MTBroutes.nl Overzicht van alle Nederlandse mountainbike routes

Nuth - Voerendaal

  • Provincie Limburg
  • 35,3 kilometer
  • 384 hoogtemeters
  • 2,67 sterren
Legenda: Route Verbindingsroute Startpuntroute
Lengte van de route
De route heeft een lengte van 35,3 kilometer.
De rijrichting is linksom (CCW).
Markering

De route is gemarkeerd met bordjes met in het groen het internationale MTB-teken (driehoek met daaronder 2 rondjes).

De moeilijkheidsgraad van deze route is groen (makkelijk).

Startlocatie

Je kunt de route starten bij:

  • Parkeerplaats Gitek Sport, Leeuwerikstraat 2, 6361 VM in Nuth Plan route
  • Parkeerplaats Station Voerendaal, Jeustraat 77, 6367 EV in Voerendaal Plan route
GPS track
Download alle GPX bestanden (zip) Download route GPX

Er is een GPS-track bestand beschikbaar.

De startcoördinaten zijn: N 50.907666, E 5.8835.

Omgeving

Het Limburgs Heuvelland is een streek in het zuiden van Nederland, die gekenmerkt wordt door een heuvelachtig landschap. Het Heuvelland wordt gevormd door uitlopers van de Ardennen en de Eifel. De hoogste toppen reiken net boven de driehonderd meter. De Vaalserberg is met 322,4 m boven NAP het hoogste punt van Nederland. Het natuurlijke landschap in het Heuvelland wordt gekenmerkt door een afwisseling van bossen, heidevelden, akkers, weilanden en boomgaarden.
Het Limburgse Heuvelland is niet alleen bekend vanwege het natuurschoon, maar ook vanwege de rijke cultuurhistorie. Diverse plaatsen hebben een beschermd dorps- of stadsgezicht.

Aard van de route

In het Zuid-Limburgse Heuvelland liggen diverse bewegwijzerde mountainbikeroutes. De routes zijn door verbindingsstukken aan elkaar gekoppeld, zodat een netwerk ontstaat dat het hele Heuvelland bestrijkt. Het is dus mogelijk om het hele Heuvelland per mountainbike te ontdekken.

De routes zijn aantrekkelijk voor zowel beginners als gevorderden en zijn aangelegd door de aantrekkelijkste gebieden van het Heuvelland.

 

De Nuth-Voerendaal route loopt door het hart van Zuid-Limburg. De gemeenten Nuth en Voerendaal dagen je uit om de rijke en afwisselende natuur van beide gemeenten per mountainbike te ontdekken. Kronkelende veldwegen en beken laten je kennismaken met wisselende uitzichten over de Euregio en voeren je langs diverse typisch Limburgse monumenten.

Deze route is zowel geschikt voor de beginnende als voor de gevorderde mountainbiker. Ook is deze route geschikt om met het hele gezin te fietsen. De route is voor 60 % onverhard. De ondergrond bestaat uit loss, grind en asfalt. Zeer geschikt om met hoge snelheid over de route te rijden. Zeer geschikt voor de gravel biker.

Info

Visit Zuid-Limburg, telefoon: 0900-5559798

Extra

Voor opmerkingen, suggesties over de bewegwijzering of de tracks, kun je bellen of mailen met het Routepunt Zuid-Limburg (043-609 8500). 

 

Mijn MTB Challenge Badge

Heb je deze route al gereden en geregistreerd in jouw "MTB Challenge"?
Dan verdien je deze badge in je virtuele prijzenkast.

De badge wordt je aangeboden door

Donatie

Voor deze route is geen vignet verplicht, echter wordt een (jaarlijkse) vrijwillige bijdrage zeer op prijs gesteld. Van de opbrengst kan de route onderhouden worden. De onderhoudsgroep(en) bestaan volledig uit vrijwilligers, rijders zoals jij. Wil je ook af en toe meehelpen? Meld je dan aan.

 

Klik op het vignet en je wordt door gelinkt naar de donatiepagina.

Reacties

Beoordeel route
Sjeng
9 maart 2024
Bewolkt

Als beginnende MTB'er (die woont in Zuid-Limburg en een belabberde conditie heeft), kan ik deze route erg waarderen. Niet erg technisch, maar als je vooral werkt aan je conditie is dat ook niet erg. Mooie uitzichten en gewoon een lekker snel rondje om te fietsen.

Bewegwijzering is op de meeste plekken goed; let alleen op bij Schimmert, daar hebben druiloren het bordje omgedraaid. Ik kwam weer in Aalbeek uit en dan kan je de heuvel weer op :p.

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Lex
3 december 2023
Zonnig

Gereden op 2/12, weliswaar zonnig maar koud. Route heeft nauwelijks single tracks, bestaat overwegend uit veldwegen/trekkerpaden. Deze zijn op een aantal plaatsen door landbouwvoertuigen kapot gereden. Door de vorst waren deze hard geworden en goed bereidbaar, maar zodra het dooit worden dit waarschijnlijk behoorlijk modderpoelen. Voorts fraaie uitzichten, maar geen technisch uitdagende mtb stukken.

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Mart
4 juni 2023
Zonnig

Dit is een gravelroute en heeft verder weinig met mountainbiken te maken. Veel asfalt afgewisseld met zandpaden. Twee leuke (brede) afdalingen maar voor de rest heb ik hier weinig plezier uitgehaald.

Zuid-Limburg heeft nog genoeg andere routes die wel de moeite waard zijn.

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Mark
17 mei 2023
Zonnig

Voor Zuid-Limburgse begrippen is het een wat minder uitdagende route als het op klimmen aankomt. Het is geleidelijk op en af toeren door een mooie omgeving over gevarieerde ondergronden. Grotendeels voor de gravelbike goed te doen. Rondje om de kerk in Nuth vond ik nutteloos. Vlak na Nuth komt er nog een geinige singletrack over een hoge wal, ik vermoed wegens de geur langs een koekebakkerij. Van de bewegwijzering werd ik soms wat nuts, snoeien en logischer plaatsen is een tip voor de crew.

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Wesp
6 mei 2023
Zonnig

Het blijft een mooie gravelroute. Ongemerkt zijn er genoeg hoogtemeters in het parkoers geslopen. Technisch is het niet, maar je kunt lekker doortrappen over steentjes en genieten van het wijdse uitzicht. Het nutteloze stuk tussen het sportpark Nuth en de molen bij Hunnecum zou je makkelijk kunnen afsnijden, dat zou de route beter maken.
Goed aangegeven, ik zag nieuwe paaltjes.
Pas op met de meidoorn, die wordt momenteel gesnoeid…
Mss een idee de gravelroutes apart te gaan beoordelen?

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Michel
26 april 2023
Zonnig

Verbaas je niet over de hoeveelheid asfalt onder je mtb-wielen. Vraag je niet af of je toch beter een gravelbike had kunnen pakken. Kijk om je heen en geniet van 't landschap, de vergezichten en af en toe een schattig dorpje.

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Lex
14 februari 2023
Zonnig

Rij hier wel vaker, maar met het fraaie weer van vandaag was het een genot om deze route in het Limburgse te doen. Dwz. als je alleen single tracks of mtb specifieke dingen zoekt moet je hier niet zijn. Wel als wilt fietsen over grotendeels veldwegen en wat gruben met eenvoudig klim- en daalwerk en daarbij ook eens wilt genieten van de omgeving met mooie vergezichten. Het is maar net wat je zoekt!

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Sander
4 december 2022
Bewolkt

Een klein technisch stukje, verder vooral lange rechte gravelpaden. Wel mooie vergezichten. Ik kom graag nog een keer terug met zonnig weer.
Uitstekend uitgepeild.

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Dyon
2 september 2022
Zonnig

Het is weer zo'n twee jaar geleden dat de routeaanduiding verbeterd werd door daar waar nodig deze aan te brengen. Route is goed te volgen. Een bordje bij Weustenrade was verdwenen, deze nieuw aangebracht. Verder is het een snelle, maar ook een eenvoudige route geschikt voor de beginnende mountainbiker.

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
MB
20 augustus 2022
Droog

In de vroege ochtend tijdens onze vakantie gefietst.
Deze route is gewoon constant gasgeven. Nergens moeilijk, nergens stijl. Veel gravel paden. De vergezichten zijn prachtig.
In Nuth zelf heb ik de andere keren wel de lus door het dorp langs de cafés afgesneden. In je uppie heb je daar niets te zoeken.
Wel handig als je met een groepje vrienden meerdere routes rijdt in één dag.
Deze route is ook prima voor de gravelbike.

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling