want geen topscore op mtbroutes.nl.

Maar wat een verrassend leuke route! Zoals vaker gezegd een prachtige omgeving. Ja, er zitten stukken asfalt tussen en het zou mooi zijn als er een manier gevonden wordt om dat wat verder te beperken, maar er zitten voldoende uitdagende klimmetjes en flowy downhill stukken in, Het "funpark" (tussen Doorwerth en Oosterbeek nabij Utrechtseweg) is ook erg gaaf aangelegd!

Keep up the good work!!

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
erik
3 april 2021
Droog

Mooie omgeving. Veel recht toe recht aan. 2 stukjes waren wel wat meer uitdagend het nieuwe stukje bij papendal en t stukje bij doorwerth.

GA DEZE ROUTE NIET RIJDEN ZONDER GPS
je verdwaald zeker, zelfs met gps reed ik nog verkeerd :$

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Ronald
27 maart 2021
Regen

Deze route voor het eerst gedaan maar is ons niet gelukt om hem volledig te rijden. Meerdere keren door de slechte route aanduiding verkeerd gereden. Na lange tijd maar Google navigatie aangezet om weer bij naar de auto te komen. Weinig echte uitdaging maar wel mooie omgeving.

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Ronald De Vries
22 maart 2021
Bewolkt

Mtb Route Oosterbeek wordt steeds mooier, kom ook gauw weer terug, want ben heel benieuwd als die helemaal klaar is, @mtbzuidveluwe goed werk en super bezig !!!!

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Steven Castelein
21 maart 2021
Bewolkt

De secties bij Papendal zijn leuk, verder is de splitsing naar de noord/zuid lussen niet heel duidelijk: ze zitten vlak (1m) naast elkaar zonder duidelijke aanduiding.

Noord: landschappelijk mooi, niet heel uitdagend. Heb wel her en der wat nieuwe tracks gezien die nog niet af zijn. Met name het zuid-oostelijke deel is leuk.

Rijd 'm een keer zodat je zelf een goed beeld kan krijgen :) Ik kom sowieso nog wel een keer terug.

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Edward van Essen
10 maart 2021
Bewolkt

Op zich mooie route. Zeker met de uitbreiding rondom Schaarsbergen

De bewegwijzering laat wel op diverse plaatsen te wensen over.

Had nog een wat (oudere) gpx route.
Anders was ik zeker de mist ingegaan.

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Edwin
28 februari 2021
Zonnig

De route is vaak saai wat weer wordt gecompenseerd door de mooie oude panden langs de route en de omgeving. De bewegwijzering is slecht. Dat kan en moet echt beter. Verder is de route niet zwaar. De klimmetjes zijn leuk en goed te doen. Ze zijn begin om de route te verbeteren. Mogelijk is dan ook de bewegwijzering goed. De 3 sterren voor de algemene beoordeling is vooral voor de omgeving. Leuk fietstochtje is het namelijk wel.

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Rien van Broekhoven
26 februari 2021
Zonnig

De route ligt er heel goed bij. Maar de bewegwijzering is slecht. Bordjes ontbreken, of staan op onhandige plekken, of zijn verouderd en daardoor slecht zichtbaar. Meerdere keren afgevraagd: zit ik nog wel op de route? Wat soms niet meer het geval was en soms toch nog wel wel, maar stond er héél lang geen bordje... Jammer, want het is een mooie en afwisselende route. Dus rij met gpx op je navigatie!

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling