MTBroutes.nl Overzicht van alle Nederlandse mountainbike routes

Emmen

  • Provincie Drenthe
  • 19,8 kilometer
  • 59 hoogtemeters
  • 2,26 sterren
Legenda: Route Verbindingsroute
Hoogteprofiel:
Routevideo:
Lengte van de route
De route heeft een lengte van 19,8 kilometer.
Markering

De route is gemarkeerd met kunststof palen met het internationale MTB-teken (driehoek met daaronder 2 rondjes). In het Valtherbos is deze rood op wit en in de Emmerdennen groen op wit. Aanrijdroutes en de verbindingsroute zijn dubbelzijdig zwart op wit.

Startlocatie

Je kunt de route starten bij:
- Parkeerplaats aan de Wolfsbergenweg, 7822 AV in Emmen.
Op deze parkeerplaats staat een infobord van Staatsbosbeheer. Hier vind je ook een routepaaltje.

GPS track
Download alle GPX bestanden (zip) Download route GPX

Er is een GPS-track bestand beschikbaar.

De startcoördinaten zijn: N 52.804726, E 6.904628.

Omgeving

Drenthe is de provincie van de hunebedden. Rondom Emmen beheert Staatsbosbeheer prachtige bossen waar je vrij kunt wandelen en fietsen. De routes liggen in de Emmerdennen (6 kilometer) en in het Valtherbos (14 kilometer). Langs de route tref je grafheuvels aan. Deze heuvels zijn beschermde archeologische monumenten. Behandel deze met respect en fiets er niet overheen.

Aard van de route

De mountainbikeroute Emmen bestaat uit twee lussen. De ene lus, met een lengte van 6 kilometer ligt in het gebied dat de Emmerdennen heet en de andere lus, met een lengte van 14 kilometer vind je in het Valtherbos. Beide routes zijn aaneengesloten te rijden.
Als je start vanaf de parkeerplaats zoals hierboven is beschreven begeef je je in de 6 kilometer lange lus. Handig is om eerst deze korte lus volledig te fietsen. Het is een korte route die optimaal gebruik maakt van de mogelijkheden die het terrein te bieden heeft. De route gaat steeds over bochtige singletracks en je wordt diverse malen verrast door leuke korte technische klimmetjes en afdalinkjes. Het is een route die wel erg nat kan zijn. Dit maakte het rijden niet gemakkelijker, tenzij je niet bang bent voor een nat pak natuurlijk. Het eindpunt van de route staat niet aangegeven dus let goed op waar je gestart bent.
Als je nu de 14 kilometer lange route door het Valtherbos wilt fietsen, moet je eerst weer een stukje van de korte route fietsen. Na ongeveer een kilometer vanaf de start kun je op een wat breder bospad rechts (de korte route), maar als je goed oplet zie je ook een bordje rechtdoor. Vanaf hier zit op je op het verbindingsstuk naar de route in het Valtherbos. Na een aantal kilometers steek je een verharde weg over. Hier zie je gelijk links een grasveldje. Direct na het grasveldje kun je rechtsaf de route vervolgen.
De route door het Valtherbos kent een stuk minder uitdaging dan die door de Emmerdennen. De route gaat meestal over lange, rechte, brede karrensporen en loopt in het eerste gedeelte vooral langs de rand van het bos. In het laatste deel zitten nog wat technische paadjes. Ook het eindpunt van deze route staat niet aangegeven dus je moet goed opletten dat je op het juiste moment de verbindingsroute weer oppikt.

Info

Recreatieschap Drenthe, 0521-593210

Extra

Onduidelijkheden in de route door het ontbreken van routeborden, kunnen worden doorgegeven aan het Recreatieschap Drenthe (0521-593210) of aan info@mudbikers.nl

Reacties

Beoordeel route
Sven
23 oktober 2020
Mistig

De 6km route is de leukste.. de rode route erg saai.. de kinderen van 6&8 verveelden zich daarop..

Omgeving wel mooi maar je mag het eigenlijk geen mtb route noemen.

Meerdere borden missen er of ze zijn vervaagd

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Hilbert Stuit
8 september 2020
Druilerig

Het is niet eenvoudig om het startpunt te vinden maar er zijn meer mogelijkheden.
Het eerste gedeelte (6 km) is leuk. Alhoewel er best wat aan de bewegwijzering gedaan mag worden. Ook wordt er door de lokale MTB'ers shortcuts gemaakt, is niet altijd even makkelijk te beoordelen als je er voor de eerste keer komt. Het deel door het Valtherbos is niet bijzonder. Voor een cardiotraining ideaal.

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Ruben & Bent
22 augustus 2020
Droog

Ronduit suf! Geen uitdaging, bewegwijzering is minimaal. Eigenlijk is de route gewoon een leuke speurtocht voor jong en oud. Neem anders ook je oma met rollator mee, vindt ze vast leuk!

Op een T-splitsing mag je zelf kiezen of je links of rechtsaf slaat. Je weet het gewoon simpelweg niet. Dat maakt de route dan wel weer heel verrassend!

De route is saai en kun je net zo goed op je gazelle stadsfiets doen.

Het enige “spannende” dat wij tegenkwamen waren een paar hunebedden. Mand.

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Albert Brons
22 augustus 2020
Druilerig

Veel vlake stukken, kleine lus is het leukste, deze route gereden i.c.m. Exloo (wat een veel betere/ leukere route is. Zonder GPS of ervaring is deze route bijna niet te rijden, zeer slechte bewegwijzering op delen van de route, wat je behoorlijk uit je tempo haalt.

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
VincentH
2 augustus 2020
Droog

De 14 kilometer track is ronduit saai, de 6 kilometer track heeft meer uitdaging maar overal missen bordjes of staan ze ( achteraf ) tussen de beplanting. Ronduit ergerlijk !! Wel een mooie omgeving en vriendelijke mensen.

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Frank Geertsema
30 juli 2020
Zonnig

Voor het eerst de Emmen combi-route gereden, misschien ook iets verwend met de Noord-Sleen tocht. Mooie plaatjes af en toe op een zonnige avond met de zandverstuiving als leukigheidje aan de Valthe zijde van de tocht. Het korte rondje is uitdagend, maar wel een groot deel van de tijd op beide routes met zo'n onbestemd gevoel gefietst waarbij je denkt: 'Zit ik nog wel op de route??' De bewegwijzering zou een klein aandachtspuntje kunnen zijn!

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Gertjan
22 juli 2020
Droog

Erg leuke korte lus en een wat saaie grote lus. Mooi bos. Paar keer ‘bikemode’ van de app nodig gehad om te checken waar we heen moesten.

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
moos
16 juli 2020
Droog

De bebording is een stuk verbeterd, emmerdennen gedeelte leuk en valtherbos meer knallen. Je kunt hier hoge gemiddelden halen. Wel een lekkere baan of even na het werk overheen te knallen. Het GPX bestand klopt trouwens niet meer. Langs het voetbalveld bij het emmerdennen gedeelte wordt een stuk singletrack overgeslagen wat net wel leuk is. Merkte het op nu ik een garmin egde 130 plus gebruik met navigatie. Verder alles goed toegankelijk en niet dichtgegroeid zoals de andere route bij emmen.

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Rinus
7 juli 2020
Druilerig

Route gereden in combinatie met route Exloo, totaal 66.4 km. Gecombineerd goede training voor gevorderde mtb'er.
Deze route op zich was best prima. Op een paar leuke klimmetjes na niet veel uitdaging. Wel een mooie bosrijke omgeving.

De bewegwijzering hield echter veel te wensen over. De verbindingsroute van Exloo en het gedeelte met groene paaltjes was onduidelijk en er ontbraken op meerdere kruisingen paaltjes. Bij de rode paaltjes was dit wel goed.
Hierdoor kon ik niet echt doorrijden.

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Bas Winkel
21 juni 2020
Zonnig

zondag deze route gereden. Heel rustig. Saai bos, Slecht gepeild. De pijlen staan vaak na het kruispunt. Geen hoogte meters zo goed als geen singletracks.

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling